Ο Αθανάσιος Βασιλειάδης, λίγο πριν την Athens Fashion Week

Ο σχεδιαστής Αθανάσιος Βασιλειάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ σπούδασε στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει συμμετάσχει σε πλήθος από πασαρέλες με πιο πρόσφατη τη “Νύφη στα Δεσμά”  στη Νέα Παραλία.

Πριν λίγο καιρό, κατάφερε και ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο του, που διανέμεται μεταξύ εκθέσεων, ωρών δημιουργίας αλλά και προετοιμασίας για την επερχόμενη εβδομάδα Μόδας της Αθήνας, και μας τον αφιέρωσε. Η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από την μόδα στην Ελλάδα, αλλά και όλα αυτά που αποτελούν έμπνευση για τον πολλά υποσχόμενο νέο σχεδιαστή.

Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και του ευχόμαστε να έχει πάντα την ίδια θετικότητα και εφευρετικότητα στη ζωή και την καριέρα του!

– Πώς άρχισε η αγάπη σου για τη μόδα; Εκδηλώθηκε από την παιδική σου ηλικία;

– Η ζωγραφική ήταν το χόμπι μου από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Στην ηλικία των 13-14 έτυχε να δω τη διαδικασία σχεδιασμού μόδας και πως από μια ιδέα μπορεί να γίνει ρούχο, εκεί ήξερα ότι είχα βρει τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Με γιαγιά μοδίστρα, είχα εικόνες από τη διαδικασία κατασκευής του ρούχου και νομίζω ότι ήταν καρμικό να ασχοληθώ με τη μόδα. Μου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον τα εντυπωσιακά ρούχα.

– Πώς συντηρείται η έμπνευση σου μέχρι σήμερα; Ποιες είναι οι κεντρικότερες και πιο σταθερές επιρροές σου;

– Αντλώ έμπνευση από τα πάντα γύρω μου, τη φύση, τη λογοτεχνία, το θέατρο, αλλά και κοινωνικά θέματα που θέλω να θίξω μέσω των σχεδίων μου. Σταθερές επιρροές μου είναι η ρομαντικότητα, το δραματικό στοιχείο και η θηλυκότητα. Μέσω της δραματικότητας δίνω ένταση και υπόσταση στα σχέδια μου.

– Έχεις αποφοιτήσει από το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Ποια εφόδια σου προσέφερε;

– Έχουμε ασχοληθεί με ποικίλες πτυχές της βιομηχανίας, όπως με τη σύλληψη και τον σχεδιασμό μίας συλλογής, καθώς και με το τεχνικό κομμάτι της δημιουργίας ενός ενδύματος. Ακόμη, με οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με την κατασκευή, την παραγωγή ακόμη και τη λειτουργία μίας επιχείρησης μόδας. Φυσικά, ένας νέος φοιτητής μπορεί να βρει το σχεδιαστικό στυλ του, να μην αντιγράφει τον περίγυρο του και να μελετάει ιστορία μόδας. Αλλά να μην επαναπαύεται μόνο με την οποιαδήποτε σχολή, η μόδα είναι τέχνη, έχει ροή και εξέλιξη, σου δίνονται εφόδια για να προσαρμόζεσαι στις προκλήσεις του κλάδου.

– Έχοντας υπόψιν ότι πρόκειται για τη μοναδική δημόσια σχολή μόδας στη χώρα, είναι υποβαθμισμένη; Της δίνεται η αξία που θα έπρεπε;

– Είναι αναμφισβήτητη θετική η ύπαρξη ενός τμήματος μόδας στην Ελλάδα, μπορεί να ανταγωνιστεί πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ωστόσο, πιστεύω ότι δεν του δίνεται η αναγκαία έμφαση και υποστήριξη. Η αντίληψη που επικρατεί για την αξία των ελληνικών πανεπιστημίων συχνά υποτιμά την ποιότητα και την καινοτομία που προσφέρουν.

Αθανάσιος Βασιλειάδης
Φώτο: Σοφία Βαφειάδου/ dreamonline.gr

“Για πολλούς από εμάς που ζούμε με αναπηρία, η αναζήτηση του προσωπικού μας στυλ είναι μεγάλη πρόκληση”

– Μόδα και προσβασιμότητα. Ποια η βιωματική οπτική σου μεν και η επαγγελματική δε; Υπάρχει ελληνική αγορά και ευρύτερα μέριμνα;

– Η αναπηρία και η μόδα είναι ένα θέμα που συνήθως υποτιμάται ή δεν αναγνωρίζεται αρκετά. Για πολλούς από εμάς που ζούμε με αναπηρία, η αναζήτηση του προσωπικού μας στυλ είναι μεγάλη πρόκληση.

Ως χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, έχω δυσκολευτεί να βρω ρούχα του στυλ μου που να είναι πρακτικά και άνετα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγορά, δεν υπάρχουν καταστήματα που να ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο είδος.

– Περιορίζεστε από τη μόδα; Δίνονται δηλαδή ρούχα για τις ανάγκες σας και όχι περισσότερες επιλογές για την αισθητική και το στυλ σας;

– Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι βολευόμαστε με τα ρούχα του εμπορίου και με μετατροπές που κάνουμε οι ίδιοι. Περιορίζουμε το εγώ μας και προτιμούμε την άνεση. Ως αποτέλεσμα, είτε φοράμε μόνο ρούχα όπως φόρμες, είτε σε πιο καλές περιπτώσεις να αναγκαζόμαστε να πάρουμε μεγαλύτερα νούμερα. Όταν η προσβασιμότητα των ρούχων, το σχέδιο και η λειτουργικότητά τους δεν είναι συμβατά, ο καθένας μπορεί να νιώσει ότι η μόδα δεν τον περιλαμβάνει. Ίσως πρέπει να περάσει μια άλλη σκέψη στην κοινωνία. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως αναπηρίας, έχει το δικαίωμα να αισθάνεται όμορφος και αυτοπεποίθηση μέσω της μόδας.

Φώτο: Σοφία Βαφειάδου/ dreamonline.gr

– Ήμασταν στην πασαρέλα και στην έκθεση με θέμα «Νύφη στα Δεσμά». Ποια ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας εμπνέουν τις δημιουργίες σου;

– Πολλές φορές θέλω να περνάω κοινωνικά μηνύματα μέσα από τις δημιουργίες μου, η θέση της γυναίκας και γενικά οι θηλυκότητες είναι κάτι που θέλω να εξυμνώ. Ανάλογα την περίπτωση χρησιμοποιώ διάφορα υλικά, μου αρέσει να πειραματίζομαι με μη συμβατικά υλικά. Ίσως μου δίνουν μια νέα ελευθερία και έμπνευση, κάτι φρέσκο.

– Το κοινό μιλάει συχνά για σχεδιαστές/-στριες που αγαπούν τη γυναίκα και φαίνεται μέσα από τα σχέδια τους. Είδαμε και μέσα από τις “Ματωμένες”, που ξεχωρίζουν από τα προηγούμενα project σου, την προσέγγισή σου και την πλευρά της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821.

– Από πάντα μου άρεσε να βλέπω τις γυναίκες πολύ θηλυκές, ενώ στην πορεία άρχισε να μου βγαίνει και με συμβολισμούς. Παλιότερα, έλεγα ότι είμαι αποκλειστικά σχεδιαστής γυναικείων ρούχων και συγκεκριμένα βραδινών. Μπαίνοντας πλέον σε μια νέα φάση της καριέρας μου, θέλω να επεκτείνω τη δημιουργική μου έκφραση, να απευθυνθώ σε μεγαλύτερο κοινό.

“Η μόδα είναι ένα μέσο αυτοέκφρασης που ξεπερνά τα παραδοσιακά στερεότυπα”

– Τα σχέδια σου έχουν φύλο;

– Κατά μία έννοια, τα σχέδιά μου έχουν μία θηλυκότητα, μια θηλυκή διάσταση, μπορείς να τα πεις γυναικεία, αλλά θα μου άρεσε να τα βλέπω φορεμένα και από όποιον επιθυμεί. Είμαι ανοιχτός στο να τα φορούν και άνθρωποι διαφορετικών φύλων. Η μόδα είναι ένα μέσο αυτοέκφρασης που ξεπερνά τα παραδοσιακά στερεότυπα.

– Πιστεύεις ότι το ανδρικό ένδυμα έχει μείνει πίσω;

– Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ναι. Το αποδίδω κυρίως στο κοινό, ότι οι περισσότεροι άντρες αναζητούν ένα πιο κλασικό στυλ. Αυτό μπορεί να περιορίσει έναν δημιουργό, δεν είναι πάντα βοηθητικό. Δεν εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό όπως το γυναικείο, εκεί πειραματιζόμαστε με χρώματα, υφές, γεωμετρίες. Όμως σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει μια νέα τάση που προωθεί πιο τολμηρές επιλογές, ίσως και η ελληνική βιομηχανία δείξει κάτι πιο τολμηρό.

Φώτο: Σοφία Βαφειάδου/ dreamonline.gr

“Ανυπομονώ για την παρουσίαση των δέκα outfits στις 8 Νοεμβρίου”

– Φέτος θα σε δούμε και στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας! Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;

– Η πιο μεγάλη προσδοκία είναι η εμπειρία που μπορείς να πάρεις από κάτι τόσο μεγάλο όπως το Athens Fashion Week. Το ότι θα έχει την ευκαιρία το κοινό της ελληνικής μόδας να δει τη δουλειά μου είναι πραγματικά σημαντικό για μένα. Μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου και να συνδεθώ με άλλους ανθρώπους της βιομηχανίας. Δούλεψα σε πυρετώδεις ρυθμούς και έχω αφιερώσει πολλές ώρες σχεδιασμού και προετοιμασίας.

Το αποτέλεσμα, είμαι σίγουρος, θα ανταμείψει όλο το team που βρίσκεται δίπλα μου και με στηρίζει σε κάθε βήμα μου! Ανυπομονώ για την παρουσίαση των έντεκα outfits στις 8 Νοεμβρίου. Κάθε κομμάτι έχει σχεδιαστεί με πολλή προσοχή και αγάπη. Και φυσικά θέλω να παρακολουθήσω τις υπόλοιπες παρουσιάσεις. Η ελληνική μόδα έχει δυνατότητες και είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπεις νέες τάσεις να αναδύονται. Ελπίζω να εμπνεύσω με τη σειρά μου και άλλους με τη δουλειά μου.


– Ένα spoiler για το εγγύς μέλλον και κάποια συμβουλή που θα έδινες σε ανερχόμενους/-ες συναδέλφους/-ισσες;

– Δεν θα αποκαλύψω κάτι, έχω πλάνα πολλά, αρκετά δημιουργικά τόσο για το κοντινό όσο και το μακρινό μέλλον! Υπάρχουν πολλές ιδέες και με την κατάλληλη οργάνωση θα τις δείτε σύντομα να υλοποιούνται! Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, σίγουρα όμως το να μην τα παρατάμε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας είναι κάτι που θέλω να περνάει σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως με τι ασχολείται.

Συνέντευξη: Σοφία Βαφειάδου & Αφροδίτη Κεραμέως

Μοιράσου το:

Σοφία Βαφειάδου

Σοφία Βαφειάδου

Απόφοιτη Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, διανύοντας περίοδο rebranding με προσανατολισμό στο ντοκιμαντέρ (fingers crossed) και τα οπτικοακουστικά μέσα. Από 3 χρόνων μέσα σε μία πισίνα και πάντα με μια φωτογραφική στα χέρια μου. Προσπαθώντας να βρω τα όμορφα κάδρα γύρω μου και να καταγράψω πτυχές και ιστορίες που αξίζει να αναδειχθούν.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα