Η νέα εποχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι γεγονός. Ο Ρούμπεν Αμορίμ είναι ο εκλεκτός της INEOS που περιμένει να δει τη Γιουνάιτεντ να πρωταγωνιστεί. Ο Τεν Χαγκ πλήρωσε τις πολύ άσχημες εμφανίσεις της ομάδας από το τέλος της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς και το κακό φετινό ξεκίνημα – μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ευρεία νίκη επί της Μπάρνσλεϊ με 7-0 για το κύπελλο.
Ο Βαν Νίστελροϊ θα είναι ο υπηρεσιακός προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» μέχρι τη διακοπή για τις εθνικές υποχρεώσεις – άρα θα είναι και ο προπονητής στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο Ολντ Τράφορντ στις 7 Νοεμβρίου. Το πρώτο δείγμα του ήταν άκρως εντυπωσιακό, πετυχαίνοντας ευρεία νίκη επί της Λέστερ για το κύπελλο. Όταν παραλάβει ο Αμορίμ, ο Βαν Νίστελροϊ θα φύγει από τον σύλλογο, αναζητώντας μία νέα πρόκληση στην καριέρα του.
Ο Αμορίμ είναι ένας προπονητής που ήταν στα ραντάρ αρκετών ομάδων, μεταξύ των οποίων της Μαν. Σίτι και της Λίβερπουλ (πριν δώσει το τιμόνι στον Άρνε Σλοτ). Το όνομά του το έχει χτίσει στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με την οποία έχει σαρώσει στην Πορτογαλία, έχοντας δύο πρωταθλήματα στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φέτος, η Σπόρτινγκ είναι αήττητη εντός και εκτός συνόρων, έχοντας εννέα νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην Πορτογαλία και δύο νίκες και μία ισοπαλία στο Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας ένα αρκετά ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Στην επίθεση…
Επιθετικά, η Σπόρτινγκ έχει δείξει ότι αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες της Ευρώπης, έχοντας πετύχει 35 γκολ σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.
Το σύστημα με το οποίο επιτίθεται είναι 3-2-5 με τα μπακ να γίνονται εξτρέμ και τους εξτρέμ να συγκλίνουν προς το κέντρο, υποστηρίζοντας τον επιθετικό. Σε φάση ανάπτυξης η τριάδα στην άμυνα διαφοροποιείται, με τον κεντρικό στόπερ να προωθείται και να παίρνει θέση στο κέντρο του γηπέδου, με τα άλλα δύο στόπερ να είναι αυτά που πηγαίνουν να πάρουν την πρώτη πάσα του τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας είναι αρκετά σημαντικός στον τρόπο παιχνιδιού του Αμορίμ: πρέπει να είναι αρκετά ικανός με την μπάλα στα πόδια, αλλά και να παίζει σαν λίμπερο, καλύπτοντας τις προωθήσεις των αμυντικών, όταν αντεπιτίθενται οι αντίπαλοι.
Η κατοχή είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τον Αμορίμ. Στην Πορτογαλία, η ομάδα του έχει πάνω από 65% κατοχή, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 50%. Η διαφορά στην ποιότητα των αντιπάλων αναγκάζει τον Πορτογάλο προπονητή να προσαρμόσει το παιχνίδι της ομάδας του. Στο εγχώριο πρωτάθλημα, ο Αμορίμ βασίζεται αρκετά στους μέσους του για να «φτιάξουν» το παιχνίδι της ομάδας, αρκετοί εκ των οποίων κάνουν περισσότερες από 40 πάσες ανά παιχνίδι, δείγμα ότι έρχονται με μεγάλη συχνότητα σε επαφή με τη μπάλα.
Το 3-4-3 με το οποίο ξεκινάει τις περισσότερες αναμετρήσεις είναι ένα αρκετά επιθετικό σύστημα που επιτρέπει τόσο στα μπακ να μετατρέπονται σε χαφ, όσο και στους προωθημένους μέσους να έχουν περισσότερη ελευθερία και να συγκεντρωθούν στα επιθετικά τους καθήκοντα.
Στην άμυνα…
Στο αμυντικό κομμάτι, στη Σπόρτινγκ μετέτρεπε το 3-4-3 σε 5-2-3 για να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν. Αυτό σημαίνει ότι οι μπακ-χαφ χρειάζεται να καλύπτουν αρκετά χιλιόμετρα σε κάθε ματς, άρα και να είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Ο Αμορίμ πιστεύει στο υψηλού τέμπο πρέσινγκ – που ταιριάζει με τη φιλοσοφία της Πρέμιερ Λιγκ – και οι ομάδες του ασκούν μεγάλη πίεση στους αντιπάλους τους και όταν χάσουν τη μπάλα, αλλά και σε φάση ανάπτυξης των αντιπάλων.
Στην αμυντική του φιλοσοφία, κομβικό ρόλο παίζουν οι δύο μέσοι που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Η ισορροπία που πρέπει να διαθέτουν στο παιχνίδι τους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αν παραμελήσουν τα αμυντικά τους καθήκοντα, η άμυνα βρίσκεται εκτεθειμένη. Και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις και να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται με τις προωθήσεις των μπακ.
Η τρανζίσιον άμυνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, καθώς σε κατάσταση επίθεσης έχει επτά επιτιθέμενους παίκτες, οπότε αν χαθεί η μπάλα, τότε χάνεται η ισορροπία. Στην Αγγλία, οι περισσότερες ομάδες είναι ικανές να τιμωρήσουν αμυντικές ανισορροπίες και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα κάνει τον Αμορίμ, στην αρχή της θητείας του, να είναι λίγο πιο προσεκτικός στα μετόπισθεν.
Ένα ακόμα ζήτημα που έχει αναδειχθεί κατά την παρουσία του Αμορίμ στη Σπόρτινγκ είναι το κακό ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο ότι οι παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του είναι πιο βραχύσωμοι, γρήγοροι και ευέλικτοι. Ομάδες με ψηλούς παίκτες αναμένεται να προβληματίσουν τη Μαν. Γιουνάιτεντ.
Αξιοποίηση τωρινού ρόστερ
Ταιριάζει το στυλ παιχνιδιού του Ρούμπεν Αμορίμ με εκείνο του Τεν Χαγκ και κατ’ επέκταση με τους παίκτες που έχει στο ρόστερ της η Μαν. Γιουνάιτεντ;
Ο Τεν Χαγκ έπαιζε με τετράδα στην άμυνα, ακολουθώντας ένα πιο συμβατικό 4-2-3-1. Κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων του ήταν η ταχύτητα και η αντεπίθεση και όχι τόσο η δημιουργία από τα μετόπισθεν.
Τα στοιχεία των παικτών που υπάρχουν στην ομάδα είναι κάπως συμβατά με τη φιλοσοφία του Αμορίμ, όμως στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου περιμένω να κινηθεί δυναμικά η Μαν. Γιουνάιτεντ. Ο Ουγκάρτε θα απελευθερωθεί, καθώς οι δυο τους ήταν μαζί στη Σπόρτινγκ και εκεί ξεχώρισε, ενώ και ο Μέινου αναμένεται να έχει βασικό ρόλο στην ενδεκάδα.
Οι αμυντικοί μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του προπονητή, με τους Ντε Λιχτ και Γιόρο να είναι αρκετά ικανοί με τη μπάλα στα πόδια. Ο Μαζράουι θα αναλάβει τη μία πλευρά, ενώ το πρόβλημα είναι η άλλη πλευρά. Οι τραυματισμοί του Σο και του Μαλάσια θα δημιουργήσουν πονοκεφάλους στον Αμορίμ.
Σαν προωθημένοι επιθετικοί θα είναι οι Γκαρνάτσο και Φερνάντες, κανείς εκ των δύο, όμως, δεν πληροί τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Αμορίμ, ενώ αίνιγμα θα είναι και η θέση του βασικού επιθετικού. Ο Χόιλουντ είναι ένας παίκτης που μπορεί να ευνοηθεί από την παρουσία του Αμορίμ στον πάγκο, αν σκεφτούμε τη δουλειά που έχει κάνει με τον Γιόκερες στην Σπόρτινγκ.
Ο Αμορίμ έρχεται με μεγάλες περγαμηνές στην Μαν. Γιουνάιτεντ, έχοντας κατακτήσει τα πάντα στην Πορτογαλία. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο Τεν Χαγκ θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους ανερχόμενους προπονητές στον Άγιαξ. Τα στυλ των δύο προπονητών διαφέρουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσει ο κόσμος της ομάδας του Μάντσεστερ.
Ειδικά στην αρχή, μέχρι να βρεθεί η απαραίτητη συνοχή μεταξύ των παικτών, να κατανοήσει κάθε ένας από αυτούς τους νέους ρόλους τους, υπάρχει η περίπτωση η Γιουνάιτεντ να είναι κακή, ιδίως αμυντικά. Για αυτό, καλό θα ήταν να δώσουν χρόνο στον Αμορίμ – και την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη – για να φτιάξει την ομάδα, όπως θέλει εκείνος.