Συνεχίζεται το Άρης Blog στο DREAM ON-line και ο Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος κάνει την ανασκόπηση του για τις δύο πρώτες αγωνιστικές.
Μπορεί στην επιφάνεια να ήταν τα εξωαγωνιστικά προβλήματα και η αμφισβήτηση του κόσμου, όμως ο Άρης αγωνιστικά ήταν έτοιμος για τη σεζόν. Όπως είπαμε και στο πρώτο Blog, «Τουλάχιστον ξέρει τι του γίνεται». Με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο, υπάρχουν κάποια δεδομένα και ειδικά όσον αφορά το μεσοαμυντικό κομμάτι, δεν γίνονται δοκιμές κι αλχημείες διότι η ομάδα ξέρει πως να αμυνθεί.
Ατρόμητος – Άρης: 1-1
Στην πρεμιέρα λοιπόν, ο Άρης έπαιξε όπως περιμέναμε. Ήταν συντηρητικός, είχε το μυαλό στην άμυνα, δεν ρίσκαρε και μπορούμε να πούμε πως εάν δεν υπήρχε η – λανθασμένη – υπόδειξη πέναλτι, δεν θα δεχόταν γκολ. Ο Ατρόμητος έδειχνε τόσο απεγνωσμένος να απειλήσει, που επιχειρούσε συνεχώς προσπάθειες από απόσταση. Όσον αφορά την ομάδα της Θεσσαλονίκης επιθετικά, ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς δεν είχε αρκετές βοήθειες από τα πλάγια και ο Μορόν δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Πανσερραϊκός – Άρης: 0-1
Τη δεύτερη αγωνιστική, ο Άκης Μάντζιος επέλεξε την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, ρισκάροντας την ομοιογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ποιότητα και ήταν απρόβλεπτος. Μπορεί να είχε το μυαλό του και πάλι πρώτα στην άμυνα και τη διατήρηση της κατοχής, όμως είδαμε διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο κι αυτό φάνηκε στο γήπεδο.
Το σημαντικότερο είναι πως για ακόμη ένα παιχνίδι, διάβασε τον αντίπαλο. Ο Πανσερραϊκός σε οργανωμένη άμυνα έπαιζε αρκετά κλειστά, με σκοπό να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να πατήσει εύκολα περιοχή, γεγονός που ο Άρης το διάβασε και είχε πάντα έτοιμους εκτελεστές εκτός περιοχής. Άλλωστε, έτσι βρήκε και το γκολ.
Τέσσερις βαθμοί πριν καν παίξει στην έδρα του
Σίγουρα, το ιδανικό ξεκίνημα θα ήταν με δύο διαδοχικές εκτός έδρας νίκες, όμως με τις συνθήκες της πρεμιέρας το Χ δεν είναι κακό αποτέλεσμα. Αν κρίνουμε τον Άρη ως ομάδα, παρά τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, έδειξε πως έχει ομοιογένεια κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό.
Επιπλέον, σιγά σιγά αποκτά βάθος στο ρόστερ κι αυτό δίνει την ευελιξία στον προπονητή να προχωρά σε διαφορετικές επιλογές ανάλογα με το εκάστοτε παιχνίδι. Αυτά, μπορεί να φαίνονται ως δεδομένα για κάποιους, όμως οι «Κιτρινόμαυροι» στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν δεν τα είχαν.
Οπότε, αυτά που κρατάμε από τις δύο πρώτες αγωνιστικές είναι η σταθερότητα, η πίστη στο πλάνο και η προσθήκη ποιότητας στο ρόστερ.
Μάλιστα, αυτή η πρώτη εικόνα δεν αφορά παιχνίδια που έγιναν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα:
- Οι αναμετρήσεις ήταν εκτός έδρας και παρόλο που οι φίλοι του Άρη ταξίδεψαν σε Περιστέρι και Σέρρες, το «Κλεάνθης Βικελίδης» δίνει μία επιπλέον ώθηση.
- Οι διαιτησίες και στα δύο παιχνίδια ήταν το λιγότερο κακές, αρχής γενομένης από το πέναλτι στο ματς με τον Ατρόμητο, όμως με αποκορύφωμα τον πραγματικά κακό Τσιμεντερίδη.
- Στην πρεμιέρα ο Άρης δεν είχε στη διάθεση τους Νταρίντα (τιμωρημένος) και Σίστο (τραυματίας), ο Σιφουέντες δεν ήταν έτοιμος για να αγωνιστεί βασικός και ο Φαμπιάνο δεν ήταν καν στην αποστολή.
- Ζουλ και Σουλεϊμάνοφ, δύο παίκτες που λογίζονταν ως βασικοί την περσινή σεζόν, παραμένουν τιμωρημένοι.
Άρης Blog: Το ρόστερ έχει ομοιογένεια, απέκτησε ποιότητα και προσθέτει βάθος
Από τον περσινό Άρη αποχώρησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές κι αναμένεται να αποχωρήσει και ο Πάβισιτς. Αυτό, όχι μόνο δεν είναι προβληματικό για την ομάδα, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί έως και ανακουφιστικό. Η μόνη σημαντική αποχώρηση είναι αυτή του Οτνουμπάζιο, ενώ χρήσιμος ήταν και ο Βερστράτε.
Αυτό μας δείχνει το σημαντικότερο πράγμα που κατάφερε η ομάδα ενόψει της φετινής σεζόν και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως κράτησε όλους τους πραγματικά χρήσιμους ποδοσφαιριστές. Μπορεί το κύπελλο να μην ήρθε, όμως το περσινό σύνολο δεν ήταν κακό. Οπότε, ο φετινός προγραμματισμός ξεκίνησε με καλές βάσεις.
Οι προσθήκες θα κριθούν σε βάθος χρόνου, όμως με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως έχουμε μια από τις καλύτερες μεταγραφικές περιόδους στον Άρη της εποχής Καρυπίδη. Ήδη κάποιοι έχουν δείξει τα πρώτα τους δείγματα, ενώ ακόμη και οι παίκτες που ήρθαν ως επένδυση έχουν μεγάλο potential.
Τερματοφύλακες
Ο Κουέστα παρέμεινε κι αυτό είναι σημαντικό τόσο για την ομάδα, όσο και για τα αποδυτήρια. Ο Ισπανός έχει κάνει σημαντικές γκάφες στα χρόνια του στον Άρη, όμως είναι περισσότερες οι φορές που έσωσε την παρτίδα. Επιπλέον, φαίνεται πως για πρώτη φορά θα τον πλαισιώσει ένας πολύ αξιόλογος τερματοφύλακας, καθώς ο Φίλιπ Σίντκλεφ είναι ένα ταλέντο από το οποίο περιμένουμε πολλά.
Αμυντικοί
Με την παραμονή του Φαμπιάνο, διατηρείται ένα από τα καλύτερα δίδυμα της Stoiximan Superleague, αυτό του Βραζιλιάνου με τον Μπράμπετς. Επιπλέον, ως αναπληρωματικός λογίζεται ο Ρόουζ, ενώ στη θέση αγωνίζεται και ο Βέλεθ.
Στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Μάγιο έδειξε από νωρίς πως έχει να προσφέρει πολλά, ενώ εάν χρειαστεί μπορεί να τον καλύψει τόσο ο Μοντόγια, όσο και ο Φατόρε. Στα αριστερά, μεγάλωσε η παροικία των Τσέχων με την έλευση του Φρίντεκ. Εκεί, αναμένεται και μία ακόμη προσθήκη, διότι για την ώρα μπορεί να επιλεγεί ως εναλλακτική λύση ο Μοντόγια και υπό προϋποθέσεις ο Παναγίδης.
Μέσοι
Στο κέντρο, ο Άκης Μάντζιος αναμένεται να έχει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, καθώς για το 4-3-3 (4-2-3-1) που επιλέγει, υπάρχουν αρκετοί που διεκδικούν μία θέση. Ζουλ, Σιφουέντε, Νταρίντα, Μόντσου, Μανού Γκαρθία είναι «ενδεκαδάτοι» παίκτες, ενώ υπάρχει και ο ξεχασμένος Πάρντο. Το πιθανότερο σενάριο βέβαια θέλει τον Μανού αναντικατάστατο και τους Νταρίντα, Σιφουέντες και Μόντσου να εναλλάσσονται στις δύο εναπομείνασες θέσεις.
Εξτρέμ
Ο Άρης επιτίθεται αρκετά από τα πλάγια, οπότε το κατά πόσο θα απειλήσει σε ένα παιχνίδι εξαρτάται αρκετά από το πόσο καλά θα αποδώσουν οι εξτρέμ. Από την περσινή σεζόν, παρέμειναν δεξιά οι Φετφατζίδης, Σουλεϊμάνοφ, αριστερά οι Σαβέριο, Παναγίδης και ο πασπαρτού Ζαμόρα. Όσον αφορά τις προσθήκες, ήρθε ο Σίστο που αγωνίζεται στα αριστερά και ο Ντιαντί που φαίνεται πως μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε θέση στη μεσοεπιθετική γραμμή.
Η στασιμότητα στη γραμμή κρούσης
Το μεγαλύτερο ερώτημα όλων στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο είναι το εάν θα παραμείνει ο Μορόν. Ο Ισπανός βγήκε πρώτος σκόρερ στο περσινό πρωτάθλημα και γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης για πολλές ομάδες. Εάν παραμείνει στον Άρη, αυτό θα γίνει με μια αναπροσαρμογή του συμβολαίου του. Εάν αποχωρήσει, τότε θα φέρει στα ταμεία περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Ό,τι και να γίνει, αυτή η στασιμότητα δεν βοηθά την ομάδα, διότι ο Μορόν είναι ο μοναδικός επιθετικός του Άρη. Έχει καθυστερήσει λοιπόν, τόσο η υπόθεση παραμονής του ή μη, όσο και η προσθήκη ενός αναπληρωματικού. Καθώς ανεξάρτητα από το ποιος θα υπολογίζεται ως βασικός, είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός δεύτερου καθαρού επιθετικού.
Άρης Blog: Ο στόχος είναι να παραμείνει συγκεντρωμένος και ανεπηρέαστος
Εάν εξαιρέσουμε την κορυφή της επίθεσης και το αριστερό άκρο της άμυνας, το ρόστερ είναι ολοκληρωμένο. Ίσως γίνει και μια προσθήκη στο κέντρο της άμυνας. Συνεπώς, ο Άρης έχει ένα σύνολο με ποιότητα, βάθος και σε καλό βαθμό ομοιογένεια.
Τακτικά φαίνεται πως υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο, κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του και το κυριότερο είναι πως ο Άρης αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Το ότι έχει αποδεχθεί την αποφυγή του ρίσκου ίσως του κοστίσει σε κάποιες περιπτώσεις, όμως η σιγουριά πως δεν θα εκτεθεί ποτέ αμυντικά του δίνει ασφάλεια. Το ερωτηματικό, που ταλανίζει αρκετό κόσμο, είναι το εάν ο Άρης του Μάντζιου έχει ταβάνι και ποιο είναι αυτό. Είναι νωρίς να κριθεί η φετινή σεζόν, οπότε η απάντηση θα έρθει σε περίπου ενάμιση μήνα.
Οι βασικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει ο Άρης με ηρεμία είναι δύο. Αρχικά, να παραμένει αγωνιστικά ψύχραιμος κόντρα σε προκλητικά κακές διαιτησίες για τις οποίες η διοίκηση καλείται να βρει λύσεις. Δεύτερον, να μην παρασυρθεί από τις καλές εμφανίσεις και να διατηρήσει τη συγκέντρωση του.
Η πρώτη εικόνα ήταν θετική και γενικότερα ο προγραμματισμός πάει καλά. Ο Άρης κερδίζει ήδη το μεγαλύτερο στοίχημα του για τη φετινή σεζόν, την επιστροφή του κόσμου. Το Blog θα επιστρέψει μετά και την αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης, εκεί όπου ο Άρης δεν θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του, εξαιτίας ενός παράλογου νόμου και κυρίως ενός απαράδεκτου φιλάθλου.