«Δικαιοσύνη παντού»: Το σύνθημα Τσίπρα προς τις εκλογές

Τσίπρα

Το DREAM ON-line έδωσε το παρών και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο, λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της 86ης ΔΕΘ και ανοίξει επίσημα εκείνη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Υπό την παρουσία όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε το σήμα για να εκκινήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί, όχι μόνο ενόψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και του δύσκολου χειμώνα που προηγείται των κάλπεων και ενδέχεται να επηρεάσει αποφασιστικά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιάσει τους προγραμματικούς άξονες για την επόμενη τετραετία, εφόσον τον επιλέξει ξανά ο ελληνικός λαός ή έστω δύναται μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όντας ο ίδιος επικεφαλής.

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες

  • Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ήταν το σημείο αναφοράς, αναφορικά με τις τροποποιήσεις στην αγορά ενέργειας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την αποσύνδεση των τιμών χονδρεμπορικής του ρεύματος από τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου, κατά τα πρότυπα των χωρών της Ιβηρικής. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στις τιμές της λιανικής ρεύματος ανά μεγαβατώρα, τη διαμόρφωση του συντελεστή κέρδους στο 5% για τους παραγωγούς ενέργειας, την ώρα που εξήγγειλε μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και κατάργησή του στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τσίπρα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / DREAM ON-line
  • Η ενίσχυση του εισοδήματος:

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για τους μισθωτούς, υποσχέθηκε την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους, όπως επίσης και την επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ πρότεινε τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αλλά και για άλλες κοινωνικές ομάδες. Όσον αφορά την πολύπαθη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα προβλέπει τη μερική διαγραφή των κορωνο-χρεών και την αποπληρωμή των υπολοίπων με ρύθμιση 120 δόσεων.

  • Στήριξη κοινωνικού κράτους

Ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου τον νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, προαναγγέλλοντας την κατάργησή του προς μία κατεύθυνση που σε βάθος χρόνου θα θεσμοθετήσει 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών. Όσον αφορά την υγεία, ξεχώρισε η δέσμευση Τσίπρα για την κατάργηση της «τιμωρητικής» αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παράλληλα με την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε ορίζοντας τριετίας.

Στο ευαίσθητο ζήτημα της δημόσιας παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ότι θα καθιερώσει την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα προχωρήσει στην πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ για τα ΑΕΙ προβλέπει την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και την άμεση αποχώρηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τσίπρα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / DREAM ON-line
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολλές φορές αναφορά στην ανάγκη ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με επίκεντρο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, που έχουν σχεδόν αποκλειστεί από την κυβερνητική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια στάθηκε στην ανάγκη απόσπασης του μονοπωλίου επενδύσεων σε ΑΠΕ από τις μεγάλες εταιρείες με κίνητρα εγκατάστασης ενεργειακών κοινοτήτων από τους ΟΤΑ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κορωνίδα των χθεσινών του δηλώσεων, μαζί με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ήταν και η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, όπως είπε, θα μετατραπεί «σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος».

  • Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος

ΜΜΕ και δικαιοσύνη τέθηκαν στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα, με τον ίδιο να δεσμεύεται για αλλαγές στον τρόπο κρατικής χρηματοδότησης των πρώτων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας. Σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση μάλιστα για την επιλογή του Διευθυντή της ΕΡΤ, πρότεινε τον διορισμό του μέσω διακομματικής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, υπάρχει πρόβλεψη για αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών στους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ μίλησε ανοιχτά για «κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας». Με μία πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», αλλά και τον γάμο για όλους.

Στο επίκαιρο ζήτημα της ΕΥΠ, αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η αρμοδιότητά της θα φύγει από το πρωθυπουργικό γραφείο και θα υπαχθεί εκ νέου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα καταργηθεί και η τροπολογία που απαγορεύει τη γνωστοποίηση των λόγων παρακολούθησης ενός προσώπου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τσίπρα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / DREAM ON-line
  • Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Επίδομα μητέρας κλιμακωτά και μέχρι 140 ευρώ για τρία παιδιά, επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, το οποίο θα φτάνει στα 350 ευρώ για νέο ζευγάρι με δύο παιδιά, εξίσωση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δημιουργία τράπεζας στέγης με παράλληλο περιορισμό του Airbnb, αλλά και κοινωνική ένταξη των μεταναστών ήταν μεταξύ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης εθνικής πρόκλησης για τις επόμενες δεκαετίες.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι καταρχάς θα γίνει μία γενναία ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% τα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, ενώ τέλος ισχυρίστηκε ότι θα βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια των εταιρειών ενεργειών με τη φορολόγηση των υπερκερδών τους.

«Η δημοκρατία κινδυνεύει»

Τσίπρα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / DREAM ON-line

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προτάσσοντας την «επιστροφή της δικαιοσύνης στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με «πλατιά νομιμοποίηση». Την ίδια ώρα, έθεσε σε διαρκή επαγρύπνηση τους πολίτες για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας που βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε καταχειροκροτούμενος την ομιλία του, θέτοντας απανωτά διλήμματα με φόντο τις επικείμενες εκλογές: «Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και από κόμματα: Δημοκρατία ή ολιγαρχία, Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία, Δημοκρατία ή απολυταρχία, Κράτος ή παρακράτος, αγία οικογένεια ή Προοδευτική Συμμαχία».

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, είμαι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα