Το προφίλ των 24 ομάδων του Euro (Δ’ όμιλος)

Το Euro 2020 είναι εδώ. Μετά την περσινή αναβολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων θα πραγματοποιηθεί φέτος. Λονδίνο, Ρώμη, Μόναχο, Μπακού, Αγία Πετρούπολη, Βουδαπέστη, Σεβίλλη, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, Γλασκόβη και Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσουν τις προσπάθειες των 24 ομάδων, στην προσπάθεια για κατάκτηση του τροπαίου. Φίλαθλοι θα υπάρχουν στις εξέδρες, όχι όμως στο 100%. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σκιαγραφήσουμε το προφίλ των 24 ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Σειρά έχει ο Δ’ όμιλος, με την Αγγλία, την Κροατία, την Σκωτία και την Τσεχία.

Αγγλία

Προπονητής: Επιλέχθηκε για τη θέση το 2016. Σε αυτά τα πέντε χρόνια, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ πειραματίστηκε, απέκτησε εμπειρίες, έμαθε από τα λάθη του και τώρα θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στην πρώτη κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Με ένα εξαιρετικό ρόστερ στη διάθεσή του, ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι αποτυχία αν η Αγγλία δεν καταφέρει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.

Αρχηγός: Χάρι Κέιν

Ομάδα: Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν πληρωθεί από την αλαζονεία και την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση οι κομπορρήμονες Άγγλοι αυτοανακηρύσσονται ως το μεγάλο φαβορί, οι σίγουροι νικητές που θα κατατροπώσουν κάθε αντίπαλο και θα τα σαρώσουν όλα. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους για κατάκτηση του τροπαίου κάθε άλλο παρά παράλογες είναι. Πρώτη σε όμιλο με Τσεχία, Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, η Αγγλία μάζεψε 21 από τους 24 διαθέσιμους βαθμούς και σκόραρε συνολικά 37 γκολ. Επιθετικά τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, όμως αμυντικά υπάρχουν κενά, καθώς λείπει ένας κεντρικός αμυντικός ογκόλιθος που θα παρέχει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του. Παράλληλα, αβεβαιότητα υπάρχει και στη θέση του τερματοφύλακα, μία θέση στην οποία παρατηρείται έλλειψη ενός «φύλακα άγγελου» εδώ και πολλά χρόνια, καθώς κανένας εκ των Πίκφορντ, Χέντερσον και Τζόνστοουν δεν ανήκει στο υψηλό επίπεδο. Αν δεν υπήρχε η Κροατία, η πρώτη θέση του ομίλου θα ήταν δεδομένη, όμως ακόμη και έτσι οι Άγγλοι είναι το φαβορί. Έχουν τις ικανότητες και τους παίκτες, για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και μένει να δούμε αν θα μείνουν προσγειωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους. Σύμμαχός τους στην προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής της Ευρώπης θα είναι το Γουέμπλεϊ, εκεί όπου θα δώσουν όλα τα ματς του ομίλου, ενώ στο Ναό του Ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες για την φάση των 16, οι δύο ημιτελικοί, καθώς και ο τελικός.

Αστέρι: Πριν από λίγες εβδομάδες εξέφρασε την πρόθεση του να αποχωρήσει στη διοίκηση της Τότεναμ, θέλοντας να πάει σε μία ομάδα που θα διεκδικεί τρόπαια. Την χρονιά που μας πέρασε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (για τρίτη φορά στην καριέρα του) και πρώτος σε ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Χάρι Κέιν δεν έχει γευθεί ποτέ τη χαρά κατάκτησης ενός τίτλου, είτε με την Τότεναμ, είτε με την εθνική Αγγλίας και αυτό ακριβώς θέλει να κάνει από εδώ και πέρα, αρχής γενομένης από το προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ένας σπουδαίος σκόρερ, με 34 γκολ σε 54 εμφανίσεις με το εθνόσημο, έχει μεγάλες φιλοδοξίες, φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή της Ευρώπης.

Κροατία

Προπονητής: Οδήγησε την Κροατία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς κάθεται στον πάγκο της ομάδας από το 2017 και η τετραετής του παρουσία κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Παρόλα αυτά, η κακή πορεία της Κροατίας στο Nations League δημιούργησε προβληματισμό εντός της χώρας, με κάποιους να ζητούν την παραίτησή του, επομένως η πορεία στο φετινό Euro θα κρίνει πολλά για τη διατήρηση ή μη της θέσης του.

Αρχηγός: Λούκα Μόντριτς

Ομάδα: Συνέπεια και σοβαρότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εθνική ομάδα της Κροατίας. Παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2012 και έπειτα, η ομάδα του Λούκα Μόντριτς τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Ουαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν. Η ανακοίνωση της απόσυρσης του Ιβάν Ράκιτιτς από την εθνική ομάδα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, καθώς ο Ντάλιτς στήριζε πολλά στην χημεία Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς στον χώρο του κέντρου και στην ποιοτική υπεροχή που αυτή εξασφάλιζε, όπως φάνηκε και από την ονειρική πορεία του 2018. Τα σημάδια του χρόνου έχουν αρχίσει να κάνουν έντονη την εμφάνισή τους, με αρκετούς παίκτες να έχουν περάσει τα 30 (Μόντριτς, Βίντα, Λόβρεν, Μπάντελι, Πέρισιτς κ.α.) και να βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Εντούτοις, ταλέντο υπάρχει με τους Ρέμπιτς, Κράμαριτς, Μπρέκαλο, Όρσιτς, Μπούντιμιρ να είναι μερικοί από τους αξιόλογους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην αποστολή. Στο Euro 2016, οι Κροάτες αποκλείστηκαν από τους Πορτογάλους στην παράταση για τη φάση των 16, σε ένα ματς που δημιούργησαν αμέτρητες ευκαιρίες, αλλά απέτυχαν να σκοράρουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Δεδομένα ανώτερη από την Σκωτία, καλύτερη από την Τσεχία, η Κροατία θα μπορούσε θεωρητικά να παλέψει με την Αγγλία για την πρώτη θέση, αλλά η πρόκριση ως δεύτερη στους 16 είναι πιο ρεαλιστικό σενάριο, ενώ η παρουσία στα προημιτελικά δεν είναι απίθανη.

Αστέρι: Αν και σε λίγους μήνες θα γίνει 36, ο Λούκα Μόντριτς είναι ο ηγέτης της Κροατίας και ένας από τους καλύτερους μέσους της τελευταίας εικοσαετίας. Αρχηγός και πρώτος σε συμμετοχές με την εθνική (138 στον αριθμό και συνεχίζει), ο Μόντριτς έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους στην καριέρα του. Χαφ με τρομερή ηρεμία στο παιχνίδι του, ακρίβεια και ταχύτητα στις μεταβιβάσεις του, ήταν ο παίκτης που έσπασε το δίπολο Μέσι – Ρονάλντο στη Χρυσή Μπάλα, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο το 2018. Πλέον, συνεχίζει χωρίς το «Διόσκουρό» του, Ιβάν Ράκιτιτς, αλλά η ποιότητα και η αγάπη του για την εθνική του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως και το γεγονός ότι διαθέτει όλες εκείνες τις αρετές που τον αναγάγουν σε ηγέτη και έναν πραγματικά μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Σκωτία

Προπονητής: Ο Στιβ Κλαρκ βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Σκωτίας από το 2019 και κατάφερε να καθοδηγήσει με επιτυχία τους συμπατριώτες τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020. Παρατάσσει την ομάδα με σύστημα 3-5-2 ή 5-3-2, ανάλογα με το επίπεδο του αντιπάλου και στηρίζεται στην καλή αμυντική τακτική και στην ηρεμία που παρέχει η τριάδα του κέντρου.

Αρχηγός: Άντριου Ρόμπερτσον

Ομάδα: Η Σκωτία επιστρέφει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το 1996, όταν βρέθηκε σε όμιλο με Αγγλία, Ολλανδία και Ελβετία, χάνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση σε ισοβαθμία με τους «Οράνιε». Πρόκειται για μία σκληρή ομάδα, η οποία έχει υιοθετήσει το κλασικό βρετανικό στιλ παλαιότερων εποχών. Δύναμη, πολύ τρέξιμο, σέντρες και κάλυψη των χώρων είναι τα συστατικά που έδωσαν το εισιτήριο για το τουρνουά. Η πρόκριση ήρθε με δραματικό τρόπο μέσα από τη διοργάνωση του Nations League, καθώς στα ημιτελικά η Σκωτία υποδέχθηκε το Ισραήλ, επικρατώντας με 5-3 στα πέναλτι, μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, ενώ στον τελικό ταξίδεψε στο Βελιγράδι, για να αντιμετωπίσει τη Σερβία, νικώντας με 5-4 και πάλι στα πέναλτι, μετά το 1-1 στα 120 λεπτά παιχνιδιού. Η ποιότητα δεν είναι από τα ατού των Σκωτσέζων, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μπουν σφήνα για την πρόκριση στους 16. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βρετανικό ντέρμπι με την Αγγλία, όμως ο αγώνας με την Τσεχία θα είναι μία πραγματική μάχη, λόγω των όσων προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο Ρέιντζερς και Σλάβια Πράγας αναμετρήθηκαν για την φάση των 16 του Europa League, με τη ρεβάνς της Γλασκώβης να προκαλεί αναβρασμό και στις δύο πλευρές, με το δολοφονικό μαρκάρισμα το Κεμάρ Ρουφ στον Όντζρεϊ Κολάρζ από τη μία και τη ρατσιστική επίθεση του Όντζρεϊ Κουντέλα στον Γκλεν Καμάρα, με την τιμωρία του Κουντέλα να του στερεί την παρουσία στο Euro από την άλλη.

Αστέρι: Κατά πολλούς είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ του κόσμου. Ο Άντριου Ρόμπερτσον είναι ο ποιοτικότερος παίκτης της Σκωτίας, καθώς και ο αρχηγός των «Ταρτάν Τεριέ». Ο αμυντικός της Λίβερπουλ είναι γρήγορος, ακούραστος, με τρομερά ανεβάσματα, καλή σέντρα και πολύ πάθος στο παιχνίδι του, στην εθνική αγωνίζεται ως αριστερός μπακ-χαφ, καλύπτοντας όλη την πλευρά. Δεν έχει αγωνιστεί σε κανένα μεγάλο τουρνουά με εθνόσημο στο στήθος, όμως οι παραστάσεις του με τη Λίβερπουλ αρκούν, για να καταλάβει κανείς τι παίκτης είναι.

Τσεχία

Προπονητής: Ο Γιάροσλαβ Σλίχαβι βρίσκεται στο «τιμόνι» της Τσεχίας από το 2018. Έχει δουλέψει μόνο εντός της χώρας του, όμως μετράει 368 παιχνίδια ως προπονητής, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εμπειρία. Ορισμένες του επιλογές, όπως ο αποκλεισμός των Όντζρεϊ Κολάρζ και του Μπόρεκ Ντότσκαλ, προκάλεσαν έκπληξη και μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί.

Αρχηγός: Βλάντιμιρ Νταρίντα

Ομάδα: Το 1996 έφτασε στον τελικό, χάνοντας με 2-1 στην παράταση από τη Γερμανία, χάρις στο «χρυσό γκολ» του Όλιβερ Μπίρχοφ. Το 2004 φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί, όμως στον ημιτελικό η κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης σηματοδότησε το τελευταίο «ασημένιο γκολ», καθώς και τον αποκλεισμό της Τσεχίας. Οι Τσέχοι είχαν τις ευκαιρίες τους να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης, δεν τις αξιοποίησαν και τώρα πασχίζουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη. Παίκτες τύπου Νέντβεντ, Κόλερ, Τσεχ, Γιανκουλόφσκι δεν υπάρχουν πλέον, με αποτέλεσμα η Τσεχία να στηρίζεται στην ομοιογένεια και τη συνοχή του συνόλου, παρά στην ατομική ποιότητα των παικτών. Βρέθηκε στον όμιλο της Αγγλίας, την οποία θα συναντήσει και πάλι, και πήρε την πρόκριση ως δεύτερη, χωρίς να νιώσει απειλή από τις ομάδες που βρέθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις. Αρκετοί από τους παίκτες που κλήθηκαν αγωνίζονται σε ομάδες εκτός των εγχώριων συνόρων, ενώ 5 από τους 26 παίζουν στη Σλάβια Πράγας (Μπόρζιλ, Χόλες, Ζίμα, Μάσοπουστ, Σέβτσικ). Στην αποστολή βρίσκουμε και δύο γνώριμους από τα ελληνικά γήπεδα, τον φορ του ΠΑΟΚ, Μάικλ Κρμέντσικ, καθώς και τον πρώην επιθετικό της ΑΕΚ, Τομάς Πέκχαρτ. Ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα επιλεγεί στη θέση του τερματοφύλακα, με τους Γίρζι Παβλένκα και Τομάς Βάτσλικ να διεκδικούν τη θέση επί ίσοις όροις. Το 2016, οι Τσέχοι απογοήτευσαν, μένοντας στην τελευταία θέση του ομίλου, με το μοναδικό βαθμό τους να έρχεται απέναντι στην Κροατία. Φέτος η πρόκριση στην επόμενη φάση είναι εφικτή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προκρίνονται και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.

Αστέρι: Αποτελεί την ακριβότερη πώληση τσέχικης ομάδας σε σύλλογο του εξωτερικού. Συνολικά 21 εκατομμύρια δαπάνησε η Γουέστ Χαμ, για να τον αγοράσει από τη Σλάβια Πράγας. Στα 26 του, ο Τομάς Σούτσεκ θα αγωνιστεί σε ένα μεγάλο τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του, έχει προλάβει όμως να απασχολήσει πολλούς σκάουτερ με τις επιδόσεις του. Ψηλός, δυνατός, αρχοντικός στο παιχνίδι του, μαχητικός και παρά το γεγονός πως αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος, πατάει περιοχή και σκοράρει με αξιοζήλευτη συχνότητα για τη θέση του. Τη χρονιά που μας πέρασε βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα 10 φορές και μοιράστηκε την κορυφή του πρώτου σκόρερ των «Σφυριών» μαζί με το Μίκεϊλ Αντόνιο, ο οποίος όμως αγωνίζεται ως φορ. Ο Σλίχαβι στηρίζει πολλά στην παρουσία του στο νευραλγικό χώρο του κέντρου και το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι η ευκαιρία του Σούτσεκ να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και να κυνηγήσει το όνειρο της μεταγραφής σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου.

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι αυτή που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα