Taekwondo: Πώς ξεκίνησε και πότε ήρθε στην Ελλάδα

Το taekwondo (τάε κβον ντο) είναι μία από τις αρχαιότερες και δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες και το εθνικό σπορ της Κορέας. Στην τέχνη αυτή χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια και κανένα άλλο όπλο. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι Κορεάτες εξασκούσαν την πολεμική τέχνη με την ονομασία «Tae Kyon» (ταεκιόν), ενώ το 1955 πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Πατέρας του θεωρείται ο στρατηγός Τσόι Χονγκ Χι (Choi Hong-hi). Το 1946 ο Τσόι Χονγκ πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μία πολεμική τέχνη που θα ξεπερνούσε τις υπόλοιπες σε πνευματικό και τεχνικό επίπεδο και θα αναδείκνυε τη σοφία και το πνεύμα της Κορέας στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι αφιερώθηκε εξολοκλήρου για δέκα χρόνια σε σπουδές και στην ανάπτυξη νέων τεχνικών άμυνας και επίθεσης, συγκριτικά με τις άλλες πολεμικές τέχνες, συμπεριλαμβανομένου και των παραδοσιακών κορεατικών τεχνών.

Η σημαντικότερη επιρροή που δέχτηκε το σύγχρονο taekwondo ήταν από το ιαπωνικό Karate. Αυτό συνέβη, γιατί η Ιαπωνία κατέκτησε την Κορέα από το 1910 μέχρι το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου (1945) και κατά τη διάρκεια του πολέμου, κάποιο μέρος των κορεατικών στρατιωτικών δυνάμεων εκπαιδεύθηκε στην Ιαπωνία, όπως και ο Στρατηγός Τσόι Χονγκ Χι.

Όταν ο Στρατηγός Τσόι Χονγκ ολοκλήρωσε στα τέλη του 1954 τα θεμέλια του taekwondo, ένα συμβούλιο ονοματοδοσίας αποτελούμενο από περιβόητους ιστορικούς και αρχηγούς της κοινωνίας – ειδήμονες στις πολεμικές τέχνες – αποφάσισε να δώσει στη νέα πολεμική τέχνη του Τσόι το όνομα taekwondo, σύμφωνα με την πρότασή του.

Έτσι στην συνέχεια, το 1959 μια ομάδα με 19 πρωτοπόρους με αρχηγό τον Στρατηγό Τσόι Χονγκ, ξεκίνησαν να διαδίδουν τη νέα κορεατική πολεμική τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο με αφετηρία το Βιετνάμ και την Ταιβάν.

Στην Ελλάδα, το Taekwondo ξεκίνησε να διδάσκεται πρώτα στην Αθήνα το 1969 και μετά στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σήμερα διδάσκεται ως μάθημα στο Τ.Ε.Φ.Α.Α., Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Κομοτηνής και Τρικάλων, ενώ έχει ενταχθεί και σε Αθλητικά Σχολεία.

Έχει δύο στυλ, το αγωνιστικό και το παραδοσιακό. Η Διεθνής Ομοσπονδία (International Taekwon-DoFederation, ITF) αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή πλευρά της μαχητικής τέχνης. Αντίθετα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία (World Taekwondo WT, με προηγούμενη ονομασία World Taekwondo Federation – WTF) αντιπροσωπεύει την αθλητική μορφή του taekwondo με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πρωταρχικό στόχο, στους οποίους αγώνες έκανε ντεμπούτο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, το 2000. Γενικά, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να ενοποιηθούν οι δύο ομοσπονδίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Σήμερα, περισσότερες από 190 χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει το taekwondo και το αναπτύσσουν ως επίσημο άθλημα, ενώ πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη το ασκούν.

Τι σημαίνει Taekwondo;

Το όνομα προέρχεται από τη συνένωση τριών λέξεων:

Tae: Χτύπημα με το πόδι
Kwon: Χτύπημα με το χέρι
Do: Δρόμος, τρόπος ζωής

Σε μια ελεύθερη μετάφραση ο όρος σημαίνει: «Ο τρόπος να μάχομαι μόνο με το σώμα μου». Είναι μια αυτοάμυνα δηλαδή που εφαρμόζεται με γυμνά χέρια και πόδια.

Σαν φιλοσοφία, η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη έχει την εξής ερμηνεία: «Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς όλα τα μέλη του σώματος για να σταματήσεις μία μάχη και να προσπαθήσεις να χτίσεις έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο».

Γιατί να ξεκινήσει κανείς taekwondo;

Αρχικά, το taekwondo είναι πρακτικά μια μορφή γυμναστικής, οπότε τα οφέλη του να γυμνάζεται κανείς είναι προφανή και γνωστά. Όσον αφορά όμως μία τόσο διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη πολεμική τέχνη, η ενασχόληση μαζί της φέρει πολλά ιδιαίτερα οφέλη.

Πρόκειται για μια τέχνη με βασικές αρχές την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση και η εξάσκησή της βοηθάει τον αθλητή να βελτιώσει τόσο τη σωματική του όσο και την ψυχική του υγεία και να ακονίσει το μυαλό του.

Ένας αθλητής του taekwondo γυμνάζεται από την κορυφή ως τα νύχια, αποκτά περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη αντοχή και ευλυγισία. Αυξάνει την παρατηρητικότητά του, τη συγκέντρωση και τη μνήμη του, καθώς μαθαίνει περίπλοκες κινήσεις. Επίσης, γίνεται πιο εκρηκτικός και γρήγορος στις αντιδράσεις, καθώς μάχεται με τους συναθλητές του.

Επιπλέον, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μπορεί να αμυνθεί και να προστατευτεί σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα, κάνοντας δύσκολες ασκήσεις και παραμένοντας στην προπόνηση όσο απαιτητική και να γίνεται, ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή του, καλλιεργεί σημαντικά την πειθαρχία του, την επιμονή και την υπομονή του. Επίσης, μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους συναθλητές βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες και τον σεβασμό.

Τέλος, όσον αφορά τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης, ο αθλητής μαθαίνει πώς να χειρίζεται και να εξωτερικεύει το άγχος και τον θυμό του, διοχετεύοντας την ενέργειά του με έναν υγιή τρόπο. Στην προπόνηση χρησιμοποιείται η «κραυγή μάχης», η οποία σε συνδυασμό με την κρούση στόχων και την αύξηση ενδορφινών στον εγκέφαλο βοηθάει τους αθλητές να εκτονωθούν από το στρες, την πίεση και την ένταση που μπορεί να «κουβαλούν» από την καθημερινότητά τους.

Πηγή: pexels.com

Ποιες είναι οι ζώνες του taekwondo και τι σημαίνουν;

Όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες έτσι και σε αυτήν, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών που αντιστοιχεί στο επίπεδο κάθε αθλητή.

Στο taekwondo υπάρχουν συνολικά δέκα βαθμοί που στα κορεατικά λέγονται κουπ (cup). Κάθε cup αντιστοιχεί και σε μία ζώνη. Ο χαμηλότερος αριθμός ιεραρχικά είναι το 10 και αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη. Από την άλλη, ο μεγαλύτερος αριθμός cup είναι το 1 και αντιστοιχεί στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις αποκτήσει κανείς την μαύρη, έχει και ένα νταν (Dan).

10 Cup Λευκή ζώνη: Συμβολίζει την αγνότητα. Ο αρχάριος μαθητής δεν έχει καμία προηγούμενη γνώση της πολεμικής τέχνης.
9 Cup Μισή κίτρινη ζώνη
8 Cup Κίτρινη ζώνη: Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού. Στο στάδιο αυτό θεμελιώνονται οι αρχές του taekwondo.
7 Cup Μισή πράσινη ζώνη
6 Cup Πράσινη ζώνη: Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού. Στο στάδιο αυτό ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.
5 Cup Μισή μπλε ζώνη
4 Cup Μπλε Ζώνη: Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο. Στο στάδιο αυτό η εξάσκηση taekwondo αναπτύσσεται.
3 Cup Μισή κόκκινη ζώνη
2 Cup Κόκκινη ζώνη: Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστά την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.
1 Cup Μισή μαύρη ζώνη
1 Dan Μαύρη ζώνη: Το μαύρο είναι το αντίθετο του λευκού. Οπότε συμβολίζει την ωριμότητα και την προχωρημένη γνώση του taekwondo, όπως και την τόλμη και το θάρρος αυτού που την φοράει.

Ο μέγιστος αριθμός Dan είναι 9. Για να κατακτήσει κανείς τα Dan είναι ακόμα πιο δύσκολο από τα cup. Αφού έχει πάρει το πρώτο Dan, πρέπει να κάνει τουλάχιστον δύο χρόνια εξάσκηση για να δώσει εξετάσεις για το δεύτερο. Κατόπιν, θέλει άλλα τρία χρόνια για το τρίτο Dan, τέσσερα χρόνια για το τέταρτο κοκ.  

Συμπερασματικά, το taekwondo είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς πολεμικές τέχνες στον πλανήτη με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία αυτού που το ασκεί. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες και έκτοτε έχει αγαπηθεί και διαδοθεί τόσο πολύ στη χώρα μας που διδάσκεται σε πανεπιστήμια και σε αθλητικά σχολεία.

Πηγές:

https://www.itf-tkd.org/general-choi-hong-hi/

https://elot-tkd.gr/ιστορική-αναδρομή/

https://europetaekwondo.org/taekwondo/

https://www.taekwondo-training.com/education/taekwondo-belts-and-grading

Μοιράσου το:

Καλλιόπη Κωνσταντινίδου

Καλλιόπη Κωνσταντινίδου

Απόφοιτη και valedictorian Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ με γνώσεις σε Data Analysis, Marketing και πτυχιακή πάνω στα fake news. Πολύγλωσση, βιβλιόφιλη, περίεργη για το τι συμβαίνει στον κόσμο και προπαντός ταξιδιάρα ψυχή! Με τηλεοπτική εμπειρία στην ΕΡΤ3, τα δημοσιογραφικά μου ενδιαφέροντα ποικίλλουν μεταξύ του κοινωνικού, του αθλητικού, του πολιτιστικού και του τοπικού ρεπορτάζ. “The truth. It is a beautiful and terrible thing, and should therefore be treated with great caution.” - Albus Dumbledore

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα