Ουκρανία: Πάλι ξεκίνησαν οι Σταυροφόροι

7 Μαρτίου 2022 -(σ.σ. το άρθρο είχε γραφτεί πρίν από τον Θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ)

Στην πρώτη ανάρτηση αναφορικά με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας στο DREAM ON-line, αναφέραμε ότι ο πόλεμος είναι η απόλυτη ανθρώπινη τραγωδία. Θα προσθέσω ότι αποτελεί την απόλυτη ανθρώπινη αποτυχία. Μια πολιτική, ηθική και ιστορική αποτυχία που οι συνέπειες πάντοτε είναι καταστροφικές.

Η ιστορία μας δίδαξε τα τραγικά αποτελέσματα του πολέμου, και ίσως για αυτό οι κυρώσεις των περισσοτέρων κρατών και της ΕΕ ήταν τόσο άμεσες. Το 2022, η Ρωσία του Πούτιν εισβάλλει σε ένα ελεύθερο κράτος, με σκοπό την “αποναζιστικοποίηση”. Ποιός όμως είναι ο ναζιστής της Ουκρανίας κατά τα λεγόμενα του Πούτιν; Ο πρόεδρος Ζελένσκι; Ο Εβραίος Ζελένσκι, του οποίου οι πρόγονοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης; ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας είναι επίσης Εβραίος, ενώ τα κόμματα που υιοθετούν ακροδεξιές και εθνικιστικές απόψεις συγκέντρωσαν στο σύνολο τους 2%, χωρίς να καταφέρουν να εισέλθουν στην Ουκρανική Βουλή.

Επίσης, αυτή η χώρα είχε δει το άσχημο πρόσωπο του ναζισμόυ από τον ναζιστή στρατηγό Κουρτ Έμπερχαρντ που διέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου 1941 την εξόντωση 35.000 Εβραίων, το αποτρόπαιο έγκλημα που είναι γνωστό ως η σφαγή του Κιέβου. Σήμερα στην Ουκρανία ζουν 200.000 Εβραίοι, χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο πρόβλημα, μέχρι τώρα.

Τώρα, οι Εβραίοι ένιωσαν απειλή, όταν η Ρωσία από τις πρώτες περιοχές που βομβάρδισε ήταν η εβραϊκή πόλη Uman, όπου ο Χίτλερ είχε δολοφονήσει 17.000 Εβραίους και μέχρι στιγμής 5.000 Ουκρανοί έχουν επικοινωνήσει με το Εβραϊκό Πρακτορείο για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Απορώ λοιπόν για ποιά αποναζιστικοποίηση μιλάει ο κ. Πούτιν και από ποιούς.

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγική κατάληξη για την διπλωματία: ενώ ο Πούτιν διαβεβαίωνε πως δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον Μακρόν, δυστυχώς έπαιξε ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η κατάπαυση του πυρός.

Ποιοι πρέπει να ηγηθούν της διαπραγμάτευσης;

Δυστυχώς, με εξαίρεση τον Μακρόν και τον Μπάιντεν, οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτό μας κάνει να αναζητούμε κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο του διεθνούς διαμεσολαβητή, ώστε η Ρωσία και η Ουκρανία να σταματήσουν τις εχροπραξίες (πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό και πως μέλος της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας έπεσε νεκρό έπειτα από επίθεση).
Κατά την άποψη μου, αυτά τα πρόσωπα είναι δύο:

Άνγκελα Μέρκελ

Ξέρει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι καλύτερα από όλους, ενώ στην πορεία της έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ήταν άλλωστε και εκείνη που έφερε κοντά ουκ ολίγες φορές τους προέδρους των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο, με αποκορύφωμα τον Ομπάμα με τον Πούτιν.

Ευτυχώς, την Μέρκελ προτείνουν κι άλλοι εκτός από εμένα. Ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων ανέφερε την Μέρκελ ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δεδομένου πως γνωρίζει την ιστορία αλλά και τις σχέσεις των δυο χωρών.

Την ίδια στιγμή, και οι πολίτες της Γερμανίας ζητούν, όπως δείχνει δημοσκόπηση, να εμπλακεί σε διπλωματικό επίπεδο στην διένεξη των δύο κρατών. Αμέσως μετά την Μέρκελ προτείνουν τον επίσης πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, επιλογή που προσωπικά θεωρώ κάκιστη! Ο Σρέντερ είναι, όπως διάβασα στις ειδήσεις που ανέβηκαν στο DREAM ON-line, στέλεχος ρωσικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αλλά και της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft.

Μάλιστα τόσο ο Καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς (ο οποίος είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων κι αυτό είναι ξεκάθαρο δεδομένου πως ζητάμε από πρώην καγκελάριους να ηγηθούν και όχι από τον ίδιο) όσο και το SPD του ζήτησαν να παραιτηθεί από τις εταιρείες ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Αυτό λοιπόν δεν τον καθιστά και τόσο αντικειμενικό ώστε να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Πρόκειται για άτομο που δεν χρειάζεται συστάσεις.
Αποτελεί τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, είναι βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πραγματικά αποτελεί ζώσα ιστορία. Ο 91χρονος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έχει μεικτή καταγωγή από την Ουκρανία και την Ρωσία.

Ξέρει να διαχειρίζεται κρίσεις, δεδομένου πως υπό την προεδρία του συνέβη το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, όπως επίσης και ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ ΕΣΣΔ και Αφγανιστάν, ο οποίος είχε διαρκέσει 10 έτη.

Υπήρξε πρωτοστάτης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, κάτι που υποστηρίζει μέχρι σήμερα. Όταν στις αρχές του ’90 αποχωρούσαν κράτη-μέλη της ΕΣΣΔ, δεν τους απείλησε στρατιωτικά, αναδεικνύοντας το δημοκρατικό του προφίλ. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του 20ου αιώνα, και ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου φέρει την υπογραφή του.

Παρόλο που η μερίδα της Ρωσίας είναι επικριτική απεναντί του, είναι ίσως η σωστότερη επιλογή για διεθνή διαμεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας.
Προσωπικά, θεωρώ πως είναι ο πλέον αρμόδιος για να αναλάβει την διαμεσολάβηση. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ακούμε πρώην ηγέτες σε τέτοια ζητήματα, “τεχνοκράτες”.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Κρις Πάτεν, o Γιώργος Βασιλείου και άλλοι, είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι για διεθνή θέματα λόγω της πείρας που έχουν. Το ίδιο ισχύει και για την Βασίλισσα Ελισάβετ. Όταν άνθρωποι που κατείχαν ισχυρά χαρτοφυλάκια κάνουν δηκώσεις πρέπει να τις ακούμε, γιατί τα λόγια τους έχουν ισχυρή βαρύτητα.

Θα παραθέσω την δήλωση του Γκορμπατσόφ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και σας προτρέπω να δείτε κι άλλες δηλώσεις του (μερικές μπορείτε να βρείτε και στο σάιτ του, gorby.ru)

Statement of the Gorbachev Foundation

February 26, 2022

In connection with Russia’s military operation in Ukraine, begun on February 24, we affirm the need for an early cessation of hostilities and immediate start of peace negotiations. There is nothing more precious in the world than human lives. Negotiations and dialogue on the basis of mutual respect and recognition of interests are the only possible way to resolve the most acute contradictions and problems. We support any efforts aimed at the resumption of negotiating process.

Ελπίζω ο Πόλεμος να τελειώσει σύντομα. Η σκέψη μου είναι πάντα με τα θύματα του πολέμου, τους πρόσφυγες, τα ορφανά, τις μάνες που κλαίνε τα παιδιά τους.
Κάθε πόλεμος είναι μια ήττα για την άνθρωπότητα.
Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο και παλεύουμε για αυτό.
Διαβάστε παρακαλώ το παρακάτω ποίημα:

“Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Πόλεμος και Ειρήνη
Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά.
Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους
Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα.
Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
καθώς ο γιος από τη μάνα.
Έχει τα δικά της
απαίσια χαρακτηριστικά.
Ο πόλεμός τους σκοτώνει
ό,τι άφησε όρθιο
η ειρήνη τους.

Όταν αυτοί που είναι ψηλά
μιλάνε για ειρήνη
ο απλός λαός ξέρει
πως έρχεται ο πόλεμος.
Όταν αυτοί που είναι ψηλά καταριούνται τον πόλεμο
οι διαταγές για επιστράτευση έχουν υπογραφεί

Στον τοίχο, με κιμωλία γραμμένο:
“Θέλουνε πόλεμο”.
Αυτός που το ́χε γράψει
έπεσε κιόλας.
Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε:
Να ο δρόμος για τη δόξα.
Αυτοί που είναι χαμηλά λένε:
Να ο δρόμος για το μνήμα.

Ο πόλεμος που έρχεται
δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν
γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.
Όταν τελείωσε ο τελευταίος,
υπήρχαν νικητές και νικημένοι.
Στους νικημένους, ο φτωχός λαός
πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές
ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.

Σαν έρθει η ώρα της πορείας, πολλοί δεν ξέρουν
πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους.
Η φωνή που διαταγές τους δίνει
είναι του εχθρού τους η φωνή.
Κι εκείνος που για τον εχθρό μιλάει
είναι ο ίδιος τους ο εχθρός.

Νύχτα.
Τ’ αντρόγυνα
ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους.
Οι νέες γυναίκες
θα γεννήσουν ορφανά.
Στρατηγέ, το τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα.
Θερίζει δάση ολόκληρα, κι εκατοντάδες άνδρες αφανίζει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:
Χρειάζεται οδηγό.
Στρατηγέ, το βομβαρδιστικό σου είναι πολυδύναμο.
Πετάει πιο γρήγορα απ’ τον άνεμο, κι απ’ τον ελέφαντα σηκώνει
βάρος πιο πολύ.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:
Χρειάζεται πιλότο.
Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ.
Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.
Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:
Ξέρει να σκέφτεται.”

Μπέρτολτ Μπρεχτ
Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου.

Υστερόγραφο:
Όχι δεν είναι η πρώτη επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μετά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Και λυπάμαι που κάτι τέτοιο ειπώθηκε από πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Πάνω από 5.000 Κύπριοι έχασαν την ζωή τους από την τουρκική εισβολή το 1974.

Μέχρι σήμερα, στην πόλη της Λευκωσίας τα σημάδια της εισβολής και της προσφυγιάς είναι εμφανή, 48 χρόνια μετά την εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να χάσει το 37% του εδάφους της με τους αγνοούμενους να αριθμούνται σε 1.619 άτομα. Σήμερα, η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα, με την Τουρκία να μην έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις ανάλογες των ευθυνών της.

Η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και η δημιουργία ψευδοκράτους δεν πρέπει να ξεχνιέται, ειδικά από τους αρμόδιους που οφείλουν να λύσουν το κυπριακό.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα