Διδασκαλία – Mentoring: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Έχεις μια ιδέα και θέλεις να τη δοκιμάσεις; Αυτό το εργαστήριο είναι για σένα.
Εξερεύνησε, πειραματίσου, εμπνεύσου, δημιούργησε!
Το “Dive In: Devising”, το νέο εργαστήριο θεάτρου και performance που διοργανώνει το Θέατρο Τ, είναι ένα μοναδικό εργαστήριο που εστιάζει στην καλλιέργεια της δημιουργικής ελευθερίας και στο devising: από την πρώτη σπίθα έμπνευσης έως την πλήρη υλοποίηση μιας ιδέας.
Υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Μιχαήλ, ενός πολύ έμπειρου δασκάλου και καλλιτέχνη που διδάχθηκε devising με την παιδαγωγική του Jacques Lecoq στο Λονδίνο και το αξιοποιεί συστηματικά στο καλλιτεχνικό του έργο, οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στο να δημιουργούν ομαδικά μικρές σκηνές πάνω σε δοσμένα ερεθίσματα. Στη συνέχεια, θα κληθούν να αντλήσουν έμπνευση από μια δική τους ιδέα και να την παρουσιάσουν στο κοινό.
Το “Dive In: Devising” προσφέρει:
Τι είναι το devising;
Είναι η δημιουργία θεάτρου και performance από την αρχή, χωρίς να βασίζεται απαραίτητα σε κάποιο θεατρικό κείμενο και έχοντας ως αφετηρία μια εικόνα, μια ιστορία, μια ιδέα, μια μουσική, ένα όνειρο ή οτιδήποτε άλλο.
Μέσα από μια συνεργατική διαδικασία, οι συμμετέχοντες δημιουργούν κάτι εντελώς δικό τους, αξιοποιώντας τη φαντασία και τη συλλογική δύναμη της ομάδας. Παρότι παμπάλαιο ως πρακτική, το devising κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών καλούνται ολοένα και περισσότερο να μπορούν να συνεισφέρουν δημιουργικά σε παρόμοιες καλλιτεχνικές διαδικασίες.
Γιατί να συμμετάσχω;
Στο εργαστήριο “Dive In: Devising” θα μάθεις:
Τι θα κερδίσω;
Το “Dive In: Devising” απευθύνεται:
Λίγα λόγια από τον Αλέξανδρο Μιχαήλ
Στη σχολή μου, στο Λονδίνο, για δύο χρόνια, κάθε Δευτέρα οι σπουδαστές παρουσιάζαμε κάτι πάνω σε ένα δοσμένο θέμα και παίρναμε feedback από τους δασκάλους. Κάθε μέρα, μετά τα μαθήματα, το πρόγραμμα προέβλεπε μιάμιση ώρα αφιερωμένη στο devising για την προετοιμασία της Δευτέρας.
Αυτό ο Λεκόκ το αποκαλούσε «autocours», όπου οι σπουδαστές δουλεύαν μεταξύ τους, χωρίς δασκάλους, αντλώντας έμπνευση και δοκιμάζοντας στην πράξη ό,τι είχαν διδαχθεί. Καμιά διδασκαλία δεν θα μπορούσε να μας διδάξει τον πλούτο όσων ανακαλύπταμε δουλεύοντας μεταξύ μας. Αυτή η εμπειρία μας δίδαξε την καλλιτεχνική ευθύνη και ελευθερία και μας έκανε ικανούς να δημιουργούμε το εντελώς δικό μας, πρωτότυπο θέατρο από το τίποτα.
Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Μιχαήλ
Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι θεατρικός σκηνοθέτης και ερμηνευτής, performance και installation artist. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του vatiras και διευθυντής εκπαιδευτικού προγράμματος στο Θέατρο Τ. Σπούδασε Σύγχρονη Performance (Live Art) με κατεύθυνση mise-en-scène στο Brunel University στο Λονδίνο και Σωματικό Θέατρο με την παιδαγωγική του JacquesLecoq στο London International School of PerformingArts (LISPA).
Παρέμεινε στο Λονδίνο όπου δούλεψε ως ερμηνευτής με τους Mark Storor, Station House Opera, Penny Woolcock κ.ά. και ως solo aerial artist στο English National Opera. Από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη δουλεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Υπότροφος του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung, έχει βραβευθεί με Υποτροφία του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Artworks και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτσης. Το 2016 συμμετείχε με ατομική performanceστην Ομαδική Έκθεση AS ONE των οργανισμών ΝΕΟΝ+ΜAI (Marina Abramovic Institute) στο Μουσείο Μπενάκη.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις ‘Μάσκες Νυκτός’ (Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης, 2024), ‘Splinters’, της Νίνας Ράπη (2018) [Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Queer Theatre Awards], ‘Κομμάτι για 2’ (2015) [Βραβείο PANPHYS από το 8th InternationalFestival of Mime and Physical Theatre] κ.ά. Πιο πρόσφατα έγινε γνωστός για τις Long duration performances στον δημόσιο χώρο ‘24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη’ (2023, Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης, 2023) και Flow (59 ο Φεστιβάλ Δημητρίων, 2024).
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε οργανισμούς, διοργανώσεις και χώρους όπως: Biennale Architettura 2018, La Biennale di Venezia (Βενετία), Battersea Arts Centre (Λονδίνο), Buffer Fringe Performing Arts Festival (Λευκωσία), Macedonian Opera and Ballet (Σκόπια), Other Music Academy (Βαϊμάρη), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο Αργώ (Αθήνα), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πεδίο Δράσης Κόδρα, Goethe-Institut, Θέατρο Τ, Blackbox (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi (Σύρος), Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας (Κιλκίς), Δη.Πε.Θε. Κοζάνης κ.α.
Πληροφορίες
Workshop γνωριμίας: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, 18:00-22:00
Μαθήματα: Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 – Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, 18:00-22:00
Χώρος: Lemon Art Studio, Πτολεμαίων 26, 4 ος όροφος, 54630
Φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/PdWV5EuWemFQH1Hw5
Επικοινωνία: 2310 854 333 & theatrotaf@gmail.com