Ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος του Κάτω Κουφονησίου

Επισκεπτόμενη τα Κουφονήσια, τα οποία χωρίζονται στο Άνω και Κάτω Κουφονήσι, είχα την ευκαιρία να δω μαγευτικές παραλίες, να γνωρίσω ανθρώπους και να γευτώ εξαιρετικό φαγητό. Το Άνω Κουφονήσι έχει πληθυσμό λιγότερο από 500 κατοίκους. ενώ το Κάτω Κουφονήσι μόλις έναν.

Για να επισκεφτείς το Κάτω Κουφονήσι πρέπει να πάρεις τη βάρκα από το λιμάνι Άνω Κουφονησίου και να κάνεις μια μικρή απόσταση μόλις 15 λεπτών για να φτάσεις στο λιμάνι του Κάτω Κουφονησίου. Το Κάτω Κουφονήσι είναι συχνός προορισμός για ελεύθερο κάμπινγκ παρόλο που απαγορεύτηκε το 2021. Γνώρισα αρκετά άτομα τα οποία κατασκήνωναν στην παραλία, είτε σε αυτοσχέδια σπίτια, είτε σε άχτιστα σπίτια για πάνω από έναν μήνα ήδη.

Τι μπορείς να κανείς λοιπόν στο Κάτω Κουφονήσι; Είναι ένα νησί με τεράστια φυσική ομορφιά, πανέμορφες παραλίες και πολλά μονοπάτια για περπάτημα.

Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει μια ταβέρνα εν ονόματι «Βενετσιάνος». Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που την έχει ο κ. Γιάννης με τη γυναίκα του, κα. Σοφία . Είναι το μοναδικό μέρος στο νησί όπου μπορείς να φας ή να απολαύσεις ένα αφέψημα. Στην ταβέρνα προσφέρονται σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, κρέατα και σαλάτες τα οποία σερβίρονται σε παραδοσιακά κεραμικά πιάτα.

Είχαμε επίσης την τύχη να απολαύσουμε αχινούς τους οποίους ψάρεψε μόνος του ο κ. Γιάννης.

Το μαγαζί έχει μια παραδοσιακή αύρα και είναι αρκετά ιδιαίτερο στη διακόσμησή του.

Βλέποντας το μεράκι με το οποίο ήταν φτιαγμένα τα φαγητά καθώς και το ποσό ευγενικοί ήταν οι ιδιοκτήτες, θέλησα να μάθω περισσότερα.

Ο κ. Γιάννης λοιπόν είναι ο μοναδικός κάτοικος που ζει στο Kάτω Κουφονήσι. Η γυναίκα του με το παιδί τους, με το που τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν επιστρέφει στο Άνω Κουφονήσι, ενώ ο κ. Γιάννης παραμένει στο νησί.

Γιατί επιλέξατε να μείνετε στο κάτω Κουφονήσι;

Εγώ γεννήθηκα στο Άνω Κουφονήσι και τελείωσα το σχολείο εκεί. Πριν πολλά χρόνια υπήρχαν λιγοστές οικογένειες που κατοικούσαν στο Κάτω Κουφονήσι, αλλά όλοι μετακόμισαν στο πάνω. Αφότου τελείωσα το σχολείο αισθανόμουν απογοητευμένος που δεν υπήρχε κανείς στο Κάτω Κουφονήσι και αναρωτήθηκα «μα γιατί να μην υπάρχει κανείς εκεί». Όποτε πήρα την απόφαση να μετακομίσω εδώ.

Πως αξιοποιείτε το χρόνο σας όλο το χρόνο στο νησί;

Μπορεί να καταπιαστεί κανείς με πολλά πράγματα. Εγώ ασχολούμαι με τη γεωργία καθώς έχω κτήματα στο νησί. Η ταβέρνα είναι χτισμένη πάνω στο παλιό σπίτι του παππού μου και ξεκίνησε η λειτουργία της το 1990. Μέχρι τότε δεν υπήρχε τίποτα στο νησί. Από τότε εγώ προσπαθώ να συντηρώ τον εαυτό μου μέσω των κτημάτων μου καθώς και να κάνω τις απαραίτητες συντηρήσεις στην ταβέρνα και στο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταφέρει να ζήσω μόνο από τα κτήματα που έχω μέχρι τώρα, αλλά το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Έχω επίσης κοτέτσι και υπάρχουν και πολλά κατσίκια στο νησί. Ταυτόχρονα μου αρέσει πολύ το ψάρεμα.

– Βλέπετε τον εαυτό σας να γυρνάει πίσω στο Άνω Κουφονήσι ;

Δεν νομίζω, εδώ είναι οι ρίζες μου και η ζωή μου. Δεν θα το άλλαζα.

Έχοντας μιλήσει για αρκετή ώρα με τον κύριο Γιάννη και τη κυρία Σοφια, ήρθε η ώρα να πάρουμε το τελευταίο καράβι της ημέρας για το Άνω Κουφονήσι. Πριν φύγουμε όμως μας προσέφεραν ως κέρασμα, σπιτική πορτοκαλόπιτα και ρακόμελο περιοχής.

Θα πρότεινα να επισκεφτείτε το Κάτω Κουφονήσι όποτε σας δοθεί η ευκαιρία, καθώς δεν είναι ένα νησί το οποίο μοιάζει με τα υπόλοιπα. Σίγουρα αν το επισκεφτείτε, μην ξεχάσετε να σταματήσετε στην ταβέρνα «Βενετσιάνος».

Μοιράσου το:

Σοφία Καφταντζή

Σοφία Καφταντζή

22 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Με όνειρα … εν πάσει περιπτώσει σπουδάζω Γεωπονία, αγαπώ τα παιδιά και τα ενδιαφέροντά μου αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, ποικίλλουν. Αθλήτρια πετοσφαίρισης, δασκάλα σκι, μαθαίνω γερμανικά (κουτσά-στραβά) και γράφω για όλα αυτά και πολλά άλλα που ζω και διαβάζω σε βιβλία. Κάποιες φορές είμαι αστεία… δουλεύω πάνω σ' αυτό.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα