ΠΑΣΟΚ: Μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του με στάση… τις εκλογές

ΠΑΣΟΚ

Την Κυριακή που μας πέρασε, είχαμε τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα, ύστερα από τον πρώτο γύρο με νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μαζί του αναμετρήθηκε ο Δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, ο οποίος δέχτηκε ιδιαίτερα μεγάλη και αρνητική κριτική, καθώς θεωρείται ότι δεν γίνεται να έχει διπλό ρόλο, αλλά και για την αναποτελεσματικότητα του ως προς την καθαριότητα και την οργάνωση του δήμου.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά χωρίς να καταφέρει να κερδίσει τον Ανδρουλάκη. Ο Χάρης Δούκας συγκέντρωσε μόλις το 40,1% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο μεγάλος νικητής με 59,9%, δίνοντας υπόσχεση στην ομιλία του μετά τα αποτελέσματα, ότι όλοι μαζί οι υποψήφιοι θα συμμετέχουν, ώστε να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και πάλι μεγάλο, αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η νέα κυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές.

Σίγουρα, μετά και την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος, δείχνει ότι παρά την κριτική που έχει δεχτεί ως προς την ανικανότητα του να επωφεληθεί από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις συγκρούσεις που συμβαίνουν καθημερινά, η βάση του κόμματος, εμπιστεύεται τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι θα καταφέρει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, και πέραν αυτού επίσης, έναν προοδευτικό κεντρώο πόλο που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Η κριτική που έχει δεχτεί ο Ανδρουλάκης αφορά πολλά επίπεδα στην πολιτική του. Ο Ανδρουλάκης ανέλαβε την ηγεσία το 2021 με την υπόσχεση να ανανεώσει το κόμμα και να το επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο, μετά από μια περίοδο παρακμής, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εμφάνισης νέων πολιτικών δυνάμεων.

Κρίνεται για την ικανότητά του να επανενώσει και να ενισχύσει το κόμμα, να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, αλλά και να διατηρήσει την ιστορική του βάση. Ορισμένοι τον ψέγουν για την πολιτική κατεύθυνση που προσπαθεί να χαράξει στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ το κόμμα έχει μια σοσιαλιστική παράδοση, ο ίδιος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της κεντροαριστεράς και ενός πιο ευρύτερου κέντρου. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη και ισχυρή ιδεολογική πλατφόρμα, ενώ άλλοι τον επικρίνουν ότι δεν διαφοροποιείται αρκετά από τα άλλα κόμματα του κεντροαριστερού φάσματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει προκλήσεις από εσωκομματικούς αντιπάλους, όπως φάνηκε και στις εκλογές, ενώ ζητούμενο παραμένει η εσωκομματική ενότητα. Υπήρξαν περιστατικά έντασης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανήκαν στο παλαιότερο κατεστημένο ή είχαν διαφορετική στρατηγική για το μέλλον του κόμματος. Η διαχείριση αυτών των εντάσεων είναι σημαντικό στοιχείο της κριτικής απέναντί του.

Κρίνεται επίσης για την πολιτική του στρατηγική όσον αφορά τις συμμαχίες και τις σχέσεις με άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης γινόταν μέχρι πρόσφατα αποδέκτης κριτικής για το αν το κόμμα του πρέπει να συνεργαστεί με κάποια από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις ή να διατηρήσει μια ανεξάρτητη πορεία, ειδικά σε περιπτώσεις που ενδέχεται να χρειαστεί στήριξη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ένα σοβαρό θέμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εικόνα του Ανδρουλάκη ήταν το σκάνδαλο παρακολουθήσεων το 2022, γνωστό και ως Predatorgate. Ο Ανδρουλάκης βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το κινητό του τηλέφωνο είχε επιχειρηθεί να πέσει αντικείμενο παρακολούθησης, μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέχτηκε έντονη κριτική, και το ζήτημα αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης για το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στη χώρα. Η στάση και οι κινήσεις του Ανδρουλάκη σε σχέση με αυτό το σκάνδαλο επηρεάζουν την κριτική που δέχεται ως πολιτικός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής για αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και ορισμένοι τον κατηγορούν για αποστασιοποίηση από τα καθημερινά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Η απουσία του από την εσωτερική πολιτική ζωή τον καθιστούσε, για μερικούς, λιγότερο συνδεδεμένο με τις ανάγκες των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Συνολικά, ο Ανδρουλάκης κρίνεται για την ικανότητά του να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε μια κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, να διαχειριστεί την εσωκομματική συνοχή και να προσαρμόσει το κόμμα στις σύγχρονες προκλήσεις της πολιτικής και της κοινωνίας.

Μένει να φανεί από εδώ και πέρα, αν θα καταφέρει να κάνει πράξη τα λόγια και τις υποσχέσεις του, να έχει τα σωστά πρόσωπα κοντά του, ώστε να καταφέρει σε πρώτη φάση να βάλει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μήνες σε μια εμφυλιοπολεμική περίοδο.

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα