Η Athens Kallithea ζωντανεύει ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο

Athens Kallithea

Η Athens Kallithea έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το σημαντικότερο επίτευγμα της είναι πως έφερε νέο κόσμο στο άθλημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αναλύσουμε λεπτομερώς το πρότζεκτ από τη δημιουργία του, όμως αξίζει να δούμε το τι έχει καταφέρει σε αυτό το μικρό διάστημα. Από την αλλαγή της ιδιοκτησίας, οι ποδοσφαιρόφιλοι που στήριζαν το κίνημα «Against Modern Football» τάχθηκαν ενάντια στην Athens Kallithea. Ωστόσο, στην πορεία αποδείχθηκε πως η ομάδα δεν ήρθε να χαλάσει το ποδόσφαιρο ή να το απομακρύνει από τις παραδοσιακές του αξίες, αλλά αντίθετα να το επιστρέψει σε αυτές.

Τεντ και Πέτρος Φιλιππάκος έχουν αναλάβει τη νέα εποχή. Το rebranding της Καλλιθέας ξεκίνησε από την εξαγορά της ομάδας από Αμερικάνους επενδυτές. Το όνομα μετατράπηκε σε Athens Kallithea και το σήμα άλλαξε παίρνοντας τα αρχικά ΑΚ και διατηρώντας το 1966, το έτος ίδρυσης. 

Ναι, η αλλαγή του ονόματος και του λογοτύπου ήταν αναμφίβολα μεγάλο ρίσκο και θεωρήθηκε ως μερική αλλοίωση της ιστορίας της. Ωστόσο, δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Η ουσία είναι πως αν θέλει να φέρεις μεγάλες αλλαγές, πρέπει να παίρνεις μεγάλα ρίσκα.

Η αισθητική και η παγκόσμια αναγνώριση

Μία από τις μεγάλες διαφορές που είχε το ποδόσφαιρο που λησμονούμε, με το ποδόσφαιρο του σήμερα, είναι η αισθητική. Στο παρελθόν, οι ποδοσφαιρικές ομάδες ξεχώριζαν για τις μοναδικές και κομψές φανέλες τους, οι οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα ως σημείο αναφοράς. Μάλιστα, κάποια κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ δημιουργούν επετειακές φανέλες, για να θυμηθούν την ιστορία τους.

Η Athens Kallithea κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία το παραδοσιακό με το σύγχρονο, δημιουργώντας φανέλες που συνδυάζουν την αισθητική του παρελθόντος με τη μοντέρνα προσέγγιση. Το αποτέλεσμα; Έγιναν ανάρπαστες.

Από την ελληνική Vogue, έως το Soccerbible.com και το World Soccer Magazine, η ελληνική ομάδα απέκτησε διεθνή προβολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απήχησης είναι το φετινό βίντεο για την παρουσίαση της φανέλας, το οποίο συνόδευσε το τραγούδι «Κράτα με κοντά σου» και συγκέντρωσε 192.000 προβολές, αποδεικνύοντας τη δύναμη της εικόνας και της συναισθηματικής σύνδεσης που κατάφερε να δημιουργήσει η Athens Kallithea με το κοινό της.

Νέοι φίλαθλοι στο άθλημα

Ο ΛΕΞ με φανέλα της Athens Kallithea

Με περισσότερους από 26.000 followers στο Instagram, η Athens Kallithea κατατάσσεται 7η σε απήχηση, μεταξύ των ομάδων της Superleague στην εν λόγω πλατφόρμα. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε πως η σελίδα των οπαδών της Καλλιθέας αριθμεί 900 άτομα, γίνεται σαφές πως οι 26.000 ακόλουθοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από νέο κοινό.

Είναι σπουδαίο επίτευγμα το να φέρεις νέο κόσμο σε ένα άθλημα που συνεχώς διώχνει τους ήδη υπάρχοντες φιλάθλους.

Η Athens Kallithea κατάφερε να ανανεώσει το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, αναδεικνύοντας τη δύναμη των σύγχρονων επικοινωνιακών εργαλείων και την ικανότητα της ομάδας να συνδεθεί με τη νέα γενιά φιλάθλων, που αναζητούν κάτι φρέσκο και αυθεντικό στον αθλητισμό.

«Η πρώτη ήττα της χούντας»

Athens Kallithea
Πηγή: Esperos.com

Τον Ιούνιο του 1969 η Καλλιθέα κέρδισε το Κορωπί στα μπαράζ κι ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Εκείνη η νίκη, ήταν ορόσημο για την ομάδα, αλλά και για όλη τη χώρα, διότι στην Ελλάδα το χουντικό καθεστώς στήριζε το Κορωπί. Η επικράτηση της Καλλιθέας είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία και το αποτέλεσμα έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της. To BBC, μάλιστα, ανήγγειλε τη νίκη της Καλλιθέας ως «Η πρώτη ήττα της Χούντας». 

Η Athens Kallithea ανέδειξε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα και αναφέροντας τα παρακάτω:

”Το σχέδιο του Ασλανίδη προέβλεπε την εξάλειψη των συλλόγων που αντιστέκονταν στο καθεστώς, μεταξύ των οποίων και η Καλλιθέα, ενώ ευνοημένη ομάδα για την άνοδο ήταν το Κορωπί. Όταν η Καλλιθέα νίκησε τελικά το Κορωπί στα μπαράζ ανόδου, με 1-0 στην παράταση, στις 21 Ιουνίου 1969, ακολούθησαν μαζικοί πανηγυρισμοί στους δρόμους, κάτι που απαγορευόταν τότε από το καθεστώς, με το ραδιόφωνο του BBC να κάνει λόγο για την πρώτη ήττα της χούντας».”

Athens Kallithea – 2024/25

Πίστη στο πρότζεκτ, στήριξη στους διαιτητές, ωραίο ποδόσφαιρο και αλλαγή σελίδας με εμπιστοσύνη σε έναν από τους καλύτερους νέους Έλληνες προπονητές.

Κόντρα στην ελληνική ποδοσφαιρική λογική

Κατά την επιστροφή της στα «Μεγάλα Σαλόνια» δεν θέλησε να γίνει ακόμη μία ομάδα που παίζει αντιποδόσφαιρο για να κερδίσει την παραμονή της κι έτσι πήρε το ρίσκο της πρόσληψης ενός νέου, φιλόδοξου, προπονητή, του Μάσιμο Ντονάτι.

Μπορεί η Athens Kallithea να πραγματοποίησε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις με τον Ιταλό στον πάγκο, όμως έχασε σημαντικούς βαθμούς λόγω απειρίας κι αυτό της κόστισε. Παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα δεν ερχόντουσαν εύκολα, η πίστη στο πλάνο του προπονητή παρέμενε και δόθηκε σημαντική πίστωση χρόνου.

Μπορεί οι τέσσερις μήνες να μην ακούγονται πολλοί, όμως το ότι μια ομάδα της Superleague κράτησε στον πάγκο της έναν προπονητή όπου σε 14 αγωνιστικές δεν κατάφερε ούτε μία νίκη, σίγουρα είναι πρωτόγνωρο. Ο Ντονάτι πάντως δεν ήταν κακός προπονητής, όμως πλήρωσε την άγνοια του για το ελληνικό πρωτάθλημα και, όπως ο ίδιο παραδέχθηκε, υποτίμησε τις ιδιαιτερότητες του.

«Οι διαιτητές είναι άνθρωποι»

Η διοίκηση της ομάδας θα είχε κάθε λόγο να διαμαρτύρεται έντονα για τη διαιτησία και να βγάζει ανακοινώσεις, καθώς από την πρώτη αγωνιστική δέχθηκε εχθρικά σφυρίγματα. Μάλιστα, το πέναλτι που δεν δίνεται στην Athens Kallithea στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, είναι ίσως η πιο λάθος διαιτητική απόφαση έως τώρα (Δείτε στο 2:50 του βίντεο).

Αντί αυτού, ο Πέτρος Φιλιππάκος, ένας εκ των διοικητικών ηγετών, δήλωσε: «Μέχρι ένας διαιτητής να πάρει την μπάλα με τα χέρια και να την βάλει στην εστία μας, δεν θέλω να μιλήσω εγώ για διαιτησία. Όταν χάνω ένα ματς, κοιτάζω εγώ που φταίω. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Μπορεί σε ένα ματς να βρίσκεται σε κακή μέρα ένας διαιτητής. Εάν είσαι όμως συγκεντρωμένος μπορείς να κερδίσεις μια παρτίδα πόκερ και με άσχημο φύλλο.

Αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν όμως σε μια μέρα, δεν γίνεται να χτίσεις σπίτι αυθημερόν. Κάθε μέρα όμως βάζουν από ένα λιθαράκι προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαι πολύ θετικός για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.»

Η εποχή Μαλεζά

Και τώρα; Με την ομάδα στην προτελευταία θέση και τον στόχο της παραμονής να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, πολλοί θα υποστήριζαν ότι η λύση θα ήταν να έρθει ένας έμπειρος προπονητής που θα αλλάξει το πλάνο, θυσιάζοντας το ποδόσφαιρο κι εστιάζοντας αποκλειστικά στο αποτέλεσμα. Η Athens Kallithea δεν είναι όμως ακόμη ένας ελληνικός σύλλογος και μπορεί το να παραμείνεις στο σύστημα με τους δικούς σου όρους να μοιάζει δύσκολο, όμως φαίνεται πως θα πάρει το ρίσκο.

Νέος τεχνικός είναι ο Στέλιος Μαλεζάς. Ένας από τους καλύτερους νέους Έλληνες προπονητές. Το ξεκίνημα του έγινε στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, όμως τα διαπιστευτήρια του τα έδωσε στον Μακεδονικό, εκεί όπου κατάφερε να ανεβάσει το επίπεδο του σύλλογο σε όλους τους τομείς.

Στον περίπου έναν χρόνο που κάθισε στον πάγκο των «Πρασίνων», ο Μαλεζάς κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο είναι άρτιο τακτικά, παίζει με ουσία και καταφέρνει να διαβάζει τον αντίπαλο. Το τέλος του εκεί ήταν άδοξο και οφείλεται στις παθογένειες της Β’ Εθνικής, όμως η Athens Kallithea είδε το έργο του κι έτσι ένα καινοτόμο κλαμπ έχει έναν καινοτόμο προπονητή.

Οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι «Against Modern Football»

Έχουμε λοιπόν μία ομάδα που τιμά την ιστορία της και την αναδεικνύει. Μια ομάδα που προτιμά προπονητές που επιδιώκουν να παίξουν ποδόσφαιρο, δίχως να θυσιάζουν την ποιότητα στο βωμό του αποτελέσματος. Μια ομάδα που επιλέγει την αισθητική της, η οποία μάλιστα την έχει κάνει ευρέως γνωστή. Και τέλος, μια ομάδα που φέρνει νέο κόσμο στο άθλημα.

Κάπως έτσι μοιάζει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά μάλλον έχουμε συνηθίσει στην τοξικότητα, το αντιποδόσφαιρο και τη θυσία της όποιας ποδοσφαιρικής αρχής, στον βωμό της σωτηρίας και… της «παρανομίας».

Το μόνο που μένει είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να επιστρέψει στο μαγευτικό «Ελ Πάσο».

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα