Κάντο όπως η Θάτσερ

1 Φεβρουαρίου 2021
Πηγή: worldsoccertalk.com
Από τον μακρινό Ιανουάριο του 2008, όπου και ξεκίνησα να παρακολουθώ παιχνίδια ποδοσφαίρου και να πηγαίνω κάθε Σαββατοκύριακο στο γήπεδο της αγαπημένης μου ομάδας, ένα είναι το φαινόμενο, το οποίο διαχρονικά δεν έχει εκλείψει, αντιθέτως εντείνεται με τα χρόνια όλο και παραπάνω. Πρόκειται φυσικά για το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Το φαινόμενο της οπαδικής βίας φυσικά δεν πρωτοεμφανίστηκε το 2008. Αποτελεί δυστυχώς ένα δυσάρεστο και διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο με την πάροδο του χρόνου παίρνει όλο και πιο «άγριες μορφές». Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις. Αφορμή για να ειπωθεί αυτό το ζήτημα στάθηκε η πρόσφατη σύγκρουση οπαδών στην Θεσσαλονίκη, κατά την οποία σημειώθηκαν και πυροβολισμοί. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο επίπεδο και σίγουρα θα διερευνηθεί και θα εξεταστεί όπως κάθε υπόθεση. Οι απόψεις, για τις αιτίες και τις αφορμές, οι οποίες προκαλούν αυτά τα γεγονότα, ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλοι καταλογίζουν τις ευθύνες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλοι στους παράγοντες των ομάδων κ.λ.π. Δεν πρόκειται να αγιοποιήσω κανέναν από όλους αυτούς, ωστόσο δεν πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτόν τον τομέα η τάση να μην αναλαμβάνει κανένας τις ευθύνες που του αναλογούν και να τις καταλογίζει σε «τρίτους». Όπως προαναφέρθηκε, η οπαδική βία έχει λάβει πιο «άγριες μορφές» με την πάροδο των χρόνων. Και φυσικά αναφέροντας «άγριες μορφές», εννοούμε ανθρωποκτονίες. Δυο πολύ τρανταχτά περιστατικά ανθρωποκτονιών ήταν εκείνο του Νάσου, Κύπριου οπαδού του Π.Α.Ο.Κ αλλά και του Τόσκο Μποζατζίσκι, οπαδού του Άρη με καταγωγή από την Βουλγαρία. Αμφότεροι θύματα οπαδών αντίπαλης ομάδας, οι οποίοι «έστησαν» ενέδρα εναντίον τους. Φυσικά και δεν είναι τα μόνα παραδείγματα, δυστυχώς.
Πηγή: voria.gr
Μήπως ήρθε η ώρα μετά από αρκετά τέτοια παραδείγματα, να ληφθεί ένα αρκετά αυστηρό μέτρο, για να μην έχουμε άλλους «Νάσους» και άλλους «Τόσκο» από εδώ και πέρα; Εδώ κολλάει και ο τίτλος του άρθρου. «Κάντο όπως η Θάτσερ». Για την ιστορία, η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός της Αγγλίας στην δεκαετία του ΄80, προχώρησε σε μια πρωτοφανή απόφαση. Εισηγήθηκε σε συνεργασία με την UEFA, τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων για 5 χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ η ομάδα της Λίβερπουλ είχε τιμωρηθεί με 6 χρόνια, επειδή οι οπαδοί της είχαν υποκινήσει τα αιματηρά επεισόδια εναντίον των αντίστοιχων οπαδών της Γιουβέντους, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο 39 ανθρώπων καθώς και εκατοντάδες τραυματίες.
Πηγή: newsbomb.gr
Εκ πρώτης όψεως, το μέτρο, το οποίο έλαβε η «Σιδηρά Κυρία» θα είχε σίγουρα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο δεν δίστασε και να επωμιστεί. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι πρόκειται για ένα ακραίο μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε με απώτερο σκοπό την εκρίζωση του χουλιγκανισμού. Ίσως σε πολλές περιπτώσεις για να λύσεις ένα ακραίο ζήτημα, να πρέπει να επιστρατεύσεις και ακραία μέτρα. Κρίνεται επίσης αυτονόητο, ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να εξιχνιάζουν και να ερευνούν κάθε περιστατικό τέτοιου είδους. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς οπαδικές προτιμήσεις, πάντα με γνώμονα το σωστό, την τιμωρία δηλαδή εκείνων που υποκινούν και δρουν με τέτοιο τρόπο. Και τι εννοούμε φυσικά με αυτό; Να είναι αδέκαστοι στο έργο τους. Ίδια μέτρα, ίδια σταθμά για όλους απέναντι στη μεγαλύτερη παθογένεια και μάστιγα του αθλητισμού. Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα