Τζιρόνα: Ένα (όχι και τόσο) ποδοσφαιρικό παραμύθι

Τζιρόνα

Η φωτογραφία είναι δημιουργία του @__allaboutfootball

Μετά το σπουδαίο διπλό επί της Βιγιαρεάλ στο “Ελ Μαδριγάλ” και το πέρας της 7ης αγωνιστικής στη Λα Λίγκα, η Τζιρόνα έχει τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα καθώς προελαύνει της κούρσας του πρωταθλήματος έχοντας από κάτω της τα μεγαθήρια Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ούσα μάλιστα αήττητη, πραγματοποιεί το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ίσως πιο απρόσμενο ντέρμπι κορυφής τη φετινή σεζόν. 

Σε μία επαρχία της Καταλονίας κάποιοι χιλιάδες φίλοι της Τζίρονα ζουν το όνειρο τους βλέποντας την ομάδα τους να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος διανύοντας το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της.

Η Τζιρόνα ακούστηκε έντονα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη όταν την περσινή σεζόν κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 4-2. Ήταν μάλιστα η στιγμή που ο νεοφερμένος στην Ευρώπη, Καστεγιάνος, πετύχαινε καρέ τερμάτων γράφοντας ιστορία ως ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα απέναντι στη “Βασίλισσα” τον 21ο αιώνα.

Τζιρόνα
Πηγή: Marca.com

Λίγα λόγια

Η Τζιρόνα είναι ομάδα που αριθμεί 93 χρόνια ζωής (έτος ίδρ. 1930), χωρίς να διαθέτει μεγάλη ιστορία. Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα πλέι οφ ανόδου την τελευταία δεκαετία και συνολικά πέντε στην ιστορία της (έτσι προκύπτει και το παρατσούκλι “tozudos”, δηλ. πεισματάρηδες), η Τζιρόνα θα έπαιρνε τελικά την πρώτη της άνοδο στη La Liga τη σεζόν 2016-17 τερματίζοντας δεύτερη πίσω από τη Λεβάντε.

Μετά από δύο σεζόν στην πρώτη κατηγορία, η ομάδα το 2019 θα γνώριζε τον υποβιβασμό. Επειδή όμως είναι ομάδα που δεν το βάζει κάτω εύκολα θα ξαναέπαιρνε την άνοδο, και τη σεζόν 2022-23 θα αγωνιζόταν ξανά στη La Liga. Και έκτοτε έχει το πόδι στο γκάζι.

Την πρώτη της σεζόν, μετά την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία, η Τζιρόνα τερματίζει 10η χάνοντας μάλιστα την έξοδο στην Ευρώπη την τελευταία αγωνιστική. Την εξαιρετική της παρουσία συνδύασε με ένα επιθετικό ποδόσφαιρο σκοράροντας συνολικά 58 τέρματα, έχοντας την πέμπτη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος(!). Τα 54 γκολ που δέχθηκε την ίδια σεζόν μαρτυρούν ότι πρόκειται για ομάδα που, παρόλη τη χαμηλή δυναμική της, δεν φοβήθηκε να παίξει επιθετικά παίρνοντας ρίσκα.

Ισορροπία ταλέντου – εμπειρίας

Υπήρχαν φόβοι ότι η Τζιρόνα φέτος δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις της περσινής σεζόν. Ερωτηματικά προκάλεσε και η απώλεια μάλιστα παικτών – κλειδιών όπως ο Οριόλ Ρομέου, που έγινε κάτοικος Βαρκελώνης, ο Ρικάρντο Ρικέλμε, που επέστρεψε στην Ατλέτικο Μαδρίτης καθώς και ο πρώτος της σκόρερ την περσινή σεζόν με 15 γκολ, Καστεγιάνος, ο οποίος φέτος φοράει τη φανέλα της Λάτσιο.

Ωστόσο, το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι ήταν άρτια σχεδιασμένο και μελετημένο. Γκαζανίγκα (31), Πορτού (31), Μπλιντ (33), Ερέρα (25), Ντόβμπικ (26) καθώς και οι δανεικοί Σαβίνιο (19), Έρικ Γκαρσία (22) και Πάμπλο Τόρε (20) έγιναν κάτοικοι Τζιρόνα ενισχύοντας την ομάδα σε όλες τις γραμμές και αποτελώντας το ιδανικό κράμα έμπειρων με ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Η επιθετική τριπλέτα δε Σαβίνιο – Ντόβμπικ – Τσιγκάνκοφ (περσινό μεταγραφικό απόκτημα) έχουν ήδη τραβήξει τα βλέμματα. Οι έτεροι Ουκρανοί και ο Βραζιλιάνος έχουν βρει την ποδοσφαιρική τους Ιθάκη και συνεργάζονται άψογα αποτελώντας μία ασταμάτητη μηχανή δημιουργίας ευκαιριών και γκολ.

Το φαινόμενο Μίτσελ

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει η Τζιρόνα έχει ο προπονητής της, Μιγκέλ Άνχελ Μίτσελ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2021 έχοντας τη στήριξη της διοίκησης σε κάθε δύσκολη στιγμή που παρουσιάστηκε. Ο 48χρονος Μαδριλένος προπονητής αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και έχει προσδώσει στην ομάδα γνωρίσματα όπως τα “inverted” μπακ τα οποία σχηματίζουν πίβοτ με τον αμυντικό μέσο, ενώ οι εξτρέμ (συνήθως Σαβίνιο και Τσιγκάνκοφ) μένουν ψηλά δίνοντας πλάτος στο γήπεδο. Η ομάδα παρατάσσεται σε σχηματισμό 4-1-4-1, ενώ αμυντικά παρουσιάζει ένα σφιχτό 4-4-2 μένοντας χαμηλά στο γήπεδο και ψάχνοντας αντεπιθέσεις.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της ομάδας είναι ότι βρίσκει γκολ από παντού έχοντας ήδη στη σεζόν 11 διαφορετικούς σκόρερ. Το “ουκρανικό θωρηκτό” Ντόβμπικ ηγείται της επίθεσης με 4 γκολ δείχνοντας να έχει προσαρμοστεί άμεσα στο πλάνο του προπονητή.

Το CFG και η οικογένεια Γκουαρντιόλα

Η μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία της Τζιρόνα θα μπορούσε να αποτελεί ένα όμορφο ποδοσφαρικό παραμύθι, όπως είναι η περίπτωση της Ουνιόν Βερολίνου και της ανιδιοτελούς αγάπης των οπαδών της. Αλλά το μοντέλο ηγεσίας της απέχει πολύ αυτό.

Και αυτό γιατί πίσω από τη Τζιρόνα βρίσκεται η CFG (City Football Group), εταιρεία – κολοσσός που έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα 13 συλλόγων ανά την υφήλιο υπό την ηγεσία του σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν του Αμπου Ντάμπι με «κορωνίδα» φυσικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Σίτι. Οι Σεΐχηδες αγόρασαν το 2017 το 44,3% της ομάδας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 47%.

Η Τζιρόνα αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτού δικτύου ομάδων μέσω του οποίου γίνεται ανταλλαγή παικτών και πληροφοριών ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε συλλόγου.

Και όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λένε. Η επιλογή της Τζιρόνα δεν είναι τυχαία. Πριν έρθουν οι Άραβες, το 80% του συλλόγου ανήκε στον Περέ Γκουαρντιόλα, αδελφό του Πεπ, και τον συνεργάτη του Χουαμέ Ρουρές. Σήμερα μάλιστα διαθέτει ακόμα το 16%.

Τζιρόνα
Πηγή: Marca.com

Ο Περέ είναι μεταξύ άλλων ένας από τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ ποδοσφαίρου με πελάτες όπως ο Λουίς Σουάρεζ, Τιάγκο Αλκάνταρα και Αντρές Ινιέστα. Όσο μεμπτό κι αν φαίνεται το γεγονός να στέλνονται παίκτες από τη Μάντσεστερ Σίτι στη Τζιρόνα προς όφελος και του Πέρε, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι κανονισμοί που ισχύουν στην Αγγλία και σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται στους μεσάζοντες να έχουν συμφέρον σε έναν σύλλογο. Επομένως, όλα κινούνται κάτω από ένα πέπλο νομιμότητας.

Οι σχέσεις Μάντσεστερ Σίτι – Τζιρόνα βέβαια υπήρχαν και προηγουμένως, καθώς 12 ποδοσφαιριστές έκαναν το δρομολόγιο Μάντσεστερ – Τζιρόνα τη διετία 2015 – 2017 πηγαίνοντας δανεικοί προφανώς για να πάρουν παιχνίδια και να εξελιχθούν.

Από την εξαγορά των Αράβων και έπειτα, τουλάχιστον 15 ποδοσφαιριστές από τους συλλόγους του δικτύου CFG έχουν ενταχθεί στο ρόστερ της Τζιρόνα, είτε με μορφή δανεισμού, είτε με οριστικές συμφωνίες. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο γνώριμος αμυντικός Αλεξάντερ Κάλενς, όπου φέτος αγωνίζεται δανεικός από τη Τζιρόνα στην ΑΕΚ.

Επωφελείται λοιπόν η Τζιρόνα από το CFG; Αδιαμφισβήτητα. Πρέπει να μας προβληματίζει; Ασφαλώς. Γιατί χάνεται αυτό που λέγεται υγιής ανταγωνισμός, αν μία ομάδα μπορεί να επωφελείται από την ένταξη της σε ένα δίκτυο ομάδων. Τι κι αν λοιπόν οι Άραβες και το CFG επιχειρούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Στο στάδιο Μοντιλίβι των 13 χιλιάδων θέσεων, οι οπαδοί της Τζιρόνα ετοιμάζονται για μία ακόμη γιορτή απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ελπίζοντας να επαναλάβουν την περσινή τους εκπληκτική εμφάνιση.

 

 

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα