Τρία χρόνια μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις προηγούμενες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ήρθε η ώρα, να μπει το κόμμα σε διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού καθώς η εκλογική στασιμότητα, ενώ οι αντίπαλοι του κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς παραπαίουν, προβληματίζουν τη «Χαριλάου Τρικούπη».
Κύριος υπεύθυνος σίγουρα είναι ο αρχηγός του κόμματος, αλλά και τα στελέχη φέρουν κάποια ευθύνη αφού δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ενώ θα περίμενε κανείς να μην υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για αρχηγό κόμματος, αυτή τη φορά υπάρχουν για την ώρα επτά υποψήφιοι, διαφορετικών ηλικιών, απόψεων και οραμάτων ως προς το τι θέλουν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγούν αρχηγοί.
Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Γιάννης Κανελλάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους και μέχρι τον Οκτώβριο που έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές, ο καθένας θα διατυπώνει τις θέσεις του και θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Όπως και να έχει, όλοι οι υποψήφιοι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιο θέλουν να είναι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, αν θα είναι ανοιχτοί σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού μετώπου ενάντια στην Νέα Δημοκρατία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας την προεδρία του κόμματος για περίπου τέσσερα χρόνια, θεωρείται ότι δεν κατάφερε να γίνει δεύτερο κόμμα, παρα τα πολλά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κράτησε μια μετριοπαθή στάση και δεν διεκδίκησε τον δυσαρεστημένο λαό που έψαχνε μια λύση στην κεντροαριστερά. Τη μεγαλύτερη επίθεση προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει ο Χάρης Δούκας.
Ο Χάρης Δούκας επικρίνεται επειδή διεκδικεί την ηγεσία, ενώ είναι νέος στον ρόλο του Δημάρχου Αθηναίων. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς και τις δύο θέσεις. Η πρόσφατη απρόσμενη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, τον μετατρέπει σε αποδέκτη επιθέσεων, καθώς οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι το εκλογικό του ρεύμα υπάρχει ακόμα.
Ο Παύλος Γερουλάνος κατηγορείται για τις χαμηλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Υποστηρίζει όμως ότι το κόμμα έχει αυξήσει τη δύναμή του και επισημαίνει τη σημασία της ηγεσίας στην περιοχή.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δέχεται επικρίσεις για την αποστασιοποίησή της από το κόμμα καθώς απείχε για αρκετά χρόνια από την πολιτική σκηνή, ωστόσο επιμένει στη δέσμευσή της να συμβάλει στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι δεν γίνεται, καθώς για ένα στέλεχος που δεν ήταν ενεργό τόσο καιρό, θα είναι δύσκολο να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να βρει την παλιά του αίγλη.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου, έχει ξεκινήσει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις στη βάση του κόμματος και όχι μόνο στα στελέχη καθώς θεωρεί ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει την εύνοια της βάσης, για να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Χρησιμοποιεί αρκετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει και νέα άτομα αλλά και για να δείξει ότι προτείνει κάτι νέο και διαφορετικό από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Γιάννης Κανελλάκης, δεν είναι τόσο ενεργοί ακόμα, και παρόλο που έχουν κάνει κάποιες περιοδείες, φέρεται να κρατούν πιο μετριοπαθή στάση και δεν φαίνεται προσώρας ότι έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να διεκδικήσουν την προεδρία.
Σίγουρα, ο κάθε υποψήφιος θα προσπαθήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός κόμματος, δημιουργώντας συμμαχίες και παρουσιάζοντας ο καθένας το όραμα του για ένα ΠΑΣΟΚ που θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και να ορθώσει ανάστημα στη Νέα Δημοκρατία.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών σίγουρα δεν θα φανεί κάποιος νικητής, στον δεύτερο όμως μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι συμμαχίες και οι εκατέρωθεν υποστηρίξεις από τους «χαμένους» του πρώτου γύρου, έτσι ώστε να επιλεχθεί η προσωπικότητα εκείνη που θα καταφέρει να τοποθετήσει το κόμμα στην πρώτη σειρά της πολιτικής σκηνής.