13 Ιουνίου 2021
Το Euro 2020 είναι εδώ. Μετά την περσινή αναβολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων θα πραγματοποιηθεί φέτος. Λονδίνο, Ρώμη, Μόναχο, Μπακού, Αγία Πετρούπολη, Βουδαπέστη, Σεβίλλη, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, Γλασκόβη και Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσουν τις προσπάθειες των 24 ομάδων, στην προσπάθεια για κατάκτηση του τροπαίου. Φίλαθλοι θα υπάρχουν στις εξέδρες, όχι όμως στο 100%. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των 24 ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Περνάμε στον Ε’ όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν η Ισπανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Σλοβακία.
Ισπανία
Προπονητής: Ο Λουίς Ενρίκε ανέλαβε την εθνική Ισπανίας το 2018, με μία μικρή παύση μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2019, λόγω μίας προσωπικής τραγωδίας. Ο 51χρονος τεχνικός είναι έμπειρος, έχει κατακτήσει Champions League με την Μπαρτσελόνα, ενώ και ως παίκτης πανηγύρισε αρκετούς τίτλους. Οι ικανότητές του δεν αμφισβητούνται, όμως η απουσία του ανέτοιμου Σέρχιο Ράμος, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πώς θα μπορέσει να καλύψει την απουσία του.
Αρχηγός: Σέρτζιο Μπουσκέτς
Ομάδα: Μεταξύ 2008-2012 η Ισπανία σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, κατακτώντας δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (η μόνη εθνική που το έχει πετύχει) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, παίζοντας παράλληλα τρομερό ποδόσφαιρο. Εκείνη την τετραετία γίναμε μάρτυρες μίας από τις καλύτερες εθνικές ομάδες όλων των εποχών με μερικούς τεράστιους ποδοσφαιριστές. Στο σήμερα όμως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς εκείνη η εποχή έχει φύγει ανεπιστρεπτί. Η ποιότητα έχει πέσει αισθητά, η προσωπικότητα και το ταλέντο το ίδιο, η αποστολή δεν διαθέτει ούτε έναν παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης και ως επακόλουθο η Ισπανία δεν θυμίζει πλέον τη σαρωτική ομάδα του 2008-2012. Η πρόκριση στα τελικά ήρθε με την κατάληψη της πρώτης θέσης σε όμιλο με Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Νησιά Φαρόε και Μάλτα και απολογισμό 26 βαθμούς και 31 γκολ ενεργητικό. Η «Φούρια Ρόχα» θα δώσει και τα τρία ματς των ομίλων στη Σεβίλλη, επομένως, οφείλει να αξιοποιήσει την έδρα και το κοινό της, για να βρεθεί στην κορυφή του ομίλου. Παρά την πτώση της ποιότητας, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Ισπανία εξακολουθεί να είναι ανώτερη από τις τρεις αντιπάλους της. Η παρουσία στους 16 πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η συμμετοχή στους 8 είναι πιθανή, όμως από εκεί και πέρα είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αν η Ισπανία μπορεί να πάει πιο μακριά με αξιώσεις.
Αστέρι: Τη χρονιά που μας πέρασε, αναδείχθηκε πρωταθλητής με την φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Ο Χόρχε Ρεσουρεκσιόν Μερόδιο ή αλλιώς Κόκε είναι ένας πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής στο πλάνο του Ενρίκε, καθώς εξασφαλίζει ενέργεια, ηρεμία και καλή μεταβίβαση στον χώρο του κέντρου. Γέννημα – θρέμμα της Ατλέτικο, έχει γαλουχηθεί στο σκληρό στιλ ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Ντιέγκο Σιμεόνε, όμως διαθέτει την ποιότητα, για να θεωρείται ένας μέσος υψηλού επιπέδου.
Σουηδία
Προπονητής: Με αυτόν στον πάγκο η Σουηδία έφτασε στους 8 του Παγκοσμίου Κυπέλλου τρία χρόνια νωρίτερα. Ο Γιάνε Άντερσον υπηρετεί την εθνική της χώρας από το πόστο του προπονητή από το 2016. Εφαρμόζει ένα καθαρό 4-4-2 και δίνει μεγάλη βάση στην τακτική προσήλωση. Η απουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι ένα μεγάλο πλήγμα στα πλάνα του, όμως έχει δοκιμαστεί σε πιεστικές καταστάσεις και πάντα καταφέρνει να βρίσκει λύσεις.
Αρχηγός: Αντρέας Γκράνκβιστ
Ομάδα: Μέχρι πριν από έναν μήνα, υπήρχε μεγάλη προσμονή για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο τραυματισμός του Ζλάταν όμως, προκάλεσε ένα αναμενόμενο μούδιασμα στους Σκανδιναβούς, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς την επιστροφή του σπουδαίου σταρ με την εθνική, μετά την απόσυρσή του το 2016. Παρόλα αυτά, η σπουδαία πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 έγινε χωρίς τον Ζλάταν, επομένως η ζωή χωρίς τον άσσο της Μίλαν δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Παρούσα σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 2000 και έπειτα, η Σουηδία είναι μία ομάδα με καλή χημεία και σταθερό κορμό παικτών. Στην αποστολή συναντάμε αρκετούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε καλές ευρωπαϊκές ομάδες, όπως οι Μπεργκ, Όλσεν, Ίσακ, Κουάισον, αλλά και παίκτες σπουδαίων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως ο Λίντελεφ και ο Κουλουσέφσκι. Οι Σκανδιναβοί πήραν την πρόκριση στο Euro καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον όμιλο που ήταν και η Ισπανία, η οποία θα βρεθεί και πάλι στον δρόμο τους. Η ομάδα του Γιάνε Άντερσον δεν είναι τόσο ποιοτική όσο η Ισπανία, όμως είναι ανώτερη από τη Σλοβακία, ενώ αναμένεται να γίνει μάχη με την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι για το ποιος θα υπερισχύσει και θα πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τους 16, αν βεβαίως η Ισπανία επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και τερματίσει πρώτη. Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί και η πρόκριση τρίτης ομάδας με τον κανόνα των τεσσάρων καλύτερων τρίτων.
Αστέρι: Αν ο Ζλάταν ήταν παρών στο Euro, δεν θα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το αστέρι της Σουηδίας. Η απουσία του όμως μάς αναγκάζει να αναπροσαρμόσουμε τις σκέψεις μας. Από το 2017 αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βίκτορ Νίλσον Λίντελεφ είναι ένας δυναμικός κεντρικός αμυντικός και η παρουσία του στους «Μπέμπηδες» συνέβαλε καθοριστικά στην ποδοσφαιρική του ωρίμανση. Καλός στο ψηλό παιχνίδι, με καλή μεταβίβαση, δεν είναι αψεγάδιαστος, καθώς δεν λείπουν οι στιγμές που χάνει τη συγκέντρωσή του, συνιστά όμως τον πιο ποιοτικό αμυντικό της Σουηδίας και έναν καλό ποδοσφαιριστή με σημαντικές παραστάσεις.
Πολωνία
Προπονητής: Μόλις πέντε ματς μετράει ως προπονητής της Πολωνίας ο Πάουλο Σόουζα. Ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η πολωνική ομοσπονδία απέλυσε το Γέζι Μπέντσεκ, χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Ο Σόουζα έχει περάσει από αρκετούς πάγκους, υπήρξε καλός ποδοσφαιριστής, όμως είναι άγνωστο το αν θα ταιριάξει, ενώ ενδεικτικό είναι στα ματς που έχει καθοδηγήσει την Πολωνία έχει επιλέξει πέντε (!!) διαφορετικά συστήματα.
Αρχηγός: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Ομάδα: Η Πολωνία δίνει σταθερά το παρών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 2008 και έπειτα, με σημαντικότερη διάκριση την παρουσία στα προημιτελικά το 2016 και τον αποκλεισμό στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια Πορτογαλία. Η αλλαγή προπονητή ήταν μία κίνηση που κανείς δεν περίμενε, καθώς τα αποτελέσματα ήταν καλά και το κλίμα στα αποδυτήρια ακόμη καλύτερο. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος τόνισε ότι η απόλυση του Μπέντσεκ ήταν «ένα σοκ για αυτόν». Η Πολωνία πήρε την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης τερματίζοντας στην πρώτη θέση ενός ομίλου που συμμετείχαν ακόμη η Αυστρία, τα Σκόπια, η Σλοβενία, το Ισραήλ και η Λετονία, χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Επί Μπέντσεκ, οι «Αετοί» ήταν μία ομάδα που σκόραρε αρκετά και φρόντιζε να «καθαρίζει» με συνοπτικές διαδικασίες τα παιχνίδια κόντρα στις πιο αδύναμες ομάδες. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες του γκρουπ, ξεκινά με ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα, αυτό της πρόσφατης αλλαγής προπονητή και της συνακόλουθης αβεβαιότητας για το αν οι παίκτες θα μπορέσουν μέσα στις λίγες μέρες προετοιμασίας να αφομοιώσουν τις ιδέες και τη γενικότερη προσέγγιση του Σόουζα. Αν αυτό καταστεί δυνατό, τότε οι Πολωνοί μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση στους 16, καθώς ποιοτικά βρίσκονται πιο πάνω από τη Σλοβακία και περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Σουηδία.
Αστέρι: Πριν από λίγες εβδομάδες έσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ για τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, το οποίο κρατούσε 49 χρόνια. 40 γκολ ήταν το ρεκόρ, 41 σκόραρε ο τεράστιος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος συνεχίζει να γράφει ιστορία με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Τη χρονιά που μας πέρασε πανηγύρισε άλλο ένα πρωτάθλημα με τους Βαυαρούς, έβδομο συνεχόμενο και ένατο συνολικά στην καριέρα του, καθώς μετράει και δύο κατακτήσεις με την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκτός από το ότι φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο σπουδαίος αυτός παικταράς είναι πρώτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές (118) και πρώτος σκόρερ (66) στην ιστορία της εθνικής Πολωνίας. Οι συμπατριώτες του περιμένουν πολλά από αυτόν και ο Λέβα έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν φοβάται την πίεση.
Σλοβακία
Προπονητής: Λίγους μόνο μήνες μετράει στον πάγκο της Σλοβακίας ο Στέφαν Τάρκοβιτς, ενώ μόλις οχτώ είναι τα παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα με αυτόν ως προπονητή. Αρκετά άπειρος για αυτό το επίπεδο, όμως κανείς δεν μπορεί να κριθεί εκ των προτέρων.
Αρχηγός: Μάρεκ Χάμσικ
Ομάδα: Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε Euro για τη Σλοβακία και δεύτερη γενικά στην ιστορία της. Πήρε την πρόκριση μέσω του Nations League, πρώτα κερδίζοντας την Ιρλανδία στα πέναλτι και έπειτα κερδίζοντας με 2-1 τη Βόρεια Ιρλανδία στο Μπέλφαστ, στη διαδικασία της παράτασης. Δεμένη ομάδα, με κάποιους καλούς ποδοσφαιριστές, φαντάζει το αουτσάιντερ του Ε’ ομίλου, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πέσει αμαχητί. Το 2016, οι Σλοβάκοι τερμάτισαν τρίτοι σε όμιλο με Αγγλία, Ουαλία και Ρωσία, παίρνοντας την πρόκριση στους 16, όπου και αποκλείστηκαν από τη Γερμανία. Η απώλεια του Μάρτιν Σκρτελ, λόγω τραυματισμού είναι εξέχουσας σημασίας, καθώς μαζί με τον Σκρίνιαρ προσέφεραν ασφάλεια και σιγουριά στα μετόπισθεν. Στον πρώτο αγώνα η Σλοβακία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Πολωνία και ένα καλό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο, αν «τα Γεράκια» θέλουν να ελπίζουν σε πρόκριση στην επόμενη φάση. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει και ο Μάρτιν Ντουμπράφκα, καθώς ο τερματοφύλακας της Νιουκάστλ θα έχει αρκετή δουλειά.
Αστέρι: Μπορεί πλέον να έχει μεγαλώσει, μπορεί να αγωνίζεται στο χαμηλού επιπέδου σουηδικό πρωτάθλημα, όμως ο Μάρεκ Χάμσικ έχει ζήσει πολλές μεγάλες στιγμές στα νιάτα του και έχει αποκτήσει σπουδαίες παραστάσεις. Δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Νάπολι, πρώτος σκόρερ και πρώτος σε αριθμό συμμετοχών για την εθνική του, ο αρχηγός της Σλοβακίας είναι ένας μπαρουτοκαπνισμένος χαφ, με καλή τεχνική, δυνατότητα να χρησιμοποιήσει καλά και τα δύο του πόδια και δεν διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του από μακρινή απόσταση.