25 Σεπτεμβρίου 2020
Σε ηλικία 87 ετών και με μια ζωή γεμάτη αγώνες “επιβίωσης” σε ένα επάγγελμα που, πριν την εμφάνιση της, ήταν ανδροκρατούμενο, έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, η Δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ήταν η “διασημότερη δικαστίνα του κόσμου” όπως πολλοί την αναφέρουν, τίτλος οξύμωρος για το δικαστικό σώμα, καθώς ελάχιστοι δικαστές έχουν υπάρξει δημοφιλής κατά το παρελθόν, πόσο μάλιστα να γίνουν Pop Idol και να κυκλοφορούν σε μπλούζες, σκουλαρίκια, τσάντες, μπρελόκ, αυτοκόλλητα μέχρι και… φιγούρες!
Πρωτοάκουσα για την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ όταν έμαθα πως υπάρχει μια δικαστίνα στις ΗΠΑ όπου ο Τραμπ την πιέζει να παραιτηθεί, επειδή, πολύ απλά, του δημιουργεί προβλήματα ως προς την υλοποίηση του προγράμματος του. Με την ιστορική ατάκα της “I Dissent” έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο της δύναμη που μπορεί να έχει μια γυνάικα, ανεξάρτητα από την ηλικία της!
Μέσω του βιβλίου της “My Own Words” έμαθα για την συναρπαστική ζωή της και πραγματικά, προτείνω σε όλους εσάς να το διαβάσετε!
Γεννημένη στις 15 Μαρτίου το 1933 στην Νέα Υόρκη, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν κόρη εβραίων μεταναστών (ο πατέρας της από την Ουκρανία και η μητέρα της από την Αυστρία) και από μικρή ηλικία προοριζόταν να γίνει μια ισχυρή μορφή του φεμινιστικού κινήματος, μιας και σταθμός της ζωής της αποτελεί και η ανάγνωση του “Δεύτερου Φύλου” της Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια υπήρξε εθελόντρια δικηγόρος σε υποθέσεις που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών όπου θα κερδίσει και αρκετές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όταν ξεκίνησε την καριέρα της, οι γυναίκες δικηγόροι αποτελούσαν μόνο το 3% του συνόλου των δικηγόρων!
Το 1980 ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ την φέρνει στο προσκήνιο, διορίζοντας την στο Εφετείο της Ουάσιγκτον. 13 χρόνια μετά, ο Μπιλ Κλίντον την επιλέγει ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλώνοντας γοητευμένος όχι μόνο από την πορεία της και την εμπειρία της, αλλά και από την μεγάλη της καρδιά. Την εποχή όπου η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, κυριαρχούσαν οι συντηρητικοί δικαστές, με την ίδια να θεωρείται μια προοδευτική φωνή σε ένα δικαστήριο όπου κανένας δεν υιοθετούσε προοδευτική ρητορική. Κι όμως κατάφερε να επιβιώσει αλλάζοντας για πάντα την Δικαιοσύνη. Επί των ημερών της, στο Ανώτατο Δικαστήριο άλλαξε μέχρι και η αμφίεση! Η χαρακτηριστική δαντέλα στον γιακά της στην επίσημη αμφίεση του Ανώτατου Δικαστή, ήταν δικό της δημιούργημα το οποίο και θεσπίστηκε.
Οι απόψεις που στήριξε ήταν πρωτοποριακές, ανάμεσα σε αυτές ήταν το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αναφέροντας ότι “καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικάιωμα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις που παίρνει μαι γυναίκα για το σώμα της” αλλά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας.
Επίσης, στήριξε το κίνημα metoo, και υπηρέτησε μέχρι και το τέλος της ζωής της τις αξίες της ελεύθερης κοινωνίας και της γυναικείας χειραφέτησης.
Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, της όποιας η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αποτελούσε πρώτυπο, ”το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του.”
Η οργή για τον Τραμπ
Σε ένα μεγάλο λάθος οδηγήθηκε ο Ντόναλτ Τραμπ και ο Μιτς ΜακΚόνελ. Εν μέσω εκλογών, ο Τραμπ βιάζεται να διορίσει νέο Ανώτατο Δικαστή, γεγονός που δημιουργεί αναταράξεις τόσο στο Ανώτατο Δικαστήριο όσο και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μόλις μια ώρα μετά τον θάνατο της θρυλικής Δικαστίνας(!), ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανής πτέρυγας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε πως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Ανώτατου Δικαστή, του οποίου το όνομα θα ανακοινώσει ο Τραμπ.
Αυτή η απόφαση εξόργισε το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και τον Αμερικανικό λαό, μιας και τον Φεβρουάριο του 2016, σχέδον μισό χρόνο πριν τις εκλογές του ίδιου χρόνου, όταν πέθανε ο Ανώτατος Δικαστής Άντονι Σκάλια, ο ίδιος ο ΜακΚόνελ είχε “μπλοκάρει” ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών την επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα για το Ανώτατο Δικαστήριο, με την δικαιολογία ότι δεν θα έπρεπε να καλυφθεί η θέση του Ανώτατου Δικαστή πριν από την εκλογή του νέου προέδρου. Τότε οι εκλογές απείχαν μισό χρόνο, σήμερα, μόλις έναν μήνα. Τι υποκρισία…
Με την επιλογή του Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποκτήσει μια ακόμη συντηρητική φωνή, και οι προοδευτικές φωνές θα αποτελούν μειοψηφία. Ήδη ο Τραμπ έχει διορίσει 2 Ανώτατους Δικαστές κατά την θητεία του. Αν διορίσει κι άλλον, τότε θα υπάρχουν 6 συντηρητικοί και μόλις 3 προοδευτικοί, γεγονός που θα βυθίσει την ιδεολογική ισορροπία για τουλάχιστον 15 χρόνια, σενάριο καταστροφικό για την σημερινή εποχή. Το ότι ο Τραμπ επέλεξε να αντικαταστήσει την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ με μια γυναίκα, γίνεται ξεκάθαρα για λόγους εντυπώσεων, που τόσο καλά ξέρει να χειρίζεται.
Η τελευταία επιθυμία της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ήταν να διοριστεί νέος Ανώτατος Δικαστής μετά τις Αμερικανικές Εκλογές. Κάτι που όπως φαίνεται, δεν θα γίνει.
“Όταν με ρωτούν “πότε θα έχει αρκετές γυναίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο”, και τους απαντάω “όταν θα έχει εννιά” σοκάρονται. Όταν όμως είχε εννιά άντρες, κανείς δεν είχε θέμα.”
Αιωνία της η μνήμη.