Γιατί τα Podcasts είναι τόσο εθιστικά;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια άνοδο στην ακρόαση των Podcast. Η αύξηση στους ακροατές είναι αντίστοιχη με την αύξηση στους δημιουργούς. Φαίνεται λες και όλοι ξέρουμε κάποιον που κάνει Podcast. Γιατί όμως είναι τόσο εθιστικά; Τι είναι αυτό που μας κάνει να θελουμε να ακούσουμε ολοένα και περισσότερο;

Για οποιοδήποτε θέμα και να ψάχνεις, φαίνεται ότι υπάρχει ένα ανάλογο Podcast. Από το πώς να χειριστώ τα οικονομικά μου μέχρι και τα τελευταία κουτσομπολιά των διασήμων. Η ανάγκη για ενημέρωση και για διασκέδαση δεν θα σταματήσει ποτέ, αλλά τα Podcast δρουν ως το πιο προσβάσιμο μέσο.

Σκεφτείτε αυτό: είστε σπίτι σας μια βροχερή μέρα και επιλέγετε να συμμαζέψετε. Η αγαπημένη σας επιλογή είναι να δείτε το ντοκιμαντέρ με τους σειριακούς δολοφόνους που σας αρέσει, αλλά για να το κάνετε αυτό χρειάζεται να αφοσιώσετε τη προσοχή σας στην οθόνη. Οπότε, επιλέγετε να ακούσετε ένα Podcast με το ίδιο θέμα, καθώς δεν χρειάζεται να κοιτάτε την οθόνη, παρά μόνο να ακούτε τη στιγμή που συμμαζεύετε το σπίτι σας.

Παράδειγμα δεύτερο: Πηγαίνετε στη δουλειά και έχει κίνηση. Μπορείτε να ανοίξετε το ραδιόφωνο (το οποίο κάνει διαφημίσεις ανά πέντε λεπτά) ή να βάλετε ένα podcast για το θέμα που σας ενδιαφέρει.

Παράδειγμα τρίτο: θέλετε να δείτε ένα βιντεάκι από τον αγαπημένο σας YouTuber στη δουλειά, αλλά δεν μπορείτε τη συγκεκριμένη στιγμή. Τι κάνετε; Βάζετε να ακούσετε το podcast του. Διότι όλοι οι YouTubers έχουν πλέον και podcast.

Podcast

Ένας λόγος που τα Podcast έχουν γίνει τόσο δημοφιλή είναι η on demand ζήτηση του μέσου. Πλέον οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να παίρνουν αυτό που θέλουν, την ώρα που το θέλουν. Δεν θέλουν να ακούσουν συζητήσεις στο ραδιόφωνο που δεν τους αφορούν, ούτε διαφημίσεις. Θέλουν κάτι από το οποίο μπορούν να ενημερωθούν για το θέμα που επιθυμούν, αλλά ταυτόχρονα να μην τους κρατάει δεσμευμένους από αλλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν ταυτόχρονα.

Από την απέναντι όχθη, τα Podcast είναι πολύ πιο φθηνά σε ό,τι αφορά την παραγωγή τους από ό,τι ας πούμε ένα βίντεο στο YouTube. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρόφωνο και ένας υπολογιστής. Για αυτόν τον λόγο παρατηρούμε μεγάλη ποικιλία Podcast, διότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα από το σπίτι του για το θέμα το οποίο επιθυμεί να συζητήσει .

Τα Podcast φαίνεται ότι είναι το μέλλον της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Είναι εύκολα να τα ακούσεις και το πιο σημαντικό είναι προσβάσιμα. Μπορείς να τα ακούσεις από το κινητό σου οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι σε αντίθεση με τα βίντεο – που δεν μπορείς να τα δεις ενώ οδηγάς, κανείς δουλειές ή είσαι στη δουλειά .

Σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ακούσουν Podcast και περίπου το 49% των νέων ήδη δηλώνει ότι ακούει τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Παρατηρούμε επίσης άνοδο, με κύριους ακροατές αυτών των ηλικιών, σε podcast με θέματα μόδας, λογοτεχνίας, μουσικής, ταξιδιών κλπ.

Πώς μπορώ όμως να βρω το Podcast που μου ταιριάζει; Οι επιλογές είναι απεριόριστες. Τα περισσότερα Podcast είναι διαθεσιμα σε Apple Music και Spotify, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναζητήσεις το θέμα που σε ενδιαφέρει. Ορίστε οι δικές μου προτάσεις μου:

Μυστήριο: Unsolved Murders

Κωμωδία: Trashy Divorces

Ενημέρωση: The Daily / New York Times

Σπορ: Espn Daily

Εκπαίδευση: Ted Radio Hour

Κοινωνία και Γυναίκες: High Low

Κοινωνία και Sex: Call her Daddy

Μοιράσου το:

Σοφία Καφταντζή

Σοφία Καφταντζή

22 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Με όνειρα … εν πάσει περιπτώσει σπουδάζω Γεωπονία, αγαπώ τα παιδιά και τα ενδιαφέροντά μου αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, ποικίλλουν. Αθλήτρια πετοσφαίρισης, δασκάλα σκι, μαθαίνω γερμανικά (κουτσά-στραβά) και γράφω για όλα αυτά και πολλά άλλα που ζω και διαβάζω σε βιβλία. Κάποιες φορές είμαι αστεία… δουλεύω πάνω σ' αυτό.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα