Πώς να είμαι ειλικρινής; 3+1 Τρόποι!

Έχεις προσπαθήσει να πεις την αλήθεια, αλλά δεν ξέρεις πώς; Θέλεις να είσαι ειλικρινής, αλλά φοβάσαι πως η αλήθεια σου θα πληγώσει ή θα παρεξηγηθεί; Δεν είσαι το μοναδικό άτομο και δεν είσαι μόνο σου.

«Και γιατί να είναι τόσο σημαντική η αλήθεια;», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ενδεχομένως κι ένα παιδάκι, προκειμένου να αποφύγει μια δύσκολη κατάσταση.

Νομίζω όμως πως η απάντηση είναι σαφής. Είναι σημαντικό να λέμε την αλήθεια, όσο άσχημη κι αν είναι, προκειμένου να επικοινωνήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες μας. Επίσης, δεν είναι και ηθικό να κοροϊδεύουμε τον απέναντι. Άρα καταλαβαίνουμε πως η ειλικρίνεια και η επικοινωνία είναι δύο έννοιες ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Πολλοί λένε πως η επικοινωνία -άρα και η ειλικρίνεια- είναι το παν σε μια ανθρώπινη σχέση, οποιασδήποτε φύσης. Αλλά γιατί πρέπει να είναι τόσο δύσκολη;

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξ ορισμού τους δύσκολες και πολύπλοκες. Ο προφανής λόγος είναι πως ο κάθε άνθρωπος επικοινωνεί εντελώς διαφορετικά από τους υπόλοιπους, με τους δικούς του, ξεχωριστούς «κώδικες επικοινωνίας». Οι «κώδικες» αυτοί, άλλωστε, έχουν ερευνηθεί κατά καιρούς από πολλούς επιστήμονες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποτελεί υποενότητα του παραπάνω όρου, είναι ο κώδικας αγάπης, το κατά κόσμον: “love language”, δηλαδή το πώς εκφράζει ο καθένας την αγάπη του.

Κατανοούμε λοιπόν πως οι τρόποι έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων έχουν απασχολήσει και απασχολούν πολύ την επιστήμη.Άμα δυσκολεύονται μέχρι και οι ειδικοί, πώς να μην δυσκολεύεσαι εσύ;

Εμείς, ωστόσο, ας επικεντρωθούμε στην ειλικρίνεια, που είναι ένα κομμάτι της μεγάλης αυτής ομπρέλας που ονομάζεται επικοινωνία, θα μπορούσε να πει κανείς. Ωραία, μάθαμε για την αξία της αλήθειας, μάθαμε γιατί είναι δύσκολο να λέγεται, θα μου πεις τώρα και πώς θα το καταφέρω αυτό;

ειλικρινής
Πηγή: pexels.com

Η αλήθεια είναι πως -ειδικά στις νεαρές ηλικίες, που έχεις ανάγκη τις παρέες και προσπαθείς να είσαι people pleaser- είναι δύσκολο πολλές φορές να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου. Ωστόσο, έχω βρει μερικά κολπάκια που νομίζω ότι θα βοηθήσουν λιγάκι:

1. Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μια δύσκολη θέση και στο δίλημμα για το αν πρέπει να πεις την αλήθεια ή όχι, κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση σαν να μην είσαι μέρος της – zoom out. Βγες από τον εαυτό σου και υπόθεσε πως είναι σαν να συμβουλεύεις το καλύτερο φιλαράκι σου. Σκέψου ακριβώς τι θα του έλεγες, με κάθε λεπτομέρεια, κι ύστερα πράξε το ίδιο. Έτσι, θα απαλλαγείς από τους συναισθηματισμούς και θα επικοινωνήσεις το πρόβλημά σου με λογική και ψυχραιμία. Άρα, θα μπορέσεις να πεις την αλήθεια, χωρίς να πάθεις πέντε κρίσεις πανικού.

2. Αν το παραπάνω δεν βοηθήσει, σου έχω καλύτερη λύση. Πάρε μια βαθιά ανάσα, κλείσε τα μάτια και ξεκίνα να λες φωναχτά αυτό που σε απασχολεί, να το διατυπώνεις με λέξεις. Μόνο εάν το ακούσεις με τα ίδια σου τα αυτιά και το αρθρώσεις πραγματικά θα καταλάβεις πώς μπορεί να φανεί στον άλλον αργότερα. Μόνο τότε θα μπορέσεις -έστω να υποθέσεις- πώς θα ακουστεί στον απέναντι η αλήθεια σου ως μία εντελώς καινούργια και ξένη πληροφορία, που εσύ απαιτείς να αφομοιώσει.

3. Ώρα να βάλουμε λίγη τέχνη στο παιχνίδι! Πιάσε χαρτί και στυλό ή άνοιξε τις «Σημειώσεις» του κινητού σου, ό,τι σε βολεύει καλύτερα, και ξεκίνα να γράφεις! Γράψε αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό, όλα όσα θέλεις να πεις και φοβάσαι, ντρέπεσαι ή διστάζεις. Μετά από αυτό, και αφού το ξαναδιαβάσεις και το ελέγξεις, οι επιλογές είναι πολλές:

  • Προσπάθησε να αφομοιώσεις όσα έγραψες και να τα πεις με παρόμοιο τρόπο. Βέβαια, δεν θα σου το συνιστούσα, διότι μπορεί να παραλείψεις ή να παραφράσεις κάτι και, εν τέλει, να μην πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Προσπάθησε να παπαγαλίσεις όσα έγραψες, αν ήσουν θεωρητική κατεύθυνση.
  • Δώστο να το διαβάσει. Εξήγησε πως μόνο έτσι είχες το θάρρος να εκφραστείς. Δεν είναι ντροπή.

 

4. Και για εσένα που είσαι ακουστικός τύπος, σου κράτησα το καλύτερο! Ένας παρόμοιος τρόπος με τον παραπάνω είναι να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου, λέγοντας την αλήθεια που δεν μπορείς να πεις αλλιώς. Ύστερα, οι λύσεις είναι παρόμοιες:

  • Απομνημόνευση
  • Αποστήθιση
  • Στείλε το ηχητικό μήνυμα ηλεκτρονικά στο πρόσωπο που θέλεις. Επαναλαμβάνω: Δεν είναι ντροπή!!!

 

Ο κάθε άνθρωπος έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει. Το ζήτημα είναι να βρεθεί ο τρόπος. Πιο σημαντικό από το ΤΙ λες, είναι το ΠΩΣ το λες. Οπότε εύχομαι να βοήθησα κάπως σε αυτό.

 

Εσύ, βρήκες τον τρόπο σου;

Μοιράσου το:

Αγγελίνα Κατράνη

Αγγελίνα Κατράνη

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, σπουδάζω Παιδαγωγικά αλλά αγαπάω πάρα πολύ και τις Ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Τέχνες, κυρίως το Θέατρο. Η ανάγκη μου για έκφραση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε ανάγκη για γράψιμο, και σήμερα είναι τρόπος ζωής. Γράφω για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Λατρεύω να βλέπω σειρές, να τρώω γλυκά και να μιλάω με ανθρώπους με χιούμορ. Προσπαθώ να συνδυάζω ευαισθησία με δυναμισμό, γλυκύτητα με αυστηρότητα, ρομαντισμό με ρεαλισμό. Να είμαι ταυτόχρονα και ώριμη και παιδί. Μότο μου το carpe diem!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα