Αρκετοί είναι αυτοί που παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει έναν αγώνα τοπικού. Μερικοί έχουν υπάρξει και παίκτες ερασιτεχνικών ομάδων, σε νεαρή, συνήθως, ηλικία. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μπορεί να μην έχει την ποιότητα ενός αγώνα επαγγελματικού πρωταθλήματος, όμως, πολλές φορές προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις. Μεγάλες αντιπαλότητες, σκληρά παιχνίδια, δυναμική κερκίδα και αμφιβόλου ποιότητας γήπεδα δημιουργούν μία άκρως ελκυστική ατμόσφαιρα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο.
H Ελλάδα, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αφήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να παρακμάσει. Η ΕΠΟ και τα υπόλοιπα αρμόδια όργανα δεν επενδύουν στο τοπικό ποδόσφαιρο, αδυνατώντας να κατανοήσουν την ανάγκη του για τον μέσο θεατή. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος, σε μία προσπάθεια να τονώσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό – και να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω οικονομική συνεισφορά από άλλους προέδρους ΠΑΕ – είναι διατεθειμένος να δώσει ένα ποσό έως 1.5 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η ΕΠΟ από την πλευρά της, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υφίσταται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δημιούργησε την Επιτροπή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου που θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά του.
Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου δημοσίευσε ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με τη συμμετοχή των αθλητών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Συνολικά, στις 15 Νοεμβρίου, την ημέρα που διεξήχθη η έρευνα, υπήρχαν 120.967 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων οι 116.585 είναι άντρες και οι 4.382 είναι γυναίκες. Επιπρόσθετα, κάποια άλλα στατιστικά που χρήζουν αναφοράς είναι τα εξής:
- Οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας έχουν το 40% του συνόλου των αθλητών.
- Περίπου το 1/4 των γυναικών αθλητριών βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
- Στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών, το ποσοστό των αθλητών/τριων είναι κοντά στο 10%.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι αρκετά μεγάλο. Όμως, βλέπουμε ότι οι δύο μεγάλες πόλεις της χώρας μας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) έχουν μεγάλο αριθμό συμμετοχών, κάτι που σίγουρα θα έπρεπε να προβληματίζει την ΕΠΟ. Ένας εκ των βασικών λόγων για αυτήν την πραγματικότητα είναι ότι σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις για να υποστηρίξουν μεγάλο αριθμό αθλητριών και αθλητών. Ειδικά οι γυναίκες αθλήτριες «πληρώνουν» την έλλειψη πρωταθλημάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις και στα νησιά. Στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων υπάρχουν μόνο 66(!) εγγεγραμμένες ποδοσφαιρίστριες.
Παρά το γεγονός ότι περίπου το 1/5 των εγγεγραμμένων αθλητών και των αθλητριών βρίσκονται στην Αττική, η Περιφέρεια Αττικής έχει τη χειρότερη σχέση ποδοσφαιριστών/στριων με τον μόνιμο πληθυσμό, έχοντας ένα ποσοστό κάτω από 1%. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την καλύτερη αναλογία με 2%. Στο σύνολο, το 1,2% του ελληνικού πληθυσμού είναι μέλη ποδοσφαιρικών σωματείων.
Ηλικιακά, όπως είναι αναμενόμενο, οι νεαρότερες ηλικίες έχουν τις καλύτερες αναλογίες. Το νεαρό της ηλικίας επιτρέπει σε αρκετές και αρκετούς να διαθέτουν χρόνο και όρεξη για ποδόσφαιρο και στο σύνολό του, ο αθλητισμός είναι μία αρκετά θετική συνήθεια να αποκτήσει ένα νεαρό παιδί.
Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η ΕΠΟ έχει δύο σημαντικούς υποστηρικτές: τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Γιώργο Καραγκούνη. Οι δύο αυτοί θρύλοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, για αυτό και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές που θα μπορούσαν να βρεθούν. Νομίζω πως είναι καιρός να δοθεί περισσότερη προσοχή σε έναν χώρο του αθλητισμού που διαχρονικά στην Ελλάδα είναι υποτιμημένος έχοντας βρεθεί αρκετές φορές στο περιθώριο. Γιατί στην τελική είναι κάτι που έχει αρκετούς υποστηρικτές και είναι ένας όμορφος τρόπος για να ενδιαφερθούν όλο και περισσότεροι για τον αθλητισμό και τα κοινά του τόπου τους.