Οι Influencers φορολογούνται;

Influencers

Μάλλον όλοι έχουμε αναρωτηθεί, έστω μία φορά, αν αξίζει από οικονομικής άποψης, να γίνουμε εν τέλει «δημιουργοί περιεχομένου». Ένα θέμα που δεν αγγίζουμε συχνά, όμως, ούτε και οι ίδιοι οι influencers στις πλατφόρμες τους, είναι το θέμα της φορολογίας τους. Μάλιστα, συχνά αποκρύπτεται σε σημείο που πράγματι σχεδόν κανείς να μην έχει εικόνα του πώς και αν εν τέλει δικαιολογούνται τα έσοδά τους.

Τι συμβαίνει τώρα

Προσφάτως, η ΑΑΔΕ  ξεκίνησε νέο κύκλο διερευνήσεων 800 φορολογούμενων με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων (<10.000 €) και δαπανών (50.000 – 200.000 €), ενώ 20 διάσημοι influencers ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων από διαφημίσεις, πωλήσεις προϊόντων και συνεργασίες μέσω τραπεζικών και social media στοιχείων. Ο έλεγχος για τους influencers γίνεται μέσα από την ανάπτυξη ενός ειδικού αλγορίθμου με τον οποίο τρέχουν ελέγχους σε λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες των social media. Η μέθοδος που ακολουθείται βάση αυτού του αλγορίθμου απαρτίζεται από έξι βήματα:

  • Σάρωση social media για αναρτήσεις προβολής προϊόντων από χρήστες με πολλούς followers.

  • Έλεγχος συνεργασιών με e-shops και ιδιοκτησιακών σχέσεων.

  • Παρακολούθηση εμπορικών πράξεων μέσω διαδικτύου.

  • Αλγόριθμος διασταυρώσεων δηλωθέντων εισοδημάτων με τζίρους επιχειρήσεων και e-shops.

  • Στοιχεία από courier για καταγραφές παραδόσεων εμπορευμάτων.

  • Ανάλυση τρόπου ζωής μέσω social media για εντοπισμό πολυτελούς διαβίωσης.

Θεωρείται μέχρι στιγμής ένα σημαντικό βήμα στον έλεγχο της φοροδιαφυγής μέσα από τις πλατφόρμες των social media.

Πώς φορολογούνται

Οι influencers υπόκεινται πλέον σε κανονική φορολόγηση (εισοδήματος και ΦΠΑ),  όταν ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Το είδος της φορολογίας θα εξαρτηθεί από τη φύση του εισοδήματος, τον τρόπο δραστηριοποίησης και τη φορολογική κατοικία. Συγκεκριμένα, οι βασικές πηγές εσόδων των influencers είναι: χορηγίες/διαφημίσεις από επιχειρήσεις, δωρεές/συνδρομές από followers, δωρεάν προϊόντα ή υπηρεσίες, πωλήσεις μέσω affiliate links ή e-shops. Ακόμη και μη χρηματικές απολαβές (π.χ. δώρα, κουπόνια) θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται με βάση την αγοραία τους αξία.

Βάσει του εισοδήματος και του αριθμού ακολούθων, οι influencers χωρίζονται στις εξής κατηγορίες : α) Χομπίστες-Μικροί εισοδηματίες, με εισόδημα από 0-5.000 ευρώ ετησίως, β) Ημιεπαγγελματίες με  εισοδήματα 5.000-20.000 ευρώ ετησίως και γ) Υψηλόμισθοι-top tier influencers με εισόδημα από 100.000 έως 1.000.000+ ευρώ-εισόδημα τον χρόνο. Το εισόδημα δεν εξαρτάται μόνο από τους followers, αλλά και από το engagement rate, την ποιότητα περιεχομένου, την αγοραστική δύναμη του κοινού τους και τις συνεργασίες με brands (σποραδικές ή μόνιμες).

Σε σχέση με το είδος της φορολογίας, αν δρα μόνιμα και επαγγελματικά, τότε θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν παρέχει υπηρεσίες. Αν, βέβαια, έχει σποραδική ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα από παροχή υπηρεσιών ή μισθωτή εργασία, ανάλογα με τη σύμβαση.

Και φυσικά όλα εξαρτώνται επίσης και από το ποια είναι η φορολογική κατοικία του influencer. Έτσι, η φορολόγηση εξαρτάται από το κράτος φορολογικής κατοικίας του influencer, το κράτος από όπου προέρχεται το εισόδημα και από τυχόν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας

Με άλλα λόγια, αν Έλληνας influencer συνεργάζεται με γαλλική εταιρεία για διαφημιστική καμπάνια στην Ισπανία, το εισόδημα φορολογείται με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και τη φορολογική του κατοικία.

Όπως καταλαβαίνετε περιπλέκουν τα πράγματα όταν εμπλέκονται ξένες εταιρίες.

Γενικώς, πάντως, ο επαγγελματίας δημιουργός περιεχομένου οφείλει να προβεί σε έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, να εκδίδει παραστατικά (π.χ. τιμολόγια) και να δηλώνει όλα τα έσοδα του (ακόμα και τα μη χρηματικά).

Συμπέρασμα

Το αν είναι επαρκές ή όχι το παρόν σύστημα ελέγχου στους φορολογούμενους πλέον influencers, θα φανεί στα επόμενα χρόνια, οπότε και οι influencers αναμένεται να πληθύνουν.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τόσο η επιβολή υψηλών φόρων όσο και η συνακόλουθη φοροδιαφυγή αποτελούν πλέον εθνικό σπoρ.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Μοιράσου το:

Αριάδνη Αντωνιάδου

Αριάδνη Αντωνιάδου

Είμαι 24 και εργάζομαι ως ασκούμενη δικηγόρος. Παράλληλα, παρακολουθώ το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δίκαιο και Πληροφορική στο ΠΑΜΑΚ. Στη δική μου στήλη θα δεις ότι δίνω έμφαση σε αυτά που μου κεντρίζουν πιο πολύ το ενδιαφέρον στη μικρή μας κοινωνία. Ό,τι μας περιτριγυρίζει αλλά δεν μας προβληματίζει. Ό,τι ακούμε να συζητείται, αλλά όχι να διεκδικείται. Όλα αυτά που μας αγγίζουν άμεσα και έμμεσα, αλλά βαριόμαστε και λίγο να τα ψάξουμε. Καλή ανάγνωση και μη διαστάσεις να μου πεις την άποψη σου για ο,οτιδήποτε σε προβληματίσει σε αυτά που διαβάζεις. 💛

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα