UEFA τα είδες αυτά;

17 Οκτωβρίου 2019

Μετά την πρώτη διακοπή των διεθνών πρωταθλημάτων πριν 1,5 μήνα για τους αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων της κάθε χώρας, οι εθνικές ομάδες “διασταύρωσαν” τα ξίφη τους για ακόμη μια φορά για τα προκριματικά του EURO 2020. Φυσικό είναι το γεγονός αυτό να μην αρέσει στην τάξη των ποδοσφαιρόφιλων, καθώς η δική μας εθνική ομάδα έχει…προοδεύσει τα τελευταία χρόνια αρκετά οπότε φυσικό επακόλουθο είναι να μην προσελκύεται το ποδοσφαιρικό κοινό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Βέβαια ορισμένα δρώμενα, τα οποία συντελέστηκαν σε δύο γήπεδα προκάλεσαν στεναχώρια και πολύ περισσότερο εκνευρισμό.

Ας ξεκινήσουμε την αναφορά με χρονική σειρά. Την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία φιλοξένησε την εθνική ομάδα της Αλβανίας σε έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα για την Αλβανία καθώς δεν διεκδικεί ούτε ελπίζει σε πρόκριση. Στο 90ο λεπτό διαμορφώθηκε το τελικό 1-0 υπέρ της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές επιλέγουν να πανηγυρίσουν το συγκεκριμένο γκολ, πραγματοποιώντας στρατιωτικό χαιρετισμό, θέλωντας να στηρίξουν την εισβολή των Τούρκων πολεμιστών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου και σημειώνονται πολεμικές συγκρούσεις με Κούρδους, οι οποίες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει σε αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες.

Το επόμενο που περιμένουμε βέβαια να δούμε είναι αν η UEFA θα κινητοποιηθεί με κάποιον τρόπο, καθώς η πράξη των Τούρκων ποδοσφαιριστών έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Λογικό δεν είναι όμως; Πανηγυρίζεις το τέρμα που σημειώνει η ομάδα σου και καλώς το σημειώνει, και το εκμεταλλεύεσαι για να στείλεις μήνυμα πολιτικού περιεχομένου με το οποίο υποστηρίζεις τις επιθέσεις σε έναν άλλον λαό; Αδυνατώ πραγματικά να βρω μια λέξη που αποτυπώνει όλο αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα των Τούρκων. Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι πανηγύρισαν με τον ίδιο τρόπο και στον αγώνα με την Γαλλία.

Το δεύτερο σε χρονολογική σειρά θλιβερό γεγονός διαδραματίστηκε στην γειτονική Βουλγαρία, εκεί όπου οι Άγγλοι συνέτριψαν τους γηπεδούχους με το ευρύ 0-6. Μετά όμως από συγκεκριμένες εικόνες που δεν “πέρασαν” φυσικά απαρατήρητες από κανέναν. Μερίδα Βούλγαρων οπαδών επέλεξε να προβεί σε ναζιστικούς χαιρετισμούς ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα μίσους και ρατσισμού απέναντι σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας. Όποιος κατάλαβε..κατάλαβε.

Ευτυχώς πάντως ζούμε στον 21ο αιώνα και δικαιολογίες του στυλ “δεν έχει καταγραφεί από τις κάμερες” φυσικά και δεν υφίστανται. Μακάρι πάντως αυτές οι εικόνες ντροπής να μην επαναληφθούν. Τέτοιες εικόνες δεν έχουν καμία μα καμία θέση στα γήπεδα. Μια από τις βασικές αρχές που διακατέχουν τον αθλητισμό είναι η άρνηση προς τον ρατσισμό καθώς και η ισότητα όλων. Ας τηρηθούν λοιπόν τα στοιχειώδη και οι υπεύθυνοι φυσικά να τιμωρηθούν. Στο θέμα της Τουρκίας βέβαια εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα