Ανήσυχα Όνειρα: Η Μουσική του Paul Simon

Όταν ανέφερα σε μερικούς φίλους πως στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρακολούθησα πάνω από 26 ντοκιμαντέρ, δεν με πίστευαν. Ίσως γιατί για την πλειοψηφία του κόσμου, τα ντοκιμαντέρ έχουν ταυτιστεί με εκείνα που βλέπουμε κυρίως σε περιφερειακά κανάλια, με έμφαση στη φύση ή τη λαϊκή παράδοση. Με αυτήν την αφορμή, σκέφτηκα να ξεκινήσω μια σειρά άρθρων με ντοκιμαντέρ που έχω δει τόσο σε φεστιβάλ, όσο και στην τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.

Ξεκινάω λοιπόν με ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, το οποίο είδα στις 13/3 στο Ολύμπιον. Δεδομένου ότι διήρκησε περίπου 209 λεπτά, οι θεατές ήταν περίπου 30 άτομα. Εμείς λοιπόν οι λίγοι θεατές, μπήκαμε για 3,5 ώρες στη ζωή του συνθέτη και τραγουδιστή, Paul Simon.

Το ντοκιμαντέρ In Restless Dreams: The Music of Paul Simon, σκηνοθετημένο από τον οσκαρικό Alex Gibney, αποτελεί μια βαθιά ματιά στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της εποχής μας.

Σίγουρα στην Ελλάδα, για κάποιους δεν είναι τόσο γνωστός όσο θα περίμενε κανείς, με μερικούς να τον γνωρίζουν μόνο από το “The Sound of Silence”, με την εισαγωγή “Hello darkness, my old friend” να είναι γνώριμη σε φιλόμουσους και μη. 

Λοιπόν, ο Paul Simon είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Όταν πήγα στην προβολή, δεν περίμενα πραγματικά αυτό που έζησα.

Η ταινία εξερευνά τις διάφορες φάσεις της καριέρας του Paul Simon, από τη συνεργασία του με τον Art Garfunkel μέχρι τη σόλο πορεία του που καθόρισε νέα μονοπάτια στη μουσική.

Paul Simon
 Πηγή: Pinterest

Η ιστορία της ταινίας πλέκεται γύρω από τη δημιουργία του πρόσφατου άλμπουμ Seven Psalms, το οποίο λειτουργεί ως αφηγηματικός άξονας, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται οι δημιουργικές προκλήσεις, τα καλλιτεχνικά ρίσκα και οι μουσικές του επιρροές.

Ουσιαστικά κι από αυτό βγήκε το τίτλος του ντοκιμαντέρ, γιατί ο Simon άκουσε την σύνθεση σε ένα όνειρο του!

Ο Simon, πάντα πρωτοπόρος, εξερευνά νέα μονοπάτια, από το πειραματικό Graceland, που ένωσε μουσικές κουλτούρες από την Αφρική και την Αμερική, μέχρι τις πρόσφατες πιο εσωτερικές και φιλοσοφικές του αναζητήσεις.

Η σκηνοθεσία αποφεύγει την τυπική προσέγγιση μιας “ροκ βιογραφίας”, εστιάζοντας περισσότερο στην ίδια τη μουσική και τη διαχρονική της απήχηση.

Αυτό που αναδεικνύεται, εν τέλει, είναι ένα πορτρέτο της αστείρευτης δημιουργικότητας και της αφοσίωσης ενός ανθρώπου που δεν σταμάτησε ποτέ να επαναπροσδιορίζει την τέχνη του, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μπροστά στον θεατή, περνάει μια 60ετής πορεία. Μερικές στιγμές που για τους γνώστες επαναφέρονται με παρασκήνια (όπως η «Μεγάλη Νύχτα της Ροκ», ή η θρυλική εμφάνιση των Simon and Garfunkel στο Central Park). Και για να μην ξεχνάμε. Ο Paul Simon βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία των κομματιών της θρυλικής δυάδας. Ο Garfunkel άλλωστε, εγκατέλειψε τη μουσική για να ασχοληθεί με την ηθοποιία (καλά πήγε αυτό), ο Simon έμεινε πιστός στη μουσική αιώνια.

Αν για κάτι ευγνωμονώ την ταινία, είναι γιατί μου έμαθε τον δίσκο Graceland, αλλά και το τραγούδι “El cóndor pasa (If I Could)”, το οποίο, κατά το Spotify, ήταν το έκτο κορυφαίο τραγούδι που άκουσα το 2024.

I’d rather be a sparrow than a snail
Yes, I would
If I could
I surely would

Το ντοκιμαντέρ με συγκίνησε, ενώ η πλούσια αφήγηση και τα θρυλικά τραγούδια του Simon κάνουν την ταινία ένα μοναδικό ταξίδι για τους λάτρεις της μουσικής.

Αν έχετε (αρκετό) χρόνο, σας προτρέπω να το απολαύσετε!

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα