Η Θυσία της Αγιάς Σοφιάς

15 Ιουλίου 2020

Ο στόχος του Ερντογάν είναι πλέον εμφανής: θέλει να πάει την Τουρκία 300 χρόνια πίσω.

Με μία κίνηση που ο μόνος στόχος αυτής είναι να προκαλέσει, με μια δικαστική απόφαση ενός δικαστηρίου που ο ίδιος ελέγχει (γιατί η διάκριση των εξουσίων στο καθεστώς του Ερντογάν είναι κάτι άγνωστο) και με δημοσκοπήσεις που πάλι ο ίδιος ελέγχει, η Αγιά Σοφιά, το δεύτερο σημαντικότερο μνημείο (μετά τον Πανάγιο Τάφο) της Χριστιανοσύνης και το αιώνιο σύμβολο του Βυζαντίου, θυσιάζεται στο όνομα του νεοθωμανικού σκοταδισμού αλλά και της “εσωτερικής κατανάλωσης”.

Πρόκειται για μια πράξη που προσβάλλει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά ολόκληρο τον Χριστιανισμό και κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

Με εξαίρεση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και την UNESCO, η Ευρώπη και ο Δυτικός Κόσμος αντέδρασε χλιαρά στο άκουσμα της μετατροπής της Αγ. Σοφιάς σε τζαμί. Όταν ένα μνημείο βεβηλώνεται ή καταστρέφεται, οι αντιδράσεις πρέπει να είναι όμοιες με εκείνη της 15ης Απριλίου 2019, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, την ίδια στιγμή που τα τεράστιας ιστορικής αξίας ψηφιδωτά της Αγ. Σοφιάς κινδυνεύουν να καλυφθούν. Πως μπορείς να καλύψεις κάτι τέτοιο;

in.gr

Επίσης, από την πλευρά της Τουρκίας, επικρατεί το επιχείρημα ότι “όπως συνυπάρχουν επισκέπτες και προσκυνητές στην Παναγία των Παρισίων και στο Βατικανό, έτσι πρέπει να συνυπάρχουν και στην Αγιά Σοφιά.” υπάρχει όμως εδώ μια μεγάλη ιστορική διαφορά: και οι δύο εκκλησίες από την δημιουργία τους μέχρι και σήμερα δεν άλλαξαν ως προς την λατρεία. Η Αγιά Σοφιά από τις 27 Δεκεμβρίου του 537 μέχρι και την Άλωση της Πόλης ήταν χριστιανική εκκλησία. Από την Άλωση μέχρι και το 1934 ήταν τζαμί.

Ακόμη και η Παναγία των Παρισίων χτίστηκε στα θεμέλια ενός προηγούμενου ναού, και όχι στον ίδιο τον ναό. Πλέον ο Ερντογάν έδειξε σε όλους μέχρι που μπορεί να φτάσει. Το κοσμικό κράτος που θεμελίωσε ο Μουσταφά Κεμάλ αποτελεί παρελθόν.

Μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και Βουλευτές, ζητούν να μετατραπεί το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη σε κάτι άλλο ή ακόμα και να κατεδαφιστεί. Αυτό δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν, καθώς στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από την Αγιά Σοφιά υπάρχουν αμέτρητα κτήρια εξαιρετικής σημασίας για τον Ελληνισμό, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζωγράφειο Λύκειο αλλά και η εξαιρετικά σημαντική Θεολογική Σχολή της Χάλκης που θα κινδύνευαν στην περίπτωση που εκμεταλλευόμασταν το Μουσείο Ατατούρκ. Εμείς έχουμε (και είχαμε πάντοτε) την αξιοπρέπεια να μην εκμεταλλευόμαστε το συναίσθημα ενός λαού. Εμείς δεν εκμεταλλευτήκαμε ποτέ το σπίτι του Κεμάλ, σε αντίθεση με την Τουρκική Κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε το “σπίτι” της Ορθοδοξίας.

blueskytv

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν δήλωνε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα ήταν κάτι επικίνδυνο, καθώς η μετατροπή των χριστιανικών ναών σε τζαμιά είναι αντίθετη με τις αρχές του Ισλάμ. Το τι άλλαξε σε μόλις 4 μήνες, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές.

– Καρλ Κράους

ΥΓ: Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η γυναίκα που έκανε το Βυζάντιο γνώστο σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρώ περιττό να αναφέρω ότι είμαστε όλοι πολύ λίγοι για να σχολιάσουμε ή να επικρίνουμε το κάθε τι που λέει ή γράφει.

 

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα