Φάκελος υποκλοπές: η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις

Ο χρόνος προς τις εκλογές μετράει αντίστροφα και η δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης χτυπάει ηχηρά καμπανάκια στο Μαξίμου. Όπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά, η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει για πρώτη φορά κάτω από τις έξι μονάδες, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση για περαιτέρω φθορά δεδομένων μάλιστα των συνεπειών του καλπάζοντος πληθωρισμού στην τσέπη του μέσου Έλληνα.

Νέα τροπή στην υπόθεση των υποκλοπών

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων επανέφεραν το ζήτημα στο προσκήνιο σε μία χρονική συγκυρία που τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με την υπόθεση Ανδρουλάκη είχαν επιμελώς περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε στην Ελλάδα για να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε -ή δεν έγινε- χρήση παράνομων λογισμικών κι αν ναι από ποιον.

Σαφείς απαντήσεις δεν δόθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε όμως προέκυψε κάποια χειροπιαστή απόδειξη που θα ενοχοποιούσε την ΕΥΠ για τη χρήση του Predator. Η επιτροπή αρκέστηκε στο να προτρέψει τις ελληνικές αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την υπόθεση και σίγουρα πριν από τις εκλογές του 2023.

Η εφημερίδα Documento δημοσίευσε και συνεχίζει να δημοσιεύει λίστες με πρόσωπα που φέρεται να έπεσαν στα δίχτυα του Predator με ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο οποίο υπάγεται η ΕΥΠ από τον Ιούλιο του 2019. Μόλις την περασμένη Κυριακή, δημοσίευμα του Βήματος επιβεβαίωσε την παγίδευση του τηλεφώνου του Νίκου Δένδια με το κακόβουλο λογισμικό.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες του Documento, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομίσει αδιάσειστα στοιχεία για να υποστηρίξει τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλει. Η κυβέρνηση αρνείται να άρει το απόρρητο, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας και ως εκ τούτου επιτρέπει να πλανώνται διάφορες θεωρίες για το τι τελικά κρύβεται πίσω από τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

υποκλοπές
Πηγή: documento.gr / πρωτοσέλιδο 6-11-2022

Ποιος ελέγχει τελικά το Predator;

Πριν από λίγες ημέρες, το Inside Story προχώρησε σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη ότι το ελληνικό δημόσιο είχε αγοράσει το λογισμικό Predator έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ και ότι το είχε εγκαταστήσει σε κυβερνητικούς χώρους στην Αγία Παρασκευή, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Η σύμβαση για την αγορά του Predator φέρεται να κρύφτηκε μέσα σε άλλη σύμβαση, ενώ μακροσκελής αναφορά γίνεται και στις τραπεζικές συναλλαγές της εταιρείας Krikel με την εταιρεία Intellexa που διαχειριζόταν το Predator, το καλοκαίρι του 2020, όταν φέρεται να έγιναν οι πρώτες απόπειρες παρακολούθησης με το λογισμικό αυτό στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι η Krikel, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, φέρεται να διατηρούσε επαφές με τις ελληνικές κυβερνήσεις ήδη από το 2014 και να υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μόλις το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του συστήματος TETΡA της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια περίοδο, έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι μεταξύ 2016-2018, ένα άλλο παράνομο λογισμικό, το Pegasus λειτούργησε στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες 44 χώρες του κόσμου. Απορίας άξιο παραμένει το γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις παραμονές της εκλογικής της ήττας, υποβάθμισε τη χρήση των κακόβουλων λογισμικών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς ότι η ΕΥΠ έχει κάνει χρήση του Predator, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρέθηκαν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ άλλα πολιτικά πρόσωπα. Yπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο, η Google είχε εκφράσει σε σχετική ανακοίνωσή τη «μεγάλη της βεβαιότητα» ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού είχαν προχωρήσει στην αγορά του Predator.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ρίξει στα σχοινιά τον πρωθυπουργό, καταθέτοντας τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, σχετικά με τις υποκλοπές για να τον φέρει ενώπιον της ολομέλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλα δείχνουν ότι η «μητέρα των μαχών» με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

υποκλοπές
Πηγή: dailypost.gr

Μόνο με το «φως» θα επέλθει η κάθαρση

Το σίγουρο είναι ότι η πόλωση θα κλιμακώνεται, όσο το πέπλο μυστηρίου παραμένει. Εάν αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ όντως χρησιμοποιούσε το Predator για την παρακολούθηση φίλων και εχθρών, η κυβέρνηση θα είναι έκθετη για όλα όσα ισχυριζόταν τους τελευταίους μήνες, είτε ο πρωθυπουργός είχε γνώση των όσων συνέβαιναν, είτε όχι. Ήδη, οι πρώτες εσωκομματικές μουρμούρες έκαναν την εμφάνισή τους στην Πειραιώς προεξάρχουσας της Όλγας Κεφαλογιάννη που πήρε έμμεσα τη σκυτάλη από τον Κώστα Καραμανλή.

Παρόλα αυτά, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ παραμένει αρραγής και ειδικά το Υπουργικό Συμβούλιο δείχνει να έχει τυφλή εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει και έστειλε ξανά μήνυμα κατά της τοξικότητας στη διάρκεια της περιοδείας του στην Άμφισσα. Μια τοξικότητα όμως που σε μεγάλο βαθμό συντηρείται λόγω της επίμονης άρνησης της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις που θα έριχναν φως σε σκιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Οι αινιγματικές αναφορές του πρωθυπουργού περί ύπαρξης εξωθεσμικών κέντρων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να περιέχουν μια δόση αλήθειας, ωστόσο δεν βοηθούν στην αποσαφήνιση της ήδη δαιδαλώδους κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το ζήτημα των παρακολουθήσεων αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, εκτιμώ ότι -εφόσον δεν προκύψουν νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις- δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στον βαθμό που μπορεί να το κάνει η οικονομία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει να εστιάσει εκεί την προσοχή της, ώστε να μετριάσει τις απώλειες, ενισχύοντας με μέτρα και ημίμετρα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα