22 Νοεμβρίου 2020
29 Ιουνίου 2014: Η εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει την αντίστοιχη εθνική της Κόστα Ρίκα στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Η τελευταία μέρα, που χαμογέλασε το πρόσωπο του Έλληνα οπαδού που αγαπάει την εθνική, αφού η ομάδα έχασε στα πέναλτι έναν πολύ μεγάλο στόχο, έχοντας ως εμπόδιο για την πρόκριση τον εκπληκτικό εκείνη την μέρα, Κέϊλορ Νάβας.
18 Νοεμβρίου 2020: 6 χρόνια μετά, η εθνική ομάδα δέχεται συνεχώς αστείες ήττες, την μια μετά από την άλλη, αδυνατώντας ακόμη να κάνει και τα αυτονόητα.
Σε έναν αστείο (ποδοσφαιρικά) όμιλο στο Nations League, παίζοντας απέναντι σε ομάδες πολύ κατώτερου επιπέδου από την ίδια (Μολδαβία, Κόσοβο, Σλοβενία), η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν κατάφερε ΟΥΤΕ τώρα να πραγματοποιήσει κάτι αξιόλογο, τερματίζοντας δεύτερη με 12 βαθμούς.
Αναλυτική η βαθμολογία του ομίλου της εθνικής με τους βαθμούς που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα:
1. Σλοβενία 14 (8-1)
2. Ελλάδα 12 (6-1)
3. Κόσοβο 5 (4-6)
4. Μολδαβία 1 (1-10)
Έχοντας δει σχεδόν όλους τους αγώνες της Εθνικής για την συγκεκριμένη διοργάνωση, πιστεύω ότι η απόδοσή της κινήθηκε σε πολύ «ρηχά νερά», χωρίς να καταφέρει να παρουσιάσει κάτι θελκτικό και ελκυστικό για το ελληνικό κοινό. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι πολλοί δεν το γνώριζαν καν ότι έπαιζε η Εθνική, πράγμα πολύ περίεργο, ειδικά δεδομένης της κατάστασης, η οποία βρίσκει όλους τους Έλληνες έγκλειστους στα σπίτια τους.
Προφανώς και δεν γίνεται σε τέτοιες περιστάσεις, οι ευθύνες να καταλογίζονται μόνο σε ένα πρόσωπο. Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση πρέπει να καταλογιστούν προς πάσα κατεύθυνση. Από προέδρους των ομοσπονδιών, προπονητές, παίκτες μέχρι και σε προέδρους ομάδων κ.λ.π.
Είναι γεγονός ότι αρκετοί από τους τωρινούς ποδοσφαιριστές υστερούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο σε ταλέντο όσο και σε προσωπικότητα, σε σχέση με παίκτες προ εξαετίας. Να μην συγκριθούν καλύτερα με τους παίκτες του 2004, γιατί μπορεί να θεωρηθεί και ύβρις. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν επίσης και ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους πολλές φορές «ανάβουν τα αίματα» και δημιουργούν τοξικό κλίμα, το οποίο επηρεάζει σίγουρα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Να μην ξεχάσουμε βέβαια ότι, παίκτες, οι οποίοι έχοντας θητεύσει σε πολύ διακεκριμένα πρωταθλήματα και σε ομάδες με τεράστιο brandname, θεωρούν ότι έχουν την δυνατότητα να παίζουν τον ρόλο του προπονητή και του σκάουτερ της ομάδας.
Αν όλα αυτά τα θέματα εξαλειφθούν, ενδεχομένως να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τα θεμέλια για ένα restart της εθνικής. Σίγουρα το πρόβλημα της ποιότητας αρκετών παικτών είναι πολύ δύσκολο (έως και ακατόρθωτο) να επιλυθεί, αλλά δεδομένης της πολλά υποσχόμενης νέας γενιάς παικτών (Τζόλης, Μιχαηλίδης) αλλά και παικτών ανώτερης ποδοσφαιρικής κλάσης από τον μέσο όρο της ομάδας (Γιαννούλης, Τσιμίκας, Φορτούνης), πολλά μπορούν να γίνουν.
Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης