Ο ΠΑΟΚ σε λίγες μέρες θα ριχτεί στη μάχη του δεύτερου προκριματικού για μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2024-2025. Έξι είναι οι αγώνες που χωρίζουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης από την παρθενική της συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.
Η μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από αρκετά χρόνια, θα αλλάξει, σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα τον ΠΑΟΚ, καθώς οι προκριματικοί αλλά και τα πλέι οφ παραμένουν ως είχαν. Με μία πρόκριση έχει εξασφαλισμένη θέση στην Ευρώπη για τον χειμώνα.
Επιστρέφοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι αλλαγές που αναφέρθηκαν αφορούν τα γκρουπ, αλλά και στον τρόπο πρόκρισης στη φάση των νοκ άουτ. Αναλυτικότερα:
- Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι 36 και όχι 32 όπως ίσχυε μέχρι και τη σεζόν 2023-2024.
- Καταργούνται τα οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Αντιθέτως, οι ομάδες θα κληρωθούν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οκτώ ομάδες, δύο από κάθε υπο-γκρουπ δυναμικότητας, αυτά δεν αλλάζουν.
- Η πρόκριση στα νοκ άουτ γίνεται ως εξής: οι οκτώ πρώτοι προκρίνονται απευθείας, ενώ από την 9η έως την 24η θέση θα πάνε σε αγώνες μπαράζ για να προκύψουν οι υπόλοιποι οκτώ.
- Καμία αποκλεισμένη ομάδα δεν θα πηγαίνει στο Γιουρόπα Λιγκ.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται να δώσουν ένα νέο ενδιαφέρον στο θεσμό. Οι αγώνες θα αυξηθούν σημαντικά – από 125 σε 189 – και θα δούμε ακόμα περισσότερα ντέρμπι σε φάσεις ομίλων.
Η αύξηση των ομάδων στα προκριματικά δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες ομάδες να ελπίζουν, καθώς υπάρχουν περισσότερες ανοικτές θέσεις. Οι αρκετοί προκριματικοί, όμως, στην αρχή της σεζόν, όταν οι ομάδες δεν βρίσκονται σε καλή φυσική και αγωνιστική κατάσταση μπορεί να συμβάλλει σε πιθανές εκπλήξεις.
Η αλλαγή στα γκρουπ και η δημιουργία ενός μίνι πρωταθλήματος έχει ως σκοπό την αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών και των ντέρμπι. Από την άλλη, η περαιτέρω καταπόνηση των αθλητών από τη μία πλευρά και η πιθανή μείωση των εκπλήξεων είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους.
Η πρόκριση στα νοκ άουτ γίνεται με δύο τρόπους: είτε απευθείας για τους πρώτους οκτώ, είτε με διπλούς αγώνες για τους επόμενους δεκαέξι. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα πλέι ιν που καθιερώθηκαν τόσο στο NBA όσο και στην Ευρωλίγκα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία σε ομάδες με χαμηλή συγκομιδή να «κλέψουν» μία θέση, αποτελώντας ένα «wild card», κάτι το απρόβλεπτο.
Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια και το Γιουρόπα Λιγκ για τις ομάδες που δεν θα προκριθούν, αυξάνει, ίσως, τη διαφάνεια και προσφέρει ένα είδος ισορροπίας στη δυναμικότητα μεταξύ των ομάδων του θεσμού.
Το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των οπαδών και των ομάδων. Η αύξηση των αγώνων έχει γίνει με γνώμονα την αύξηση των ντέρμπι, αλλά και την αύξηση των κερδών. Ειδικά το δεύτερο, φαίνεται να προβληματίζει αρκετά τους περισσότερους, καθώς το ποδόσφαιρο είναι κατ’ εξοχήν ένα άθλημα του λαού. Το οικονομικό σκέλος δεν θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη σημασία από το ψυχαγωγικό/αθλητικό.
Όμως, δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι αν δεν το δούμε στην πράξη, γιατί παρόμοιες σκέψεις υπήρχαν και για το προηγούμενο φορμάτ, όταν προτάθηκε για πρώτη φορά. Ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: το καινούριο προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού. Και μακάρι να χρειαστεί να το μάθουμε καλύτερα με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο καινούριο αυτό φορμάτ.