Γιάννης Αποστολίδης: Ο καινοτόμος προπονητής της Δόξας Δράμας

Δόξα Δράμας Αποστολίδης

*Η φωτογραφία προφίλ είναι δημιουργία του @_allaboutfootball

Θαυμαστής του Γκασπερίνι και χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη, ο Γιάννης Αποστολίδης κατάφερε να φέρει κάτι καινούριο στη Γ’ Εθνική. 

Η Γ’ Εθνική δεν φημίζεται για το ποιοτικό ποδόσφαιρο που παρουσιάζουν οι ομάδες της, αλλά για τη σκληρή της ομορφιά. Είναι σύνηθες να βλέπουμε συλλόγους που επιλέγουν να παίζουν καθαρά για το αποτέλεσμα, με αρκετά αμυντικό προσανατολισμό και να προσπαθούν να οδηγήσουν τις αναμετρήσεις στο να κριθούν στη δύναμη. Ο Αποστολίδης επέλεξε το ακριβώς αντίθετο και προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, με οργάνωση και πλάνο, ακόμη και σε γήπεδα που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να γίνει ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Η επιλογή του Αποστολίδη

Η σεζόν ξεκίνησε με τον Κυριάκο Κετσιεμενίδη στον πάγκο, ο οποίος στις αρχικές του δηλώσεις είπε πως θέλει να συμβάλλει στο να επιστρέψει η ομάδα εκεί που της αρμόζει. Ο Ξανθιώτης προπονητής, με θητεία σε Άρη Αβάτου, Κ19 του ΑΟΞ και Νέστο Χρυσούπολης, δεν έκατσε όμως για πολύ και αποχώρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου, ύστερα από μόλις τέσσερις επίσημες αναμετρήσεις στη Γ’ Εθνική.

Φαίνεται πως η διοίκηση της Δόξας έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στους προπονητές που πέρασαν από τμήματα υποδομής, καθώς και ο επόμενος προπονητής είχε βρεθεί στον πάγκο της Κ19 του ΑΟΞ, αλλά και της ίδιας της Δόξας. Ο Γιάννης Αποστολίδης είχε ήδη μια θητεία στη Δόξα ως βοηθός και είχε συνεργαστεί με κάποιους παίκτες του υπάρχοντος ροστερ, οπότε ένα κριτήριο της επιλογής του ήταν η σχετικά εύκολη προσαρμογή του. Ο 35χρονος προπονητής στις πρώτες του δηλώσεις είπε πως θέλει η ομάδα του να παίζει ελκυστικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το κατάφερε.

Η τακτική

Ο Αποστολίδης φάνηκε αρκετά τολμηρός και επέλεξε ένα σύστημα που πολύ σπάνια συναντάμε στη Γ’ Εθνική, καθώς χρησιμοποίησε κυρίως το 3-4-2-1, έναν σχηματισμό που εμπνεύστηκε από την Αταλάντα του Γκασπερίνι. Όμως, δεν περιορίστηκε σε ένα στυλ κι έτσι η ομάδα του αφομοίωσε αρκετούς τρόπους παιχνιδιού.

Είδαμε πως ο αρχικός στόχος ήταν το ποδόσφαιρο κατοχής, με οργανωμένη ανάπτυξη παιχνιδιού και επιθέσεις κυρίως από τα πλάγια, όμως σε κάποια παιχνίδια έπαιξε πιο κλειστά και προσπάθησε να χτίσει το παιχνίδι του με πιο άμεσο τρόπο, επιλέγοντας ένα διαφορετικό σχηματισμό (4-2-2-2). Οι παράγοντες που οδηγούσαν στην επιλογή του εκάστοτε πλάνου ήταν κυρίως ο αντίπαλος και ο αγωνιστικός χώρος.

Με αυτόν τον τρόπο το σύνολο της Δόξας κατάφερε να προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε οποιαδήποτε συνθήκη και αυτό οφείλεται κυρίως στη δουλειά του τεχνικού επιτελείου, καθώς η ομάδα ήταν προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και είχε αρκετά καλή γνώση των δυνατοτήτων της, αλλά και του εκάστοτε αντιπάλου.

Επίσης, ένα από τα μυστικά της επιτυχίας ήταν πως τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Στην ουσία δημιουργήθηκε ένα σύνολο στο οποίο κάθε παίκτης ήξερε τον ρόλο του και τι ζητάει ο προπονητής από αυτόν. Το πλάνο που θα ακολουθούσε η ομάδα σε κάθε παιχνίδι ήταν συγκεκριμένο, ενώ υπήρχε τακτική ακόμη και για τα πλάγια άουτ.

Ακόμη, αυτό που κατάφερε ο Αποστολίδης ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας. Η Δόξα Δράμας σε καμία αναμέτρηση δεν έδειξε πως φοβήθηκε τον αντίπαλο και σε όλα μπήκε για να παίξει το παιχνίδι της, ενώ στα περισσότερα είχε ως στόχο να έχει αυτή τον κυριαρχικό ρόλο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο προπονητής κατάφερε να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του, δίνοντας μάλιστα αρκετές ευκαιρίες κι έτσι έπαιρνε από αυτούς το 100%.

Τα αποτελέσματα

Το ξεκίνημα του Αποστολίδη στον πάγκο της Δόξας ήταν αρκετά εντυπωσιακό, καθώς συνδυάστηκε με τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Όμως, ακόμη και όταν ήρθε η πρώτη ήττα η ψυχολογία της ομάδας δεν άλλαξε, καθώς αυτή έγινε κόντρα στον πρωτοπόρο Καμπανιακό και σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της Δράμας είχε πολύ καλή εμφάνιση. Ενώ, κατάφερε να επανέλθει αμέσως στις νίκες.

Στη συνέχεια υπήρξε ένα αρνητικό σερί επτά αγωνιστικών χωρίς τρίποντο, όμως μην ξεχνάμε πως ο νεαρός τεχνικός δημιουργούσε ένα σύνολο που ήθελε να παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο κατοχής και ανάπτυξης παιχνιδιού από την άμυνα, αλλά οι αγωνιστικοί χώροι, κυρίως λόγω καιρού, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Μόλις η ομάδα άρχισε να δένει περισσότερο και να προσαρμόζεται στις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα, ξεκίνησε να παίρνει και αποτελέσματα. Έτσι, στις 10 τελευταίες αγωνιστικές η Δόξα Δράμας ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου (7-2-1) και η μόνη ήττα της ήταν από τον πρωτοπόρο Καμπανιακό, σε ένα παιχνίδι που παρά το γεγονός πως προηγήθηκε δεν κατάφερε να προστατέψει το υπέρ της προβάδισμα. Μάλιστα ολοκλήρωσε τη σεζόν με πέντε συνεχόμενες νίκες, στις οποίες σκόραρε από τουλάχιστον τρίσ τέρματα.

Γενικότερα, ενώ συνήθως κατάφερνε να βρίσκει δίχτυα πρώτη, κάποιες φορές δεν μπόρεσε να διατηρήσει το υπέρ της σκορ. Πιο συγκεκριμένα, σε συνολικά 23 παιχνίδια με τον Αποστολίδη στον πάγκο ο αντίπαλος προηγήθηκε μόλις σε έξι από αυτά.

Τα αποτελέσματα της Δόξας Δράμας με τον Αποστολίδη στον πάγκο (13 Ν – 6 Ι – 5 Η)

  • Νέστος Χρυσούπολης – Δόξα Δράμας: 1-2
  • Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου – Δόξα Δράμας: 1-3
  • Δόξα Δράμας – Πανθρακικός: 3-0
  • Θερμαϊκός – Δόξα Δράμας: 0-2
  • Δόξα Δράμας – Καμπανιακός: 1-2
  • Δόξα Δράμας – Αγροτικός Αστέρας: 3-2
  • Αλεξανδρούπολη – Δόξα Δράμας: 0-0
  • Δόξα Δράμας – Βύρων Καβάλας: 2-2
  • Ορφέας Ξάνθης – Δόξα Δράμας: 1-1
  • Δόξα Δράμας – Πανδραμαϊκός: 0-0
  • Δόξα Δράμας – Ποσειδώνας Μηχανιώνας: 2-2
  • Καβάλα – Δόξα Δράμας: 3-1
  • Δόξα Δράμας – Άρης Αβάτου: 2-3
  • Δόξα Δράμας – Απόλλων Παραλιμνίου: 3-1
  • Δόξα Δράμας – Νέστος Χρυσούπολης: 0-2
  • Δόξα Δράμας – Μέγας Αλέξανδρος Ορφανίου: 4-1
  • Πανθρακικός – Δόξα Δράμας: 1-2
  • Δόξα Δράμας – Θερμαϊκός: 0-0
  • Καμπανιακός – Δόξα Δράμας: 2-1
  • Αγροτικός Αστέρας – Δόξα Δράμας: 0-3
  • Δόξα Δράμας – Αλεξανδρούπολη: 3-0
  • Βύρων Καβάλας – Δόξα Δράμας: 1-3
  • Δόξα Δράμας – Ορφέας Ξάνθης: 6-0
  • Πανδραμαϊκός – Δόξα Δράμας: 2-3

Πριν την έλευση του η ομάδα είχε τέσσερις βαθμούς σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Ο απολογισμός

Η  κανονική διάρκεια της Γ’ Εθνικής ολοκληρώθηκε και η Δόξα Δράμας τερμάτισε στην τέταρτη θέση της κατάταξης, ενώ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα ως η πιο φορμαρισμένη ομάδα του ομίλου. Το νεαρό σύνολο του Γιάννη Αποστολίδη τα πήγε εξαιρετικά και μάλιστα είχε την υψηλότερη εκτός έδρας βαθμολογική συγκομιδή. Εκτός αυτού, οι «Μαυραετοί» είχαν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση, καθώς σκόραραν 52 τέρματα σε συνολικά 28 αναμετρήσεις. Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές σκόραραν συνολικά 18 φορές, δηλαδή κατά μέσο όρο 3,6 τέρματα/ανά παιχνίδι.

Ευκαιρίες σε νεαρούς

Ο τεχνικός της Δόξα Δράμας έδωσε αρκετές ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές για να αναδείξουν το ταλέντο τους και σε κάποιες περιπτώσεις δικαιώθηκε. Ο νεαρός τερματοφύλακας, Άγγελος Μπεζυρτζής (20), πήρε κάποιες συμμετοχές και απέδωσε καλά, ενώ ο Αποστολίδης τον στήριξε ανοιχτά όταν έκανε ένα λάθος κόντρα στον Καμπανιακό. Επίσης, σημαντικό μέλος της ομάδας ήταν και ο αριστερός μπακ – χαφ, Άρης Ιορδανίδης (19 ετών), όπως επίσης και οι Αντώνης Πιτσόλης (20), Στέφανος Ρούτσης (20), Χρ. Ιορδανίδης (18) και Παύλος Χατζηδημητρίου (18).

Αποστολίδης Δόξας Δράμας
Πηγή: Sportdrama.gr

Συνολικά πρόκειται για ένα ρόστερ με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, καθώς η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι νεαροί και μόλις δύο ξεπερνούν τα 30.

Ο αγωνιστικός χώρος και ο κόσμος

Για να μπορέσει η Δόξα Δράμας να υποστηρίξει το στυλ παιχνιδιού του Αποστολίδη, θα έπρεπε ο αγωνιστικός χώρος να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ένα πλάνο που περιλαμβάνει ποδόσφαιρο κατοχής, γρήγορες εναλλαγές τις μπάλες και παιχνίδι από τα πλάγια, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα γήπεδο που είναι κάτι λιγότερο από πολύ καλό. Σε αυτόν τον τομέα η διοίκηση της ομάδας ανταποκρίθηκε εξαιρετικά και επέτρεψε στην ουσία στον προπονητή της να εφαρμόσει τις ιδέες του.

Αποστολίδης Δόξας Δράμας
Πηγή: www.proinos-typos.gr

Επιπλέον, από τις πρώτες δηλώσεις του ο νεαρός τεχνικός επισήμανε πως θέλει τον κόσμο στο πλευρό του. Μιλάμε άλλωστε για έναν ιστορικό σύλλογο που διαθέτει αρκετούς υποστηρικτές και έχει μια πολύ δυνατή έδρα. Έτσι, οι φίλαθλοι στήριξαν από την αρχή το συγκεκριμένο εγχείρημα και στη συνέχεια το ελκυστικό ποδόσφαιρο της ομάδας τους κράτησε στο γήπεδο. Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Δόξα είχε κόσμο και σε εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Γιάννης Αποστολίδης: Η τακτική, οι δυσκολίες και το νεωτερικό πλάνο

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο προπονητής της Δόξας Δράμας:

 – Επιλέξατε να παίξετε οργανωμένο ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας λεπτομερές πλάνο, και ένα σπάνιο σύστημα σε ένα πρωτάθλημα που κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται. Ήταν δύσκολο να μεταφέρετε τις ιδέες σας στους παίκτες;

– Από τότε που ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μετέπειτα που εισχώρησα στην προπονητική, πριν περίπου 10 χρόνια, αυτό το στυλ παιχνιδιού με έλκυε. Το να ξεκινάει η επίθεση από το αμυντικό τρίτο και δημιουργώντας υπεραριθμίες, από ζώνη σε ζώνη, να φτάνουν οι παίκτες στο επιθετικό τρίτο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για γκολ. Θεωρώ ότι είναι πνευματικά απαιτητικό και για τους παίκτες αλλά και για τον ίδιο τον προπονητή. Άρα είσαι σε μια διαδικασία εγρήγορσης, εξέλιξης και αναζήτηση λύσεων σε κάθε τακτική κατάσταση που θα αντιμετωπίσεις, είτε πριν τον αγώνα, είτε κατά τη διάρκεια.

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να το περάσω στους παίκτες γιατί ήταν κάτι εντελώς καινούργιο γι’ αυτούς. Επίσης, επειδή είναι και απαιτητικό δεν φτάνουν μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, αλλά και η κατάλληλη νοοτροπία κάτω από συνθήκες πίεσης. Λόγω και των συνεχόμενων παιχνιδιών, που ήταν ανά τρεις ημέρες, δεν μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωμένες προπονήσεις πάνω στην τακτική οπότε αυτό ήταν ένα έξτρα πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Επίσης, είχαμε αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ροστερ που κι αυτό δυσκόλευε στο να αφομοιώσουν γρήγορα το καινούργιο στυλ παιχνιδιού. Με πολλές βίντεο-αναλύσεις και συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

 – Πόσο δύσκολο ήταν να να παίξετε ποδόσφαιρο κατοχής σε κακούς αγωνιστικούς χώρους;

– Αρκετά δύσκολο γι’ αυτό και σε κακούς αγωνιστικούς χώρους αλλάζαμε τον σχηματισμό μας. Πηγαίναμε σε ένα 4-2-2-2 παρακάμπτοντας τη μεσαία ζώνη. Πηγαίναμε πιο στοχευμένα από την πρώτη ζώνη, είτε από τους κεντρικούς αμυντικούς, είτε από τους πλάγιους σε ένα πιο άμεσο, αλλά στοχευμένο, παιχνίδι στο επιθετικό τρίτο και κυρίως στους δύο κεντρικούς επιθετικούς, με τους επιθετικούς μέσους να παίρνουν τις δεύτερες μπάλες.

 – Είναι αλήθεια πως υπήρχε πλάνο ακόμα και στις εκτελέσεις των πλάγιων άουτ;

– Ναι, το θεωρώ δεδομένο στο μυαλό μου ότι πρέπει να υπάρχει. Γίνονται κατά μέσο όρο 20 πλάγια άουτ σε ένα παιχνίδι. Εάν καταφέρεις να κρατήσεις στην κατοχή σου τη μπάλα και να βγάλεις στοχευμένα μια επίθεση στις 12-14 φορές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σκοράρεις, αποφεύγοντας επίσης και το να δεχτείς γκολ.

 – Υπήρχε αναλυτής στην ομάδα; Εάν ναι, πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του;

– Ναι, υπήρχε αναλυτής ο οποίος έκανε ανάλυση τον επόμενο αντίπαλο και μου παρέδιδε το report. Είναι ο άμεσος συνεργάτης μου, ο Χάρης Μιχαλάκης. Την ανάλυση του παιχνιδιού της δικής μας ομάδας για το παιχνίδι την έκανα εγώ για να μπορέσω να περάσω πιο άμεσα την φιλοσοφία μου.

 – Δόθηκαν ευκαιρίες σε αρκετούς νεαρούς παίκτες. Αυτό ήταν εξαιτίας της φιλοσοφίας σας ή λύση ανάγκης; Ξεχωρίζετε κάποιον;

– Ισχύουν και τα δύο. Δεν θέλω να ονοματίσω αλλά υπάρχουν παιδιά που εξελιχθήκαν και από θέμα νοοτροπίας και στη θέση τους στο παιχνίδι, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης σε συνδυασμό με την εμπειρία που αποκτούν.

 – Υπάρχει πλάνο για τη νέα σεζόν ή είναι νωρίς ακόμα;

– Είναι νωρίς ακόμη.

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα