Χτίζοντας με πολλή προσπάθεια και αφοσίωση τις καλοκαιρινές διακοπές μας, κανονίζουμε με την παρέα να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα και να πάμε ένα μεγάλο roadtrip. Έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου από τα reels του Instagram για τα δάση και τη φύση της Σλοβενίας, αποφασίσαμε ότι αυτή θα αποτελέσει τον προορισμό μας και ενδιάμεσα θα κάνουμε στάσεις στα πιο γραφικά σημεία που θα βρούμε.
Ξεκινώντας, λοιπόν, τα ξημερώματα από Θεσσαλονίκη περνάμε τα σύνορα και πάμε στην Αλβανία, στην οποία δεν θα καθόμασταν παρά μόνο για μια στάση, έτσι, για να δούμε την Οχρίδα. Οδηγώντας στους στενούς και – για να πω την αλήθεια- όχι ιδιαίτερα καλοσυντηρημένους δρόμους, οργανώναμε τα αξιοθέατα και τις στάσεις που θα κάναμε στην πρώτη χώρα που θα διαμέναμε, το Μαυροβούνιο.
Budva, Sveti Stefan, Perast και Kotor:
Αρχικά, σταματήσαμε στο Sveti Stefan το οποίο είναι ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με γέφυρα με το χερσαίο τμημα του Μαυροβούνιου.
Συνεχίζοντας, μερικά χιλιόμετρα μακριά συναντήσαμε το πιο τουριστικό παραθαλάσσιο μέρος του Μαυροβούνιου, την Budva, που έχει μια πανέμορφη παλιά πόλη στην οποία δεν βαρεθήκαμε να περιφερόμαστε.
Λόγω περιορισμένου χρόνου, όμως, πήγαμε στην τελευταία στάση της πρώτης μέρας, το Kotor. Σίγουρα αν κάποιος μου έλεγε να επιλέξω μια πόλη του Μαυροβούνιου θα απαντούσα το Kotor, καθώς σε αυτό σχηματίζονται τα φιόρδ της χώρας και η θέα είναι απίστευτη, όπως και η παλιά πόλη. Κατά γενική ομολογία θα επισκεπτόμουν σίγουρα εκ νέου το Μαυροβούνιο, καθώς μπορεί να τα συνδυάσει όλα. Πόλεις και χωριά, θάλασσες και βουνά, φθηνές αλλά και ποιοτικές επιλογές παντού.
Dubrovnik, Split, Trogir και Plitvice national park:
Οι δαλματικές ακτές της Κροατίας είναι γνωστές, όχι μόνο για τα καταγάλανα νερά τους, αλλά και για τον υπερβολικό τουρισμό που αντιμετωπίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ξεκινώντας από το Dubrovnik, εντυπωσιακότατο είναι ότι όλα μοιάζουν μεγαλοπρεπή και τεράστια. Βγάζει τόσο πολύ νόημα που γυρίστηκαν τόσες ταινίες εκεί, με το Game of Thrones να το έχει κάνει γνωστό σε όλη την υφήλιο.
Προτείνουμε, ξεκάθαρα, μια μονοήμερη επίσκεψη στο Trogir, το οποίο είναι ένα νησάκι που αποτελεί την παλιά πόλη και ενώνεται με το χερσαίο τμημα της χώρας μέσω γεφυρών. Είναι πολύ γραφικό και αξίζει να κάνεις μια στάση για ένα φαγητό ή για ποτό.
Πριν, όμως, για να φτάσετε ως το Trogir περνάτε από το κοσμικό και ιδιαίτερα δημοφιλές, Split. Αποτελεί έναν όμορφο προορισμό που, από την εμπειρία μας, δεν προτείνουμε να το επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι και οι πιο τουριστικοί. Βέβαια, για κάποιον που αναζητά τη νυχτερινή ζωή, αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς έχει πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, τα οποία, όμως, εμείς δεν προτιμήσαμε καθώς θέλαμε να ξυπνήσουμε νωρίς.
Όσον αφορά την επαφή μας με τη φύση και την κατεύθυνση μας στο βορειότερο κομμάτι, αξίζει μια επίσκεψη στο Plitvice National Park. Πέρα από την τεράστια έκταση του, η είσοδος μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε το πάρκο, να διασχίσουμε τη λίμνη με το καραβάκι, να κάνουμε βόλτα με το λεωφορείο και να δούμε κυκλικά όλο το εθνικό πάρκο.
Lake Bled, Liubliana and Triglav National Park:
Κανένας ενθουσιασμός δεν μπορεί να κρυφτεί, από μεριάς μου, για αυτή τη χώρα. Ήταν ξεκάθαρα η αγαπημένη μου χώρα των Βαλκανίων, για αυτό και έχω επιστρέψει και σας γράφω από εδώ, από τη Λιουμπλιάνα.
Παρόλα αυτά, την πρώτη φορά που ήρθαμε, το ταξίδι μας ξεκίνησε από την λίμνη Bled. Αν και αρκετά τουριστική, είναι πανέμορφη με δυνατότητα εξερεύνησης με SUP, κανό, βάρκα, αλλά προτείνεται και η γυρολιμνιά, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο καθώς έχει κατασκευαστεί από τον δήμο ένας πεζόδρομος για τον σκοπό αυτό.
Φτάνοντας τώρα στην πρωτεύουσα της χώρας, η Λιουμπλιάνα είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ένα χερσαίο νησί καθώς περιβάλλεται από ένα ποτάμι κυκλικά, που ξεχωρίζει το κέντρο της. Έχει 28 γέφυρες, οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάστηκαν από τον από τον διασημότερο Σλοβένο αρχιτέκτονα, Jože Plečnik. Άλλες προτάσεις για την πόλη αποτελούν τα εξής:
- Πάρκο Tivoli , https://maps.app.goo.gl/jXGMht6kUwfhHLot6?g_st=com.google.maps.preview.copy
- Κάστρο της Λιουμπλιάνας με τέλεια θέα στην πόλη. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το φεστιβαλ της πόλης διοργανώνει υπέροχα events στην αυλή του κάστρου, https://maps.app.goo.gl/wueXaSuuecBdrmRg8?g_st=com.google.maps.preview.copy
- Galería Emporium https://maps.app.goo.gl/M5cwPMYVepmv9V8DA?g_st=com.google.maps.preview.copy
- Κεντρική υπαίθρια αγορά της Λιουμπλιάνας, https://maps.app.goo.gl/M5cwPMYVepmv9V8DA?g_st=com.google.maps.preview.copy
- Πλατεία Prešeren: το καλοκαίρι που η πόλη υπερθερμαίνεται, τοποθετείται μια βρύση στο κέντρο της πλατείας σε ύψωμα που χρησιμοποιείται ως «ντουζ» σε όποιον περνά από κάτω της, https://maps.app.goo.gl/K62UKQ6e88CeRyxL9?g_st=com.google.maps.preview.copy
- Γευσιγνωσία μελιού με διάφορες γεύσεις (με βανίλια, με τζίντζερ, με κανέλα κ.ά) και δυνατότητα αγοράς, https://maps.app.goo.gl/K62UKQ6e88CeRyxL9?g_st=com.google.maps.preview.copy
Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους, αγαπώ τόσο πολύ αυτή την πόλη, αλλά και κατ’ επέκταση όλη τη χώρα, αφού η φύση αλλά και η επαφή των πολιτών με τη φύση είναι εντυπωσιακή.
Από τους δρόμους που είναι γεμάτοι πράσινο μέχρι την οργάνωση και τη σωστή εκμετάλλευση της φύσης χωρίς, όμως, την αλλοίωση της, η Σλοβενία καλύπτεται κατά 67% από δασικές εκτάσεις.
Άλλες προτάσεις που αφορούν τη χώρα- και δυστυχώς δεν είχαμε τον χρόνο να τις εξερευνήσουμε- είναι:
- Η λίμνη Bohinj
- Η κοιλάδα του Soca
- Το Φαράγγι Βιντγκαρ (Vintgar gorge)
- Η παραθαλάσσια ιστορική και πανέμορφη πόλη, Piran
Παίρνοντας, λοιπόν, τον δρόμο της επιστροφής μέσω Κροατίας και μετέπειτα μέσω Σερβίας, γυρίσαμε στην Ελλάδα και μέχρι και σήμερα δεν λησμονούμε τις υπέροχες εμπειρίες που μας παρείχε αυτό το ταξίδι.