Οι παίκτες του NBA περνούν το δικό τους μήνυμα

10 Αυγούστου 2020

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου, οι fans του αθλητισμού και του μπάσκετ είδαν το μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου να ξεκινάει με σκοπό την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-2020. Τα αυξημένα κρούσματα Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να μην κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια των διοργανωτών του NBA, ωστόσο οδήγησαν στην λήψη όλων των πιθανών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι παίκτες 22 μόνο ομάδων, δηλαδή αυτών που είχαν εξασφαλίσει ή μπορούσαν να διεκδικήσουν μία θέση στα playoffs, κλήθηκαν στο NBA bubble που δημιουργήθηκε στο Walt Disney World Resort στην πολιτεία της Φλόριντα. Εκεί, οι υπεραθλητές του κόσμου οφείλουν να παραμένουν μέσα στη «φούσκα» καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος θεατών.

Λίγα πράγματα για τη «φούσκα»

Οι αθλητές που βρίσκονται μέσα στο NBA bubble ελέγχονται διαρκώς με ιατρικά τεστ για πιθανά συμπτώματα Covid-19 και σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί οφείλουν για 14 μέρες να εγκαταλείψουν την «φούσκα» μέχρι να μπορούν να επανέλθουν.

Ωστόσο, οι αστέρες των πολλών εκατομμυρίων δεν θα έχουν στη διάθεση τους ένα απλό δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει η «φούσκα», όπως γήπεδα γκολφ, γήπεδα τέννις και πινγκ-πονγκ, πολυάριθμες πισίνες, αίθουσες με ηλεκτρονικά και ταινίες.

Τι κάνει όμως τη διαφορά;

Στις 25 Μαΐου, ο 46χρονος έγχρωμος Αμερικάνος George Floyd σκοτώθηκε στην Μινεσότα των ΗΠΑ από τον αστυνομικό Derek Chauvin, αποτελώντας ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα που καταδεικνύουν τα φαινόμενα της διαιώνισης της αστυνομικής βαρβαρότητας και της κατάχρησης εξουσίας, καθώς και των ρατσιστικών προτύπων στις σύγχρονες κοινωνίες των ΗΠΑ. Οι αυτοψίες και τα βίντεο παρουσίασαν με ακρίβεια την αλήθεια. Το τραγικό αυτό γεγονός σημάδεψε ολόκληρο τον κόσμο και οδήγησε στην κινητοποίηση ανθρώπων διάφορων εθνικοτήτων κάτω από το σύνθημα “Black lives matter”.

Στην προσπάθεια αυτή δεν γινόταν παρά να συμμετέχει και η λίγκα του NBA, μία λίγκα στην οποία το 80% των παικτών είναι έγχρωμοι. Οι παίκτες θέλοντας να μεταδώσουν με το δικό τους τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα, αποφάσισαν να παραταχθούν στα παρκέ της «φούσκας» προβάλλοντας κοινωνικά μηνύματα στις φανέλες τους.

Έτσι λοιπόν, περίπου 300 σταρ του μπάσκετ διάλεξαν κάποιο «σύνθημα», που προτρέπει τους εκατομμύρια θεατές του NBA να αλλάξουν τον κόσμο και να θέσουν ένα τέλος σε φαινόμενα όπως ο ρατσισμός και η ανισότητα. Τα κυριότερα εκ των συνθημάτων είναι:

EqualityBlack lives matter Enough LiberationHow many morePeaceJustice NowStand UpSay Their Name

Όπως αρκετοί παίκτες θέλησαν να επισημάνουν, η παρουσία τους στη «φούσκα» και στο NBA δεν σημαίνει ότι αδιαφορούν για τη κοινωνία και τις αδικίες που διαπράττονται καθημερινά. Με την πλειοψηφία των παικτών να είναι έγχρωμοι, αρκετοί αστέρες έχουν βιώσει τη σκληρότητα και ανισότητα σε κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς και δηλώνουν με αποφασιστικότητα την πρόθεσή τους να συμβάλλουν σε μια μεγάλη αλλαγή.

Γράφει ο Γιώργος Γκύζης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα