Το πρόβλημα πίσω από το “stay at home girlfriend” trend

Με την καθημερινή χρήση των social media και την έκθεση μας στα trend του tiktok τα οποία αλλάζουν καθημερινά, είναι φυσικό να επηρεαζόμαστε από αυτά που βλέπουμε πιο εύκολα.

Το καινούργιο trend που έχει καταλάβει το tiktok είναι το “stay at home girlfriend trend”. Τι περιλαμβάνει αυτό το trend; Στη βάση του δείχνει ότι ανάμεσα στους δύο συντρόφους, σε μία σχέση χωρίς παιδιά, ο ένας δουλεύει και ο άλλος έχει ως δουλειά να προσέχει το σπίτι και τον σύντροφο ο οποίος δουλεύει.

@kendelkaycooking and cleaning are my favorite acts of service 👩🏼‍🍳🫶🏼♬ original sound – kendel kay

Σε αυτά τα βίντεο μας παίρνουνε μαζί τους, δείχνοντας μας τις καθημερινές δουλειές τις οποίες κάνει ο ένας σύντροφος περιμένοντας τον άλλον να γυρίσει σπίτι. Συνήθως αυτές οι δουλειές είναι μαγειρική, καθάρισμα, συμμάζεμα , γυμναστική και τα καθημερινά ψώνια. Τέτοιου είδους βίντεο έχουν κυρίως αρνητικές αντιδράσεις, καθώς πολλοί λένε ότι δείχνοντας μία τέτοια καθημερινότητα προβάλλουν ένα αντιφεμινιστικό και οπισθοδρομικό πρότυπο.

Μέσα σε αυτό το trend όμως κρύβεται και η εξομάλυνση της οικονομικής εξάρτησης από τον ένα σύντροφο, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο διότι το άτομο το οποίο μένει σπίτι είναι πολύ πιθανόν να έχει μηδαμινή οικονομική ανεξαρτησία. Τι γίνεται όταν το ένα από τα δύο άτομα δεν έχει οικονομική ανεξαρτησία σε μία σχέση; Αρχίζει να εξαρτάται από το άλλο άτομο κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συμπεριφορές. Σε ένα άτομο το οποίο δεν έχει οικονομική ανεξαρτησία, θα φανεί πολύ δύσκολο να φύγει από μία σχέση η οποία είναι βίαιη και τοξική, καθώς δεν θα έχει χρήματα.

Ένα παράδειγμα για μία περίπτωση ελλείψεως οικονομικής ανεξαρτησίας είναι η σειρά του Netflix, Maid. Στη σειρά αυτή ακολουθούμε την πρωταγωνίστρια η οποία βρίσκεται σε μία τοξική σχέση να προσπαθεί να αφήσει τον πατέρα του παιδιού της επειδή είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τη διάρκεια της σειράς, καταλαβαίνουμε ότι ούτε η ίδια δεν έχει καταλάβει ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς πηγαίνει σε ένα άσυλο για γυναίκες και δυσκολεύεται να παραδεχτεί ή να κατανοήσει ότι και ίδια είναι θύμα και δεν παίρνει τη θέση κάποιας άλλης γυναίκας.

Το κύριο πρόβλημα της πρωταγωνίστριας μας είναι το γεγονός ότι δεν έχει δικό της εισόδημα και μένει μαζί με τον πατέρα του παιδιού της, ο οποίος εφόσον τους δίνει ένα σπίτι και τροφή, θέλει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο σ’ αυτό το σπίτι. Θέλει να παίρνει τις αποφάσεις, να μην του φέρνουν αντίρρηση και όταν βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να προσπαθεί να μιλήσει, τότε εκείνος γίνεται βίαιος και προσπαθεί να την εμποδίσει από το να φύγει από το σπίτι με τη βία. Μπορεί το συγκεκριμένο παράδειγμα να είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά σίγουρα μπορεί να μας θυμίσει καθημερινά σκηνικά και καθημερινούς ανθρώπους.

Ο φόβος για οικονομική αστάθεια και το άγχος το οποίο καταβάλλει αρκετούς ανθρώπους ήδη για το μέλλον, συμβάλλει στην επιλογή να βλέπουμε αυτό το trend από μια διαφορετική οπτική γωνία από ό,τι θα έπρεπε να το βλέπουμε . Παρόλο που για πολλούς φαίνεται ιδανικό το πρόγραμμα που έχουν αυτές οι κοπέλες , δηλαδή οι μόνες ανησυχίες τους να είναι να φτιάξουν πρωινό, μεσημεριανό και να πάνε στο γυμναστήριο, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι . Αντιθέτως, το μόνο πράγμα από το οποίο θα έπρεπε να θέλουμε να εξαρτηθούμε είναι από μια οικονομική παιδεία και όχι από τον σύντροφό μας.

Μοιράσου το:

Σοφία Καφταντζή

Σοφία Καφταντζή

22 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Με όνειρα … εν πάσει περιπτώσει σπουδάζω Γεωπονία, αγαπώ τα παιδιά και τα ενδιαφέροντά μου αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, ποικίλλουν. Αθλήτρια πετοσφαίρισης, δασκάλα σκι, μαθαίνω γερμανικά (κουτσά-στραβά) και γράφω για όλα αυτά και πολλά άλλα που ζω και διαβάζω σε βιβλία. Κάποιες φορές είμαι αστεία… δουλεύω πάνω σ' αυτό.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα