15η Απριλίου 1989, στο στάδιο Χίλσμπορο στη πόλη Σέφιλντ, ημιτελικος κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λιβέρπουλ και στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν και σημειώνεται ένα γεγονός που έμελλε να αποδειχτεί ως το πιο τραγικό στην ιστορία των αθλημάτων της Μ. Βρετανίας.
96 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 765 τραυματίζονται σοβαρά εξαιτίας του συνωστισμού που δημιουργείται στις εξέδρες. Ανεξέλεγκτος αριθμός θεατών προσπαθεί να σκαρφαλώσει υπερπηδώντας κάγκελα και σύρματα. Οι πρώτες βοήθειες αργούν πολύ και δεν επαρκούν για να αποτρέψουν το μοιραίο γεγονός.
Το πρώτο πόρισμα της αστυνομίας κατηγορεί τους οπαδούς της Λίβερπουλ για το ότι εισήλθαν μεθυσμένοι στο γήπεδο και ανήμποροι να ελέγξουν τον φανατισμό τους. Η τότε πρωθυπουργός της χώρας Μάργκαρετ Θάτσερ, με μια απόφαση-τομή, εκδίδει νομοσχέδιο με σκληρές τιμωρίες για τους παραβάτες. Η απόφαση αυτή της Μάργκαρετ Θάτσερ ή «σιδηράς κυρίας» όπως αποκαλείται είναι ακραία και αποβλέπει στον πενταετή αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε επιπλέον μέτρα για τη πάταξη της μάστιγας του χουλιγκανισμού. Με την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να επικυρώνει την εισήγηση της τότε πρωθυπουργού, προλαβαίνει στην ουσία τον βαρύ πέλεκυ της UEFA και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.
Ωστόσο, 23 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που ανατρέπουν τον αρχικό αυτό ισχυρισμό της αστυνομίας. Το ειλικρινές πόρισμα της αγγλικής κυβέρνησης που εκδίδεται το 2012, επιρρίπτει τις ευθύνες στις αρμόδιες Αρχές για την ακαταλληλότητα του γηπέδου στη διεξαγωγή αγώνων καθώς και για τον ελλιπή έλεγχο από την πλευρά της αστυνομίας.
Με μία δημόσια απολογία του ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
Η σημερινή ημερομηνία υπενθυμίζει σε όλους τόσο τον τραγικό χαμό 96 ανθρώπων στις κερκίδες ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου όσο και το τεράστιο πλήγμα που υπέστη τότε το Αγγλικό ποδόσφαιρο.