Άρης: Τα φετινά λάθη δείχνουν τον δρόμο

Άρης

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για τον Άρη, όμως η πορεία του δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. 

Στην αρχή της χρονιάς ο Θεόδωρος Καρυπίδης έκανε μια δήλωση που προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων μας, αναφέροντας πως ο Άρης φέτος έχει το καλύτερο ρόστερ της πρόσφατης ιστορίας του και πως θα διεκδικήσει τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το κύπελλο.

Πόσο λάθος ήταν όμως αυτές οι δηλώσεις;

Το ρόστερ

Αν εξετάσουμε τους παίκτες που απαρτίζουν τη φετινή ομάδα μπορούμε να δούμε πως σύμφωνα με την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αποτελούν όντως το καλύτερο ρόστερ της πρόσφατης ιστορίας των κιτρίνων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπράιαν Νταμπό, ένας ποδοσφαιριστής με 74 συμμετοχές στη Serie A και 106 στη Ligue 1, o οποίος αν και βάσει βιογραφικού είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που ήρθαν στον φετινό Άρη, δεν κατάφερε ποτέ να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

  •  Στο τέρμα υπήρχε ο αρχηγός πλέον Κουέστα, ο οποίος μετρά 148 συμμετοχές στους κιτρινόμαυρους και ο νεαρός ταλαντούχος Σιαμπάνης.
  • Στο δεξί άκρο της άμυνας ήρθε ο Οντουμπάτζιο, ένας παίκτης με 185 συμμετοχές στην Αγγλική Championship, ώστε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό δίδυμο μαζί με τον Εμπακατά.
  • Για την αριστερά πλευρά της άμυνας αποκτήθηκε ένα από τα καλύτερα μπακ της περσινής Stoiximan Superleague, ο Πίρσμαν, καθώς και ο Μαζικού, του οποίου η αξία στο transfermarkt ανέρχεται στα 1.300.000 ευρώ.
  • Στο κέντρο της άμυνας υπήρχε ήδη το εξαιρετικό δίδυμο ΜπράμπετςΦαμπιάνο, ενώ προστέθηκε και ο πολύ έμπειρος Ενκουλού, ο οποίος έχει 252 συμμετοχές στη Ligue 1 και 122 στη Serie A.
  • Όσον αφορά του κεντρικούς μέσους, όπου υπήρχε ήδη ο Ντουκουρέ, προστέθηκε ο Ντιοπ και ο Νταμπό. Ο Παπέ Ντιόπ ήταν μεγάλο ταλέντο του Γαλλικού ποδοσφαίρου και το 2019, σε ηλικία 22 ετών, η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν στα 7.000.000 ευρώ. Ενώ, στα μέσα του Σεπτέμβρη προστέθηκε στην ομάδα και ο Ετέμπο, ένας από τους καλύτερους κεντρώους που έχουν έρθει στον Άρη, ο οποίος πέρσι βρισκόταν στην Premier League.
  • Για τη θέση του 10 ήρθε στην ομάδα ο Μανού Γκαρθία, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, για τον οποίον δαπανήθηκαν 3.200.000 ευρώ. Ο Ισπανός έχει συμμετοχή και με την Εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ έχει αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
  • Στα εξτρέμ υπήρχαν ήδη οι Ιτούρμπε, Ματέο Γκαρσία και Πάλμα, ενώ προστέθηκαν ακόμη δύο. Το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στον φετινό Άρη είναι αναμφίβολα ο Ζερβίνιο, ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί 63 φορές με τη φανέλα της Άρσεναλ και 88 με αυτή της Ρόμα. Ακόμη, στην ομάδα ήρθε και ο Καμάτσο, δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ο οποίος νωρίτερα είχε αγωνιστεί και στη Λίβερπουλ.
  • Στην κορυφή της επίθεσης έγινε μια σημαντική μεταγραφή, με τον Αντρέ Γκρέι να καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Τζαμαϊκανός επιθετικός έχει 115 συμμετοχές στην Premier League και 146 στην Championship, ενώ το 2019 η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν στα 15.000.000 ευρώ.

 

Ο φετινός Άρης λοιπόν είχε στο ρόστερ του φέτος τις καλύτερες μονάδες της πρόσφατης ιστορίας του, όμως το πρόβλημα είναι πως ποτέ δεν έγινε ομάδα. Η μεγαλύτερη πληγή του φετινού σχεδιασμού ήταν η έλλειψη ενός τεχνικού διευθυντή, καθώς οι παίκτες που ήρθαν είχαν αρκετά διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Εκτός όμως από το πρόβλημα που υπήρχε στη συνοχή, πολλοί από τους ποδοσφαιριστές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι, το μεγάλο ταλέντο του Γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Ντιόπ, αποχώρησε πρόωρα από την ομάδα. Ο Γκρέι βρίσκεται σταθερά στον πάγκο, καθώς δεν δείχνει να ταιριάζει στον τρόπο που επιλέγει να παίξει η ομάδα, ενώ ο Ενκουλού έκανε αρκετά λάθη όποτε αγωνίστηκε. Ο Πίρσμαν σε αρκετά παιχνίδια δεν έδειξε πως είναι ένας παίκτης για το επίπεδο του Άρη, ενώ ο Ζερβίνιο είναι ήδη εκτός ομάδας.

ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Το κόστος της απουσίας ενός τεχνικού διευθυντή

Όπως αποδείχθηκε και φέτος, δεν γίνεται να χτιστεί μια ομάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά αν οι παίκτες δεν έχουν κάποια κοινά στο παιχνίδι τους. Για παράδειγμα, ο Άρης έκανε την υπέρβαση το καλοκαίρι και έφερε τον Μανού Γκαρθία, για να τροφοδοτεί τους επιθετικούς της ομάδας. Το πρόβλημα είναι πως ο παίκτης που επιλέχθηκε για την κορυφή της επίθεσης, ο Αντρέ Γκρέι, έχει αγωνιστεί μόνο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Το στυλ ποδοσφαίρου σε Premier League και Championship έχει πολύ μεγάλη διαφορά απ’ αυτό της LaLiga και της Ligue 1, γεγονός που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο για τη συνεργασία τους.

Οι κιτρινόμαυροι προσπάθησαν να κάνουν ένα άνοιγμα στην ποδοσφαιρική αγορά της Αγγλίας, όμως η προσαρμογή όσον ήρθαν από το νησί δεν ήταν και τόσο εύκολη καθώς ο Άρης διέθετε ένα αρκετά λατινογενές ρόστερ.

Οι προπονητές

Ο προγραμματισμός του φετινού Άρη έγινε με προπονητή τον Μπούργκος, έναν άπειρο σχετικά τεχνικό στον ρόλο του πρώτου προπονητή, ο οποίος συνήθως επέλεγε το 4-4-2. Όμως, ο Αργεντινός προπονητής αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, μετά από μια ήττα από τον Παναιτωλικό.

Επόμενος τεχνικός ήταν ο Άλαν Πάρντιου, ένας πολύ έμπειρος προπονητής με πολύ μεγάλα επιτεύγματα στην Premier League, ο οποίος προτιμούσε το 4-3-3 ή ένα ευέλικτο 4-2-3-1. Ο Άγγλος αποχώρησε τον Γενάρη, μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες χωρίς να σκοράρει η ομάδα.

Πηγή: in.gr

Βλέπουμε λοιπόν πως αν και ο αρχικός σχεδιασμός έγινε με έναν προπονητή που είχε περισσότερη εμπειρία σαν βοηθός, ενώ βρισκόταν σε ομάδες της LaLiga και του πρωταθλήματος Αργεντινής. Από την άλλη, ο τεχνικός με τον οποίο πορεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ήταν αρκετά έμπειρος και πέρασε τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας του στην Premier League. Οπότε, ο φετινός Άρης είχε δύο προπονητές που στην ουσία η φιλοσοφία τους δεν είχε κοινά.

Έμαθε από τα λάθη του

Το θετικό είναι πως ο Καρυπίδης δείχνει να έχει αντιληφθεί τα λάθη των προηγούμενων ετών και προχώρησε στην πρόσληψη του Ρόμπερτ Παλικούτσα. Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Άρη, με θητεία σε Γερμανία και Κροατία, ανέλαβε να χτίσει την ομάδα της νέας σεζόν. Ο Κροάτης βρίσκεται ήδη κοντά στον σύλλογο, παρακολουθεί τα παιχνίδια της μεγάλης ομάδας και της κ19, ενώ φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει και σχηματίζει το πλάνο του.

Άρης
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Φυσικά, θα έχει λόγο και στην πρόσληψη του νέου τεχνικού, όμως μέχρι να κλειδώσει το Ευρωπαϊκό εισιτήριο τα χέρια του είναι δεμένα. Πάντως, φαίνεται πως ο Καρυπίδης θέλει να φέρει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έναν προπονητή υψηλού επιπέδου και γι’ αυτό δεν θέλει να βιαστεί. Επιπλέον, στον Άρη αναμένεται να εφαρμοστεί το «έκαστος εφ’ω ετάχθη» και όποιος αναλάβει την τεχνική ηγεσία λογικά θα πλαισιωθεί από ανθρώπους που θα επιλέξει ο ίδιος.

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα