Στον απόηχο της κατάκτησης του 14ου Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, άρχισαν οι καθιερωμένες συγκρίσεις μεταξύ παικτών και ομάδων. Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και πρώην ποδοσφαιριστές θεωρούν πως πρέπει να αρχίσει να γίνεται μία σύγριση μεταξύ της τριάδας του κέντρου της Ρεαλ (Μόντριτς, Κρόος και Καζεμίρο) και εκείνης της Μπαρτσελόνα από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 μέχρι και τα μέσα της επόμενης (Ινιέστα, Τσάβι και Μπουσκέτς). Η σύγκριση αυτή δεν είναι καινούρια, απλώς η Ρεάλ με τα φετινά της κατορθώματα έδωσε πάτημα για περαιτέρω ένταση αυτών των συγκρίσεων.
Η χρυσή σύγχρονη εποχή της Μπαρτσελόνα που στηρίχθηκε στην τριάδα του κέντρου
Οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα είναι γνωστό ότι παράγουν πολλά ταλέντα. Η ικανότητα της ομάδας να ξεχωρίζει ποδοσφαιριστές είναι μοναδική. Από τις ακαδημίες της ομάδας, λοιπόν, προήλθαν και ο Ινιέστα και ο Τσάβι και ο Μπουσκέτς, οι ποδοσφαιριστές δηλαδή που απάρτισαν το κέντρο των Μπλαουγκράνα μέχρι και τη σεζόν 2014-2015. Πριν το 2008, όταν και σχηματίστηκε αυτή η τριάδα, η ομάδα δεν είχε την σταθερότητα που ήλπιζαν οι ιθύνοντες και οι φίλαθλοι της ομάδας, έχοντας μόνο 2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ σε 7 χρόνια.
Με αυτούς να καταπίνουν χιλιόμετρα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, προσφέροντας σημαντικά και στον επιθετικό τομέα η Μπαρτσελόνα μεταμορφώθηκε. Κατέκτησαν παρέα τα πέντε από τα εφτά πρωταθλήματα από τη σεζόν 2008-2009 και ύστερα, πήραν εφτά κύπελλα (στην Ισπανία υπάρχουν δύο θεσμοί κυπέλλου), ενώ ανέβηκαν και τρεις φορές στη κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ.
Συνολικά η ομάδα απέκτησε τους ηγέτες που χρειαζόταν στο κέντρο, που προσέφεραν την ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Μάλιστα η Μπαρτσελόνα του 2008-2009 θεωρείται μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών, παίζοντας διαστημικό ποδόσφαιρο και προσφέροντας υπερθέαμα στους χιλιάδες οπαδούς της.
Οι δύο από τους τρεις του κέντρου (Τσάβι και Ινιέστα) βρέθηκαν και στην ομάδα της σεζόν 2005-2006 που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, στον τελικό με την Άρσεναλ. Η επίδραση αυτής της τριάδας φαίνεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι από τότε (2015) έχει να ανέβει η Μπαρτσελόνα στη κορυφή του κόσμου, ενώ μόλις μία φορά κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.
Το ξεκάθαρα επιθετικό στιλ της Μπαρτσελόνα εκείνη την εποχή βοήθησε αρκετά ώστε να αναδειχθούν οι αρετές των τριών του κέντρου. Η μεγάλη ακρίβεια στις πάσες, ο κάθετος τρόπος παιχνιδιού αλλά και οι αμέτρητοι αυτοματισμοί που έβγαζαν οι μπλαουγκράνα στο επιθετικό τρίτο ήταν προϊόν της πολύ καλής χημείας και εμπιστοσύνης που υπήρχε στη μεσαία γραμμή.
Η επιστροφή και η κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης τη δεκαετία του ΄10 με την τριάδα του κέντρου να μένει ανέγγιχτη
Η Βασίλισσα είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα Τσάμπιονς Λιγκ (14 στο σύνολο), όμως βίωσε μία δύσκολη περίοδο από την κατάκτηση του τροπαίου το 2004, μέχρι και τη κατάκτηση του επόμενου το 2014. Οι αποτυχίες στην Ευρώπη διαδέχονταν η μία την άλλη γνωρίζοντας αποκλεισμούς είτε στη φάση των 16 είτε στα ημιτελικά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτηθούν ο Μόντριτς από την Τότεναμ το 2012, ο Καζεμίρο το 2013 (δόθηκε δανεικός στην Πόρτο τη σεζόν 2014-2015) και ο Κρόος από την Μπάγερν το 2014.
Στα εγχώρια, η συγκομιδή των τίτλων με τους τρεις αυτούς βασικούς και αναντικατάστατους δεν ήταν η αναμενόμενη για μία ομάδα του βεληνεκούς της Ρεάλ: 3 πρωταθλήματα, κανένα κύπελλο και 4 σούπερ καπ. Βέβαια, το επίπεδο της ισπανικής λίγκας είναι αρκετά πιο βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενώ έχει αυξηθεί δραματικά και ο αριθμός των αγώνων που παίζουν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν αρκετό χρόνο ανάρρωσης μετά από μία γεμάτη σεζόν.
Η πορεία της Ρεάλ μετά το 2014 (σε αυτόν τον τελικό ήταν παρόντες μόνο οι Μόντριτς και Καζεμίρο), άλλαξε δραματικά. Τα χρόνια μετά από αυτήν την κατάκτηση άλλαξαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα κατάφερε να σηκώσει 4 τρόπαια σε 8 χρόνια, με τα τρία από αυτά να είναι συνεχόμενα. Αυτό είναι ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί από κάποια άλλη ομάδα στην εποχή του Τσάμπιονς Λιγκ (από τη σεζόν 1992-1993 και ύστερα).
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο τρόπος με τον οποίο έδεσε το παιχνίδι των τριών παικτών είναι μοναδικός. Ο Καζεμίρο αναλαμβάνει, κυρίως, το αμυντικό κομμάτι ενώ οι Κρόος και Μόντριτς έχουν έναν πιο δημιουργικό ρόλο μπροστά από τον κόφτη Καζεμίρο.
Ποια τριάδα είναι η καλύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου;
Όπως όλα στον αθλητισμό, έτσι και αυτό κρίνεται στα τρόπαια που έχουν κατακτήσει όντας παρέα. Σίγουρα το Τσάμπιονς Λιγκ είναι κορωνίδα του ανταγωνιστικού ποδοσφαίρου, όμως, δεν φτάνει αυτό από μόνο του για να γίνει κριτήριο. Για αυτόν το λόγο πιστεύω πως ακόμα και σήμερα κανείς δεν μπορεί να κερδίσει την τριάδα Μπουσκέτς, Ινιέστα και Τσάβι. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι τρεις τους κυριάρχησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι και η κυριαρχία που είχε η εθνική Ισπανίας σε αυτό το διάστημα.
Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Μπαρτσελόνα εκείνη την επταετία ήταν εξωπραγματικό και καμία ομάδα δεν έχει φτάσει κοντά, ούτε σε απόδοση ούτε σε διάρκεια. Παρόλα αυτά το να ανήκεις σε ένα κλειστό κλαμπ εννέα παικτών που έχουν κατακτήσει πέντε Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα μοναδικό επίτευγμα που θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί (αφαιρέθηκε το 5ο τρόπαιο του Ίσκο καθώς δεν κατέγραψε κάποιο αγωνιστικό λεπτό στη φετινή διοργάνωση).