Όλγα Κεραμέως: από την Θεσσαλονίκη στο Harvard

Harvard

Η είδηση της Θεσσαλονικιάς μαθήτριας που έγινε δεκτή στο Harvard κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στα τοπικά μέσα αλλά το DREAM ON-line για ευνόητους λόγους είχε τις πρώτες, αποκλειστικές δηλώσεις της Όλγας Κεραμέως: από το Μαντουλίδη στο Harvard σε μια συνέντευξη από το ίδιο σπίτι, από αδερφή προς αδερφή.

– Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ξεκινήσεις τις σπουδές σου στις ΗΠΑ και γιατί; 

Είχα μια έφεση στα αγγλικά από την προσχολική ηλικία κάτι που με οδήγησε να κοιτάω πάντα προς το εξωτερικό. Αυτό ενισχύθηκε με τα ταξίδια και με το να γνωρίζω ανθρώπους από το εξωτερικό. Στο γυμνάσιο με τα συνέδρια και τις γνωριμίες, επιβεβαιώθηκα ότι αυτό είναι κάτι που μπορώ και θέλω να κάνω. Με το πέρασμα του χρόνου στο λύκειο, όταν κλήθηκα να αποφασίσω για κατευθύνσεις συνειδητοποίησα ότι το ελληνικό σύστημα με περιορίζει. Μέσω αυτού, δεν μπορώ να κάνω όσα θέλω και δεν ανταποκρίνεται στην ακαδημαϊκή εμπειρία που θέλω να έχω για τον εαυτό μου.

Δεν είναι ότι δεν ήθελα να αποφασίσω αν θέλω θεωρητική ή θετική, απλώς ξέρω ότι αυτό που με ενδιαφέρει συνδυάζει κοινωνικές και θετικές επιστήμες, δεν θα θεωρούσα ότι θα είχα μια ολοκληρωμένη πορεία αν δεν είχα επαφή με όλες αυτές τις επιστήμες. Και το κυριότερο, δεν θα ήθελα από τα 18 μου να συμβιβαστώ με μια σχολή που δεν θα μου αρέσει.

Επίσης κάτι που απαντά σε αυτό και σχετίζεται με αυτό που ακούω πολύ τελευταία το “για ποια σχολή σε πήραν;”

Αυτό που με έκανε να διαλέξω την Αμερική είναι ότι δεν με πήραν για κάποια συγκεκριμένη σχολή. Αντιθέτως, στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχει το πρόγραμμα “liberal arts” στο οποίο μπορείς να διαλέξεις μαθήματα από όλο το φάσμα των τεχνών και επιστημών στα δύο πρώτα έτη και στο τέλος του 2ου να επιλέξεις το major σου.

– Ξέρω ότι ο δρόμος για αυτή την επιτυχία ήταν μακρύς και δύσκολος. Μπορείς να πεις συνοπτικά τα βήματα για κάποιον στο μέλλον θέλει να τα ακολουθήσει ;

Αρχικά χρειάζεσαι ένα ενδιαφέρον, πλήρες βιογραφικό στο οποίο μπορείς να συμπεριλάβεις δραστηριότητες εξωσχολικές, αθλήματα, χόμπι, συνέδρια και γενικά όσα έχεις κάνει από την Γ΄ γυμνασίου και μετά. Αυτό παίρνει και τον περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.

Επίσης, είναι οι εξετάσεις των SAT που έδωσα στη β’ λυκείου, που πλέον μετά τον κορωνοϊό για πολλά πανεπιστήμια δεν είναι υποχρεωτικές. Πρόκειται για εξέταση multiple choice στα αγγλικά και στα μαθηματικά.

Χρειάζεται επίσης πιστοποίηση γλωσσομάθειας και ένα personal statement, μια έκθεση εντελώς διαφορετική από όσα ξέρουμε για την έκθεση στην Ελλάδα .Το personal statement είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε στο πανεπιστήμιο ποιοι είμαστε, να μιλήσουμε για εμάς, για την οικογένεια μας και για τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει. Αφού συλλέξει κανείς όλα τα παραπάνω και συμπληρώσει τη βασική φόρμα και τη φόρμα για υποτροφίες αναμένει για αποτελέσματα. Αν περάσει στο επόμενο στάδιο, ακολουθεί συνέντευξη, κατά κανόνα με εκπρόσωπο του πανεπιστημίου.

Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη γιατί διαφέρει από όσα έχουμε συνηθίσει, όμως τουλάχιστον έχεις την ικανοποίηση ότι όταν σε πάρουν, σε παίρνουν και για τον χαρακτήρα σου κάθε πλευρά του εαυτού σου και όχι μόνο για τις επιδόσεις σου σε κάποια μαθήματα όπως συμβαίνει στις πανελλήνιες.

– Παρά την επιτυχία στο Harvard και σε ορισμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας, εσύ επιμένεις και θα δώσεις πανελλήνιες. Ποιο είναι το κίνητρο σου; 

Το να πάω στο εξωτερικό δεν ήταν ποτέ μονόδρομος: υπήρχε πάντα το σενάριο να μην με πάρουν. Επομένως ξεκίνησα κανονικά την προετοιμασία για τις πανελλήνιες πέρυσι με αρκετή προσπάθεια, ειδικά για την απομνημόνευση της ιστορίας. Οπότε τόσο η προσπάθεια μου τα προηγούμενα χρόνια όσο και ο χαρακτήρας μου, που δεν μου επιτρέπει να αφήνω πράγματα στη μέση, δεν μου αφήνουν το περιθώριο να σταματήσω την προσπάθεια μου.

– Πες μας κάποιο όνειρο για το μέλλον σου. 

Θέλω να ταξιδέψω πολύ, να βρω αυτό το πεδίο που με ενδιαφέρει, να κάνω έρευνα και να γίνω εγώ η δημιουργός γνώσης. Θα ήθελα επίσης κάποια στιγμή να διδάξω: να βοηθήσω κι άλλους να έρθουν κοντά στη γνώση και να ενθουσιαστούν με αυτήν.

Αν και αυτά που θέλω φαίνονται ότι γίνονται μόνο στο εξωτερικό, εγώ ξέρω ότι δεν φεύγω για να ξεφύγω, αλλά για να μπορώ να γυρνάω σπίτι στους αγαπημένους μου ανθρώπους γεμάτη εμπειρίες.

Δεν θα αρχίσω να περιγράφω ποσό εκτιμώ και θαυμάζω την Όλγα: την μεταξύ μας σχέση την ξέρουν όσοι μας ξέρουν. Απλώς θα πω ότι ανυπομονώ να της πάρω ξανά συνέντευξη, σε κάποια χρόνια υπό κάποια νέα της ιδιότητα, που είμαι σίγουρη ότι θα είναι σπουδαία…

Μοιράσου το:

Αφροδίτη Κεραμέως

Αφροδίτη Κεραμέως

Γεννήθηκα και ζω όλη μου την ζωή- μ’ένα ευχάριστο διάλειμμα 6 μηνών στο Αμβούργο- στην Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο μου ίσως flex είναι ότι όταν ήμουν μικρή είχα απομνημονεύσει τις πρώτες σελίδες (και τις παραπομπές τους) από τα «88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά. Η απομνημονευτική μου ικανότητα με οδήγησε αισίως στα 18 μου στην Νομική του ΑΠΘ και έπειτα με άφησε. Από τότε, αυτά που θέλω να θυμάμαι τα κρατάω σε σημειώσεις σε τετράδια, στο μαγνητόφωνο του κινητού μου (podcast alert) και στα φιλμ των αγαπημένων μου καμερών.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα