Κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος στη διάρκεια της ιστορίας του έχει βιώσει δύσκολες περιόδους, τα λεγόμενα «πέτρινα» χρόνια. Οι συνέπειες των κρίσεων αυτών είναι άλλοτε αναστρέψιμες και άλλοτε μη αναστρέψιμες. Οι κρίσεις αυτές οφείλονται σε λόγους όπως είναι οι λανθασμένες διοικητικές αποφάσεις, τα οικονομικά προβλήματα και οι κακές αγωνιστικές εμφανίσεις.
Με αφορμή, λοιπόν τη Μπορντό, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να υποβιβαστεί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, τερματίζοντας όλα τα επαγγελματικά της συμβόλαια, αποφασίσαμε να ψάξουμε και να βρουμε και άλλες ομάδες αντίστοιχου βεληνεκούς που υποβιβάστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Μπορντό (2022)
Το καλοκαίρι του 2024 η Μπορντό αποφάσισε να υποβιβαστεί στην 4η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα χρέη που είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται. Ήδη, όμως, από το 2022 είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία, τερματίζοντας στην τελευταία θέση της Λιγκ 1, δείχνοντας πως δεν ήταν μόνο οικονομικό το πρόβλημα.
Οι διαπραγματεύσεις με νέους επενδυτές – την Fenway Sports Group (FSG) που έχει και την Λίβερπουλ – ναυάγησαν το καλοκαίρι του 2024, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση. Το 2022 κινδύνευσε με πτώση στην τρίτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος: η γαλλική ποδοσφαιρική αρχή είχε βγάλει απόφαση υπέρ της πτώσης της Μπορντό στη National 1, αλλά μετά από έφεση η Μπορντό δικαιώθηκε και παρέμεινε στη Ligue 2.
Μία ομάδα σαν την Μπορντό πιστεύω ότι σύντομα θα βρει τον τρόπο να γυρίσει στην κορυφαία κατηγορία και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, έχοντας χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό της.
Σάλκε (2021 και 2023)
Η ιστορική Σάλκε βρίσκεται αρκετά κοντά στη χρεοκοπία, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει εδώ και ορισμένα χρόνια. Η πορεία της γερμανικής ομάδας είναι αποκαρδιωτική τα τελευταία έτη, καθώς μετράει δύο υποβιβασμούς στα τελευταία τέσσερα έτη. Επέστρεψε για μία χρονιά στην 1η κατηγορία, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρηθεί εκεί. Πέρσι, έκλεισε τη σεζόν στη 10η θέση, όμως, η στήριξη των φιλάθλων ήταν εκεί. Σε 17 εντός έδρας αγώνες είχε πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές, δηλαδή έναν μέσο όρο άνω των 60 χιλιάδων θεατών ανά παιχνίδι.
Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν απειλεί τη συμμετοχή της στη 2η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς παρά τη μείωση των χρεών, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 217 εκατομμύρια (Μάρτιος 2024). Οι ακριβές μεταγραφές, τα πενιχρά έσοδα από πωλήσεις και οι διάφοροι δανεισμοί χρημάτων έχουν οδηγήσει τη Σάλκε στα πρόθυρα της πλήρους καταστροφής.
Ρέιντζερς (2012)
Η ιστορική ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Σκωτία, το 2012 βίωσε τη χειρότερη χρονιά στη μακρόχρονη ιστορία της. Τη σεζόν 2011-2012, η Ρέιντζερς μαχόταν για το πρωτάθλημα, παρόλα τα εξωαγωνιστικά ζητήματα που αντιμετώπιζε. Μέχρι να τις αφαιρεθούν 10 πόντοι, οι οποίοι, πρακτικά, την έθεσαν εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Τον Απρίλιο του 2012 τα συσσωρευμένα χρέη έφταναν τις 130 εκατομμύρια λίρες.
Τα χρέη και οι φορολογικές διαφορές στα χαρτιά που παρατηρήθηκαν ώθησαν την ομάδα στην εξαγορά της από άλλη εταιρία. 25 από τις 30 ομάδες του σκωτσέζικου πρωταθλήματος ψήφισαν να μην επιτραπεί στη Ρέιντζερς να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία, αναγκάζοντας την όχι μόνο να πέσει τόσο χαμηλά όσο στην 4η κατηγορία, αλλά και να αλλάξει προσωρινά γήπεδο, εγκαταλείποντας το ιστορικό Άιμπροξ.
Ξοδεύοντας μόνο μία παραπάνω χρονιά στην Τσάμπιονσιπ, επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία και το 2021 κατέκτησε και το πρωτάθλημα.
Σαουθάμπτον (2023)
Οι «Άγιοι» έχουν μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τις αρχές της ίδρυσης του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην έχει φτάσει να γίνει μία παραδοσιακή δύναμη, όμως την τελευταία δεκαετία είχε καθιερωθεί ως μία εκ των mid-table ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ. Το 2023 ήταν μία αποκαρδιωτική χρονιά για τη Σαουθάμπτον: πολλές αλλαγές προπονητών, άσχημα αποτελέσματα, κακή απόδοση της ομάδας. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να την αφήσουν στον πάτο της βαθμολογίας και να υποβιβαστεί στην Τσάμπιονσιπ.
Στη 2η κατηγορία αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της δεδομένα, πουλώντας παίκτες όπως ο Γουόρντ-Πράους και ο Λάβια για να επιβιώσει οικονομικά. Την περσινή σεζόν εξασφάλισε την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ νικώντας στα πλέι οφ, δείχνοντας δυνατή και έτοιμη να μείνει και να καθιερωθεί στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου.
Πάρμα (2015 και 2021)
Μία από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν τη δεκαετία του ‘90, βγάζοντας αρκετούς αστέρες και κατακτώντας ευρωπαϊκά τρόπαια, το 2015 ωθήθηκε στον υποβιβασμό, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Η οικονομική κρίση οδήγησε την Πάρμα στην πτώχευση, σηματοδοτώντας το τέλος της παρουσίας της στις κορυφαίες κατηγορίες, καθώς αναγκάστηκε να πέσει στην 4η και να ξεκινήσει την προσπάθειά της από εκεί, αλλάζοντας ονομασία. Η Parma Calcio 1913 δεν ξόδεψε περιττό χρόνο στις μικρότερες κατηγορίες, μετρώντας διαδοχικές ανόδους μέχρι τη Σέριε Α.
Το 2021 υποβιβάστηκε ξανά, όμως αυτήν τη φορά στη 2η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μετά από τις χρονιές με διαρκή βελτίωση της βαθμολογικής της συγκομιδής, πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα και παράλληλα την άνοδό της.
Κρουζέιρο (2019)
Μία από τις ιστορικότερες ομάδες της Βραζιλίας με τέσσερα πρωταθλήματα, έξι κύπελλα και δύο Κόπα Λιμπερταδόρες, η Κρουζέιρο, βίωσε έναν οδυνηρό υποβιβασμό μετά από 98 συνεχόμενες χρονιές στην κορυφαία κατηγορία.
Κακές εμφανίσεις, αλλαγές προπονητών, οικονομικά προβλήματα και διοικητικές κρίσεις αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη βραζιλιάνικη ομάδα, με το κύκνειο άσμα να γίνεται στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 σε έναν αγώνα απέναντι την Παλμέιρας. Η ήττα με 2-0 επιβεβαίωσε και μαθηματικά τον υποβιβασμό της.
Η ανασύνταξη εντός του συλλόγου κράτησε λίγο παραπάνω από όσο θα περίμενε κανείς, όμως το 2022 εξασφάλισε την επιστροφή της στα κορυφαία σαλόνια, εκεί που της αξίζει. Το 2023 δεν έκανε καλή χρονιά και βρέθηκε κοντά στον υποβιβασμό, όμως φέτος παρουσιάζεται αρκετά καλύτερη.
Ρίβερ Πλέιτ (2011)
Μία από τις μεγαλύτερες και παραδοσιακότερες δυνάμεις του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, η Ρίβερ Πλέιτ, γνώρισε τον πικρό υποβιβασμό στη 2η κατηγορία μετά την ισοπαλία της στο Μονουμεντάλ με 1-1 απέναντι στην Κόρδοβα – είχε προηγηθεί η ήττα της με 2-0 στον εκτός έδρας αγώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική της πορεία είχε ξεκινήσει από το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2011. Στην Αργεντινή, ο υποβιβασμός κρίνεται με βάση τα «promedios», δηλαδή τον μέσο όρο των βαθμών που συγκεντρώνουν οι ομάδες στα τελευταία τρία έτη.
Η εντός έδρας αποτυχία της Ρίβερ συνδυάστηκε με επεισόδια και διαμαρτυρίες τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου, με τον αγώνα – ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ – να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Αυτή θα ήταν η πρώτη της φορά στη 2η κατηγορία στα 110 χρόνια ιστορία της.
Ο λόγος της αγωνιστικής της κατάπτωσης ήταν κυρίως οικονομικός, με τον τότε πρόεδρο της ομάδας – και πρώην αστέρι της – Ντάνιελ Πασαρέγια να κατηγορείται έντονα από τους οπαδούς της ομάδας για κακή διαχείριση. Τα χρέη είχαν ανέβει κοντά στα 19 εκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντας τη Ρίβερ να πουλήσει ορισμένους από τους καλύτερους και πιο ανερχόμενους παίκτες της, όπως τον Λαμέλα το 2012 και τον Οκάμπος το 2013.
Η Ρίβερ έμεινε μόνο μία χρονιά στη δεύτερη κατηγορία, και από την επιστροφή της μετράει τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και δύο Κόπα Λιμπερταδόρες.