Μακάρι να ήταν μια κακόγουστη φάρσα. Μακάρι αυτές οι διαδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος να είχαν προληπτικό χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως οι καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης είναι πια οφθαλμοφανείς. Ο πλανήτης εκπέμπει σήματα κινδύνου. Εσύ θα μείνεις αδιάφορος;
Από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο η ετήσια εβδομάδα δράσης για την κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, το DREAM ON-line είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους του κινήματος “ Fridays for Future” στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε θερμά την Φιλιώ και τον Μενέλαο για τον χρόνο που διέθεσαν και ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να συνεισφέρουμε και εμείς με τον τρόπο μας στην ανοιχτή πρόσκληση που έχουν απευθύνει τα παιδιά σε μικρούς και μεγάλους.
Τι είναι το “Fridays for Future”;
(Φωτo: το λογότυπο του κινήματος)
Το “Fridays for Future” είναι ένα περιβαλλοντικό κίνημα, το οποίο ξεκίνησε από τη Σουηδία τον Αύγουστο του 2018. Η 15χρονη τότε Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφάσισε να πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο δημαρχείο της πόλης της, ώστε να διαμαρτύρεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, που είχε ως αποτέλεσμα το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της χώρας. Η δράση της διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και σύντομα έφτασε έξω και από το Σουηδικό Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, όπου τα media έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.
Οι συμπαραστάτες δεν άργησαν να έρθουν και έτσι ορισμένες Παρασκευές του μήνα, ομάδες μαθητών και φοιτητών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης απέχουν από τις σχολικές τους δραστηριότητες, με σκοπό την άσκηση πίεσης, ώστε να ληφθούν δραστικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού ζητήματος. Οι ιδέες του κινήματος εξαπλώθηκαν αστραπιαία σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου και έφτασαν φυσικά και στην Ελλάδα. Νέοι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, τη Βέροια, την Κατερίνη, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, αλλά ακόμα και από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο δραστηριοποιούνται καθημερινά με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερου κόσμου. Μιλάμε, πλέον, για ένα πραγματικό φαινόμενο.
Αυτός ακριβώς είναι άλλωστε και ο στόχος που έχουν θέσει τα παιδιά, ενόψει της προσεχούς εβδομάδας. Μέσα από τις παράπλευρες εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα 20/9 και θα κορυφωθούν την επόμενη Παρασκευή 27/9 με την κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, οι οργανωτές του κινήματος θα δώσουν το έναυσμα, ώστε να ασχοληθούμε ενεργά με ένα θέμα που μας αφορά όλους (ακολουθεί αναλυτικός οδηγός των εκδηλώσεων στο τέλος του άρθρου). Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει ήδη δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη στις 15 Μαρτίου και η δεύτερη στις 24 Μαϊου 2019. Αυτή τη φορά ο πήχης έχει υπερυψωθεί και όπως ομολόγησαν τα παιδιά, οι προσδοκίες όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Χρέος όλων μας να στηρίξουμε αφιλοκερδώς την συγκινητική αυτή προσπάθεια.
Τα βασικά αιτήματα του Fridays for Future θα αποτυπωθούν στο “Μανιφέστο”, δηλαδή σε μια ρητή διακοίνωση που απευθύνεται γενικά στους πολίτες και τους πολιτικούς του κόσμου, αλλά και πιο συγκεκριμένα στους τοπικούς φορείς. Σε προηγούμενο μανιφέστο, κεντρικός άξονας της διαμαρτυρίας ήταν το αίτημα-εντολή για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων που αφορά την κλιματική αλλαγή, όπως υπογράφηκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Απρίλιο του 2016.
Βέβαια, τα περιβαλλοντικά κινήματα δεν μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν τον κόσμο. Σε σχετική ερώτηση που κάναμε στα παιδιά, αναφορικά με εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας μας να βάλει το δικό του “λιθαράκι” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκείνα μας απάντησαν:
- Περιορισμός κατανάλωσης κρέατος, ή έστω ο ΦΠΑ των βιολογικών προϊόντων να είναι ίσος με αυτόν του κρέατος ( τα βιολογικά προϊόντα είναι στο 24% , ενώ το κρέας βρίσκεται στο 13%)
- Χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αντί αυτοκινήτου ή ακόμα καλύτερα ποδηλάτου
- Εξάλειψη πλαστικής σακούλας και αντικατάστασή της από πάνινες ή χάρτινες
- Χρήση θερμών και ισοθερμικών παγουριών αντί για πλαστικά μπουκάλια Κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης
- Συμμετοχή σε αναδασώσεις, δενδροφυτεύσεις που πολλές φορές γίνονται στα πλαίσια περιβαλλοντικών δράσεων
Μια από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που θέλαμε να τους κάνουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν κοντά στο κίνημα αλλά και στην οικολογία γενικότερα. Εκείνοι μας απάντησαν:
Φιλιώ: η πρώτη μου επαφή ήταν στην περιβαλλοντική ομάδα στο γυμνάσιο και έπειτα μέσω της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ. Κατά την γνώμη μου, επιβάλλεται να υπάρχουν οι περιβαλλοντικές ομάδες σε όλα τα σχολεία. Έτσι, θα έρθουν σε επαφή οι νέοι με το περιβάλλον από μικρή ηλικία.
Μενέλαος: ήρθα κοντά στην φύση μέσω της κατασκήνωσης που πάω κάθε χρόνο στο Πήλιο. Όμως, με παρακίνησαν και μέσα στο σχολείο οι καθηγητές μου, καθώς από αυτούς έμαθα για την Γκρέτα, και για το πως ένας μικρός ηλικιακά άνθρωπος αγωνίζεται για όλους εμάς.
Τέλος, τα παιδιά επεσήμαναν πως παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και κάνουν έκκληση στον κόσμο, αλλά και στα ΜΜΕ να στηρίξουν αυτήν την ειρηνική καμπάνια που έχει ως στόχο την προφύλαξη του οικουμενικού μας σπιτιού. Ας μην λείψει κανείς!
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Παρασκευή 20/9: Βουβή διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 13:30 το μεσημέρι.
Σάββατο 21/9: “Ποδηλατοπορεία για μία βιώσιμη πόλη” σημείο εκκίνησης: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ ώρα: 16:30
Παρασκευή 27/9: “Climate Strike” Thessaloniki – Κινητοποίηση για το κλίμα σημείο συνάντησης: Λευκός Πύργος ώρα: 18:30
Υ.Γ. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνδιοργάνωση με πληθώρα περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων της πόλης, ενώ θα λάβουν χώρα και μουσικά δρώμενα την Παρασκευή 27/9, την ημέρα δηλαδή του κεντρικού “Strike”.
Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης και Βασίλης Ιατρούδης