Επιστημονικά Αποδεδειγμένο

17 Φεβρουαρίου 2020

Έχεις αναρωτηθεί τι σημαίνει Επιστήμη;

Τι μας προσφέρει η επιστημονική μελέτη;

Συνεχώς ακούμε πως οι επιστήμονες εφευρίσκουν, και ανακαλύπτουν. Γιατί το εφηύραν; Γιατί το ανακάλυψαν; Γιατί καίγονται τόσο πολύ να το βρουν;

Θέλουν άραγε το καλό της κοινωνίας ή το κάνουν για την προσωπική τους δόξα;

Στόχος της επιστήμης σε θεωρητικό επίπεδο είναι η βελτίωση της κοινωνίας και του ανθρώπων ειδικότερα. Δεν προσανατολίζεται στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά στοχεύει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου, στην διευκόλυνση της καθημερινότητας (ακόμη και της εργασιακής).

Προσανατολίζεται στην ευημερία των κατοίκων του πλανήτη, είτε μιλούμε για το ανθρώπινο είδος, είτε ακόμα και για την χλωρίδα και την πανίδα.

Πως καθορίζουμε λοιπόν την Επιστήμη σήμερα;

Με ποιο δικαίωμα κάποιοι διατάζουν την επιστημονική κοινότητα να κατασκευάσει βόμβες, πυραύλους εναντίον των ανθρώπων; Κι αυτοί με τη σειρά τους γιατί τα κατασκεύαζουν;

Οι επιστήμονες οφείλουν να κατανοήσουν πως καθορίζουν μέρος της ιστορίας και της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχουν ευθύνη πρωτίστως απέναντι στον εαυτό τους και ύστερα απέναντι στην κοινωνία να πράξουν ορθά. Να μην θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους ή ακόμα και του φόβου απέναντι σε ανώτερα πρόσωπα την ανθρώπινη ζωή.

Γιατί όλα αυτά τα επιτεύγματα που σκοτώνουν ανθρώπους είναι δημιουργία του ίδιου του ανθρώπου. Και αν θέλουμε να ζούμε στον κόσμο της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ας πράξουν οι επιστήμονες -κι όχι μόνο- το σωστό.

Αν σταματήσουν αυτοί, θα σταματήσουν και οι «άλλοι». Ας αφήσουν επιτέλους την δόξα όλοι τους. Ας πιάσουν τον άνθρωπο που είναι πλάι τους και θα δείτε πως θα σταματήσει ο πόλεμος.

Τα «υπερόπλα» κατέστρεψαν δυο φορές την παγκόσμια ειρήνη και οι πληγές δύσκολα επουλώθηκαν. Αλλά τότε οι επιστήμονες που το κατασκεύασαν δεν ήξεραν. Ας μην κάνουν πάλι το ίδιο λάθος.
Τώρα πλέον ξέρουν…

Ας δούμε λοιπόν μακριά, το δάσος, όχι το δέντρο.

Μοιράσου το:

Μενέλαος Τσικάρας

Μενέλαος Τσικάρας

Το παρόν με βρίσκει στην πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών, το Άμστερνταμ, σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της πόλης. Βιβλία, ταινίες και θεατρικές σκηνές αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας μου. Θα με δείτε κάποτε, κάπου να μιλάω. Μιλάω πολύ.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα