Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το 17ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι εδώ και η Γερμανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Βερολίνο, Μόναχο, Ντόρτμουντ, Στουτγκάρδη, Γκελζενκίρχεν, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Λειψία είναι οι πόλεις, στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες. Μέχρι τότε όμως, υπάρχει λίγος καιρός, οπότε μπορούμε να δούμε το προφίλ των ομάδων, που θα αγωνιστούν. Περνάμε στον Ε’ όμιλο, στον οποίο συμμετέχουν το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.
Βέλγιο
Προπονητής: Πριν από περίπου επτά χρόνια, όταν ξεκινούσε, ο Ντομένικο Τεντέσκο θεωρήθηκε το «next big thing» των γερμανικών πάγκων. Αν και έκτοτε έχει μείνει κάπως στάσιμος, δεν παύει να είναι ένας καλός προπονητής. Του αρέσει να επιτίθεται, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και βρίσκεται σε μία ομάδα, που φημίζεται για το μεσοεπιθετικό της ταλέντο. Παρόλα αυτά, ο αποκλεισμός του Τιμπό Κουρτουά, λόγω μίας προσωπικής κόντρας δεν ήχησε καλά στα αυτιά των περισσοτέρων, καθώς φανέρωσε λογική μικροπρέπειας.
Αρχηγός: Κέβιν Ντε Μπρόινε
Ομάδα: Στα αγγλικά η λέξη underachiever χρησιμοποιείται, για να δηλώσει κάποιον, του οποίου οι επιδόσεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητές του. Αυτό ακριβώς εκπροσωπεί το Βέλγιο και αυτός είναι ο λόγος που δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί. Το peak μίας απίστευτης φουρνιάς, της καλύτερης στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, ήταν η τρίτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ το «ταβάνι» στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2016 και του 2020 ήταν τα προημιτελικά, κατόρθωμα αμελητέο, για μία ομάδα, η οποία είχε/έχει στις τάξεις της τάξεις της, παίκτες όπως ο Εντέν Αζάρ, ο Τόμπι Αλντερβέιρελντ, ο Γιαν Φερτόνχεν, ο Βενσάν Κομπανί, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Τιμπό Κουρτουά.
Στα προκριματικά, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατέλαβαν εύκολα την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω Αυστρία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν και Εσθονία, ενώ σκόραραν 22 γκολ σε οχτώ αγώνες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει. Το σοκ του Μουντιάλ του 2022, στο οποίο το Βέλγιο δεν πέρασε ούτε τον όμιλο ήταν μεγάλο και οι απαιτήσεις πλέον κυμαίνονται σε πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα. Το βεληνεκές των αντιπάλων στη φάση των ομίλων δεν προκαλεί φόβο και επιβάλλεται η πρόκριση για τους 16. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πρόβλεψη συνιστά ρίσκο, καθώς είναι αβέβαιο ποιο Βέλγιο θα εμφανιστεί.
Τα μεγάλα αστέρια γερνάνε και ίσως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για ένα επίτευγμα, που θα περάσει στα βιβλία του βελγικού αθλητισμού. Η άμυνα δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Βελγίου, ενώ ο ανεξήγητος αποκλεισμός του Τιμπό Κουρτουά δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό, που κανένας εκ των Κουν Καστέλς, Τόμας Καμίνσκι και Ματς Σελς δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να καλύψει στον ίδιο βαθμό επιβλητικότητας.
Αστέρι: Τα λόγια περιττεύουν για αυτόν τον απίθανο παικταρά με το όνομα Κέβιν Ντε Μπρόινε. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου με τη Μάντσεστερ Σίτι, όμως το μεγάλο του απωθημένο είναι κάτι καλό με την εθνική του ομάδα. Σκοράρει, πασάρει, τριπλάρει, βγάζει μαγικές πάσες, όταν οι άλλοι πανικοβάλλονται, διασπά τις αντίπαλες άμυνες για πλάκα και θέλει όσο τίποτε άλλο να πανηγυρίσει μία μεγάλη επιτυχία με το Βέλγιο.
Σλοβακία
Προπονητής: Ο Φραντσέσκο Καλτσόνα βρίσκεται από το 2022 στον πάγκο της Σλοβακίας και έχει εμπλουτίσει το στιλ της ομάδας με περισσότερη φινέτσα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Δεν θα μπορούσε και αλλιώς, άλλωστε, έχοντας διατελέσει βοηθός τόσο του Μαουρίτσιο Σάρι, όσο και του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Η επιθυμία για κατοχή μπάλας και κάθετο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρη και οι παίκτες έχουν αφομοιώσει τα θέλω του.
Αρχηγός: Μίλαν Σκρίνιαρ
Ομάδα: Η Σλοβακία έχει προοδεύσει τόσο τα τελευταία χρόνια, που πλέον η συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν συνιστά έκπληξη, αλλά κανονικότητα. Στην τρίτη της συνεχόμενη παρουσία και τρίτη γενικά (μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας), η ομάδα πήρε άνετα το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας. Πίσω μόνο από την ανίκητη Πορτογαλία, οι Σλοβάκοι συγκέντρωσαν 22 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τους το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Λιχτενστάιν, χωρίς σε κανένα σημείο της διαδικασίας να απειληθούν ή να νιώσουν πίεση.
Στο τουρνουά του 2016, ο Μάρεκ Χάμσικ και οι συμπαίκτες του προκρίθηκαν στους 16, όπου και ηττήθηκαν από τη Γερμανία, ενώ σε αυτό του 2020, η Σλοβακία περιορίστηκε στη φάση των ομίλων, αν και πήρε μία νίκη. Σίγουρα, οι πιθανότητες για πρόκριση στη φάση των 16 δεν είναι με το μέρος της, όμως θα διεκδικήσει όσες τις αναλογούν χωρίς φόβο. Το Βέλγιο φαντάζει αχτύπητο, η Ρουμανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, ενώ η Ουκρανία διαθέτει περισσότερη ποιότητα. Το γεγονός ότι η ομάδα του Φραντσέσκο Καλτσόνα αρχίζει τις υποχρεώσεις της κόντρα στο Βέλγιο δεν χαρακτηρίζεται ως ιδανικό, αλλά το άγχος θα βαραίνει την άλλη πλευρά.
Αστέρι: Στην τρίτη του χρονιά στη Σπάρτα Πράγας, με την οποία κατέκτησε το νταμπλ, ο Λούκας Χαρασλίν έγραψε αριθμούς καριέρας με τα 16 γκολ και τις 6 ασσίστ. Ένας αριστερός εξτρέμ, που του αρέσει να συγκλίνει και να πατάει περιοχή, ο 28χρονος σκόραρε τρία πολύτιμα γκολ στη διαδικασία των προκριματικών και στοιχειοθετεί την κυριότερη απειλή σε μία σχετικά φτωχή επιθετική γραμμή.
Ρουμανία
Προπονητής: Ο Έντουαρντ Ιορντανέσκου έχει δουλέψει σε αρκετές ομάδες εντός Ρουμανίας και θεωρείται ένας τεχνικός, που δουλεύει με μεθοδικότητα και σχολαστικότητα όσον αφορά την προετοιμασία των αγώνων των ομάδων του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα διάφορα συστήματα που επιλέγει ανάλογα τον αντίπαλο, με το 4-2-3-1 και το 4-1-4-1 να είναι τα πιο συχνά, ενώ όταν επιτίθεται τα μπακ ανεβαίνουν αρκετά ψηλά, για να συνδράμουν στο επιθετικό τρίτο.
Αρχηγός: Νικολάε Στάντσιου
Ομάδα: Υπήρχε μία περίοδος, στην οποία, όταν η Ρουμανία έπαιζε σε κάποια διοργάνωση, το όνειρο μίας μεγάλης πορείας, μόνο θερινής νυκτός δεν ήταν. Αυτή η εποχή, η εποχή του Χάτζι, του Ποπέσκου, του Πετρέσκου αποτελεί παρελθόν. Πλέον η συμμετοχή σε ένα μεγάλο τουρνουά θεωρείται από μόνη της επιτυχία. Αυτή είναι η έκτη παρουσία για τους Ρουμάνους, οι οποίοι από το 2000 και έπειτα δεν έχουν καταφέρει να συμμετάσχουν σε δύο σερί Euro. Τα προημιτελικά του 2000 ήταν και η κορυφαία επίδοση της Ρουμανίας, ενώ καμία άλλη παρουσία δε συνδυάστηκε με πρόκριση από την φάση των ομίλων.
Οι εμφανίσεις της στα προκριματικά είναι σίγουρα λόγος αισιοδοξίας, αφού η ομάδα του Έντουαρντ Ιορντανέσκου τερμάτισε πρώτη με 22 βαθμούς, υποσκελίζοντας Ελβετία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Κόσοβο και Ανδόρρα, με παθητικό μόλις 5 γκολ και χωρίς να υποστεί καμία ήττα σε δέκα αγώνες, κερδίζοντας έξι.
Χωρίς το μεγάλο αστέρι, στην αποστολή συναντάμε αξιόλογους ποδοσφαιριστές όπως ο Νικολάε Στάντσιου, ο Ιάνις Χάτζι (γιος του Γκεόργκε), Ραζβάν Μάριν και Ράντου Ντράγκουσιν. Το ιδανικό θα ήταν το εισιτήριο για τους 16, όμως ποιοτικά η Ρουμανία είναι κάτω από την Ουκρανία (δεν συζητάμε για το Βέλγιο) και περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Σλοβακία, η οποία όμως έχει το αβαντάζ της εμπειρίας από Euro, λόγω σταθερής παρουσίας τα τελευταία χρόνια.
Αστέρι: Αφού συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για τη Στεάουα έπειτα από εννέα χρόνια ξηρασίας, ο Φλόρινελ Κόμαν θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μία μεγάλη διοργάνωση με την εθνική του. Γρήγορος και διεισδυτικός, ο εξτρέμ της πραταθλήτριας Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παίκτες αυτής της διοργάνωσης, καθώς στα 26 του ψάχνει ένα καλό τουρνουά, που θα του ανοίξει τον δρόμο για κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Ουκρανία
Προπονητής: Έχοντας τιμήσει τη φανέλα της Ουκρανίας και ως ποδοσφαιριστής, ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, Σεργκέι Ρεμπρόφ ανέλαβε τον Ιούνιο του 2023, έπειτα από άκρως πετυχημένα περάσματα σε Φερεντσβάρος και Αλ Αΐν. Ιδιαίτερα ευέλικτος και οξυδερκής, τόσο στην προετοιμασία των αγώνων, όσο και στις παρεμβάσεις στη διάρκεια αυτών, ο Ρεμπρόφ χρησιμοποιεί μία πιο επιθετική λογική σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, ενώ αντιμετωπίζει με σύνεση πιο απαιτητικούς αντιπάλους.
Αρχηγός: Αντρέι Γιαρμολένκο
Ομάδα: Από το 2012, όταν και συνδιοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Πολωνία και συμμετείχε σε αυτό για πρώτη φορά, η Ουκρανία δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω της. Παρούσα σε όλα τα Euro, που ακολούθησαν, στην τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της, η ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο από τη διαδικασία των προκριματικών, αλλά από τη δεύτερη ευκαιρία του Nations League. Ανατροπή και νίκη με 2-1 μέσα στο Σεράγεβο κόντρα στη Βοσνία, με γκολ στο 85’ και στο 88’, ανατροπή, νίκη και πρόκριση κόντρα στην Ισλανδία στο ουδέτερο Βρότσλαβ της Πολωνίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.
Στο τουρνουά του 2020, η πορεία των Ουκρανών ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, καθώς έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν υπερβολικά εύκολα, η αλήθεια είναι, από την μετέπειτα φιναλίστ Αγγλία με 5-0. Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις είχαν συμβιβαστεί με τη συμμετοχή στους ομίλους. Αρκετοί παίκτες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με τέσσερις να αγωνίζονται σε αγγλικούς συλλόγους, άλλους τέσσερις σε ισπανικούς, από έναν εντοπίζουμε σε Ιταλία (Μαλινόφσκι) και Πορτογαλία (Τρούμπιν), ενώ δώδεκα συνολικά παίζουν στη Σαχτάρ Ντόνετσκ ή στην Ντιναμό Κιέβου.
Η πρόκριση για τους 16 δεν είναι απλά ρεαλιστικό σενάριο, αλλά συνιστά υποχρέωση, καθώς και το υλικό είναι εξαιρετικό, ενώ τόσο η Σλοβακία όσο και η Ρουμανία δεν είναι μεγαθήρια.
Αστέρι: Όταν το περασμένο καλοκαίρι η Τζιρόνα προχωρούσε στην απόκτησή του, κανένας δεν περίμενε το τι θα επακολουθούσε. Ο Άρτεμ Ντόμπβικ είχε μία μαγική χρονιά με την ισπανική ομάδα, την οποία βοήθησε να εξασφαλίσει θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 γκολ και διακρίνεται για τον όγκο του, την ικανότητα να σκοράρει και με τα δύο πόδια, ενώ συνεισφέρει και δημιουργικά, όπως μαρτυρούν οι 10 ασσίστ με την ομάδα του, με αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Ατλέτικο Μαδρίτης, να ερίζουν για την απόκτησή του.
Εκτίμηση ομίλου
Το Βέλγιο είναι πολλά σκαλιά πάνω από τις άλλες ομάδες και δεν θα δυσκολευτεί να περάσει στην επόμενη φάση. Η Ουκρανία είναι καλύτερη και από τη Σλοβακία και από τη Ρουμανία και κατά πάσα πιθανότητα θα το ακολουθήσει, ενώ δύσκολα θα υπάρξει καλύτερος τρίτος.