Περί παρελάσεων και «γελοίων υποκειμένων»

30 Οκτωβρίου 2019

Εδώ και αρκετά χρόνια ένα -ακόμη- γεγονός, το οποίο έχει διχάσει την κοινή γνώμη, ως προς το περιεχόμενό και ως προς τον τρόπο τέλεσής τους, είναι οι παρελάσεις. Πιο συγκεκριμένα έχουν διατυπωθεί διαφορετικές αντιλήψεις, ως προς το ποιος θα μπορεί να συμμετάσχει στην παρέλαση, ποιος θα μπορεί να είναι σημαιοφόρος, αν ο σημαιοφόρος θα προκύπτει από κλήρωση ή θα αναδεικνύεται ο μαθητής με τον μεγαλύτερο βαθμό κ.ο.κ.

Το θέμα των παρελάσεων γίνεται πολύ συχνά θέμα αντιπαράθεσης. Όχι μόνο μεταξύ απλών πολιτών, αλλά και πολιτικοί έχουν αντιπαρατεθεί πολλές φορές μεταξύ τους για το εν λόγω ζήτημα, ως προς παραμέτρους, οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως. Κάθε χρόνο βέβαια σημειώνονται διάφορα ευτράπελα γεγονότα τόσο στις μαθητικές όσο και στις στρατιωτικές παρελάσεις. Αυτό βέβαια που συνέβη στην μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε παρατηρήσει ξανά.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα κοριτσιών με την προαπαιτούμενη ενδυμασία της παρέλασης προσχώρησε στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας επιλέγοντας ένα διαφορετικό είδος βηματισμού αλά Monty Python για να παρελάσει. Αυτή η κίνηση των κοριτσιών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννη Βούρο να προβαίνει σε δηλώσεις μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, χαρακτηρίζοντας τα κορίτσια «γελοία υποκείμενα» ενώ επισήμανε πως προσβάλλουν τις μνήμες των πεσόντων του ’40.

Είναι λογικό ο Δήμαρχος να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το εν λόγω συμβάν. Έχει κάθε δικαίωμα άλλωστε, είναι η άποψή του και κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να την εξωτερικεύσει. Επειδή όμως ο λόγος του έχει μια άλλη βαρύτητα καθώς είναι ο δήμαρχος, θα έπρεπε να προσέχει με τους χαρακτηρισμούς που αποδίδει, ειδικά όταν πρόκειται για μια ομάδα, ένα σύνολο μικρών κοριτσιών. Επίσης, κατά την δική μου άποψη, το γεγονός ότι οι υπόλοιποι μαθητές παρέλασαν με τον καθιερωμένο βηματισμό, δεν σημαίνει κιόλας ότι τιμούν κιόλας την εθνική μας γιορτή. Υπάρχει εκείνο το ποσοστό των μαθητών που ακόμη μπερδεύουν τις εθνικές μας γιορτές, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να χάνουν μερίκες ώρες μαθήματος την εβδομάδα για τις καθορισμένες πρόβες. Οπότε καλό θα ήταν να περιοριστούν οι κατάρες προς τα κορίτσια(μόνο για θανατική ποινή δεν είδα να λένε) και να σκεφτούμε λίγο πιο «καθαρά».

Από την άλλη όμως μου είναι αδύνατο να μην διατυπώσω την δική μου άποψή μου και για την κίνηση των κοριτσιών. Όπως έχει προαναφερθεί υπάρχει εκείνο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν υποστηρίζει τον θεσμό της παρέλασης, αλλά και εκείνο που τον επικροτεί. Δικαίωμα του καθενός είναι να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά για ποιον λόγο να προχωρήσεις σε αυτήν την κίνηση; Μήπως η επιθυμία για λίγα λεπτά δημοσιότητας; Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ τον λόγο να χλευάσεις το συγκεκριμένο γεγονός.

Και στις δυο περιπτώσεις, παρατηρείται η έλλειψη του μέτρου. Δηλαδή από την μία τα κορίτσια επιλέγουν να «τραβήξουν» την προσοχή των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας –και όχι μόνο- ενώ από την άλλη οι αντιδράσεις της άλλης πλευράς(όχι μόνο του δημάρχου) χαρακτηρίζονται από έλλειψη «καθαρής» σκέψης. Μακάρι λοιπόν κάποτε να βάλουμε έστω και σε ένα μέτριο επίπεδο το μέτρο στην ζωή μας. Άλλωστε η έννοια του «μέτρου» και της «μεσότητος» έχουν μνημονευτεί ουκ ολίγες φορές από τους Αρχαίους Έλληνες.

Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα