Η ποδοσφαιρική σεζόν τελείωσε, με το Euro να είναι αυτό που θα μας κρατήσει συντροφιά για έναν μήνα (14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου). Η Εθνική μας ομάδα βρέθηκε κοντά στη συμμετοχή της στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης ύστερα από μια δεκαετία, αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Γεωργία.
Πολλοί ήταν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν στο εξωτερικό, κάνοντας διάφορες ομάδες από μεγάλα πρωταθλήματα να ενδιαφερθούν για αυτούς. Ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στις κορυφαίες κατηγορίες του εξωτερικού πλησιάζουν τους 100, με τους περισσότερους να είναι στην Ευρώπη. Πάμε να δούμε τους κορυφαίους εξ’ αυτών.
Βαγγέλης Παυλίδης (Άλκμααρ – Ολλανδία)
Μετά από δύο μεστές σεζόν με την Άλκμααρ, ο Παυλίδης φέτος ανέβηκε επίπεδο. Ο καλός αγωνιστικός ρυθμός, η απουσία τραυματισμών και η επιθετική νοοτροπία της ολλανδικής ομάδας συνέβαλε τα μέγιστα στην αγωνιστική του έκρηξη.
Φέτος, μέτρησε πάνω από 4.000 αγωνιστικά λεπτά και είχε συνδρομή σε γκολ ανά 126 λεπτά, αριθμός που στο ολλανδικό πρωτάθλημα έπεφτε στα 106 λεπτά. Στην Ολλανδία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 29 γκολ και γενικότερα έκανε μία πλήρη χρονιά επιθετικά. Στις περισσότερες κατηγορίες ήταν στο κορυφαίο 5%-10% των επιθετικών (όπως είναι τα αναμενόμενα γκολ, τα σουτ, τα σουτ στον στόχο και το ποσοστό ευστοχίας πασών). Ούτε αμυντικά υστέρησε εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους επιθετικούς, προσφέροντας σημαντικές βοήθειες και σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού.
Η νέα σεζόν θα βρει τον Βαγγέλη στην Πορτογαλία, καθώς η Μπενφίκα επένδυσε σε αυτόν 18 εκατομμύρια. Οι απαιτήσεις στους «Αετούς» θα είναι αυξημένες με την Πορτογαλία να είναι ένα πρωτάθλημα που ευνοεί τους επιθετικούς και τη Μπενφίκα να βρίσκεται πάντα μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Χρήστος Τζόλης (Φορτούνα Ντίσελντορφ – Γερμανία)
Ο μόνος ποδοσφαιριστής της λίστας μας που δεν αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία της χώρας του, ο Τζόλης έδειξε στη Γερμανία πολλές από τις επιθετικές του αρετές. Η Φορτούνα αποφάσισε να πληρώσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή, με απώτερο σκοπό βέβαια να τον πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιό του μέχρι τις 15 Ιουλίου για 6 εκατομμύρια ευρώ.
Ο νεαρός διεθνής φέτος είχε συνολικά 24 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ο πρώτος σκόρερ της Β’ Γερμανίας. Όπως και ο Παυλίδης, έτσι και ο Τζόλης ήταν, ίσως, ο καλύτερος παίκτης στη θέση του στο γερμανικό πρωτάθλημα έχοντας εξωπραγματικά νούμερα στις περισσότερες επιθετικές κατηγορίες. Πρώτος στα γκολ, στα αναμενόμενα γκολ, στα σουτ και στα σουτ στον στόχο. Και στο δημιουργικό κομμάτι είχε σημαντική συμβολή, όμως, αμυντικά υστέρησε κάπως, με τα νούμερά του να μην είναι κάτι το άξιο αναφοράς.
Στα 22 του, ο Χρήστος Τζόλης έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να δείξει στον κόσμο τις ποδοσφαιρικές του αρετές. Η Κλαμπ Μπριζ μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά στην απόκτηση του Τζόλη, με την ήττα της Φορτούνα στα μπαράζ ανόδου να διευκολύνει κάπως τις διαπραγματεύσεις. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι σε όποια ομάδα και να είναι, να αγωνίζεται πολλά λεπτά για να εξελιχθεί και ο ίδιος σαν παίκτης.
Γιώργος Γιακουμάκης (Ατλάντα Γιουνάιτεντ – ΗΠΑ)
Η νέα σεζόν μπορεί να ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες στην Αμερική, αλλά ο Γιακουμάκης δεν συνεχίζει στις ΗΠΑ, με την Κρουζ Αζούλ του Μεξικού να καταβάλει ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.
Για το έτος 2023, ο Γιακουμάκης αναδείχθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης του MLS, αφήνοντας πίσω του τον Λιονέλ Μέσι. Από τον Φεβρουάριο του 2023 που αγωνίζεται στις ΗΠΑ, ο Γιακουμάκης πετυχαίνει περίπου 1 γκολ ανά 2 αγώνες, ρεκόρ που έχει και στη νέα χρονιά (5 γκολ σε 11 αγώνες). Το παιχνίδι του Γιακουμάκη είναι πιο περιορισμένο από των υπόλοιπων επιθετικών που έχουμε στη λίστα, μην έχοντας καλά νούμερα, ούτε στην άμυνα, αλλά ούτε και στη δημιουργία ευκαιριών για τους συμπαίκτες του.
Ο Κρητικός επιθετικός θα βρεθεί σε νέο περιβάλλον, σε μία χώρα που μπορεί το ποδόσφαιρο να μην είναι στο επίπεδο του MLS, αλλά μοιάζει πολύ με το ελληνικό, όσον αφορά το πάθος των οπαδών για τις ομάδες τους. Η μετάβαση σε ένα νέο πρωτάθλημα είναι κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα, αλλά στα 30 του έχει την εμπειρία από διαφορετικά πρωταθλήματα, αγωνιζόμενος σε πέντε λίγκες του πλανήτη.
Κώστας Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ – Αγγλία)
Από τα μπαράζ υποβιβασμού με τη Στουτγκάρδη, στην κάτοχο του τροπαίου του Κόνφερενς Λιγκ, Γουέστ Χαμ, βρέθηκε φέτος ο Έλληνας διεθνής. Η επιστροφή του στην Αγγλία έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών ήταν ένα στοίχημα και για την ομάδα και για τον παίκτη, με τον Κώστα να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανε το καλύτερο ξεκίνημα στην επιστροφή του στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά από τα τέλη Δεκέμβρη πήρε τη φανέλα του βασικού στο «σπίτι» του. Συνολικά αγωνίστηκε σχεδόν 3.000 λεπτά μετρώντας 1 γκολ και δύο κίτρινες κάρτες. Ήταν βασικός στην πορεία της λονδρέζικης ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ και γενικά έδειξε τις αρετές του. Τα στατιστικά του στην Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι εντελώς αντικατοπτριστικά του παιχνιδιού του, καθώς αγωνίστηκε μόνο στους μισούς αγώνες (19 από τους 38). Πάντως, ξεχώρισε για το ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών (65,6%), το ποσοστό των κερδισμένων εναέριων μονομαχιών (64,7%) και για το ποσοστό των επιτυχημένων τάκλιν (57,1%).
Η αλλαγή προπονητή είναι πιθανό να επηρεάσει και τον χρόνο συμμετοχής του, όμως το καλό δεύτερο μισό της σεζόν που έκανε του δίνει σοβαρές πιθανότητες να είναι στις βασικές επιλογές και για την επόμενη σεζόν. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της Γουέστ Χαμ βρίσκονται μόλις τρεις κεντρικοί αμυντικοί (Μαυροπάνος, Ζουμά και Αγουέρδ). Βέβαια, η λονδρέζικη ομάδα κινείται στην αγορά για έναν κεντρικό αμυντικό που θα πλαισιώνει τους 3 που υπάρχουν ήδη.
Τάσος Δουβίκας (Θέλτα – Ισπανία)
Στην Ισπανία και τη Θέλτα βρέθηκε φέτος ο Δουβίκας, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σε ένα εκ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων. Η σεζόν προσαρμογής για τον ίδιο εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά, καθώς αποτελούσε σταθερά μία από τις επιλογες του Κλαούντιο Χιράλδες, προερχόμενος, κυρίως, από τον πάγκο.
Ο φετινός απολογισμός του ήταν 13 γκολ και 3 ασίστ σε κάτι λιγότερο από 1.500 αγωνιστικά λεπτά. Ορισμένα χρήσιμα στατιστικά που μπορούν να μας δείξουν τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του είναι:
1. Τα 30 κερδισμένα φάουλ στη Λα Λίγκα τον τοποθετούν μέσα στο καλύτερο 30% των επιθετικών.
2. Είχε ποσοστό κερδισμένων εναέριων μονομαχιών κοντά στο 56%.
3. Είχε το καλύτερο ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών με 52,4%.
Είμαι σίγουρος ότι και στη Θέλτα έχουν δει αυτά τα νούμερα που δείχνουν έναν παίκτη-μαχητή και πιστεύω πως την επόμενη σεζόν θα έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής. Φέτος, έβγαλε μόλις δύο φορές το ενενηντάλεπτο στο ισπανικό πρωτάθλημα κάτι που δεν βοηθά έναν παίκτη να βρει ρυθμό. Το χάιλαιτ της σεζόν για τον ίδιο ήταν το γκολ που πέτυχε απέναντι στην Μπαρτσελόνα μέσα στο Καμπ Νόου (η ομάδα του ηττήθηκε με 3-2).
BONUS: Γιώργος Κυριακόπουλος (Μόντσα – Ιταλία)
Η Ιταλία μοιάζει να ταιριάζει στον Κυριακόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε μία ακόμα ενθαρρυντική σεζόν, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Μόντσα. Η ομάδα που πλέον καθοδηγείται από τον μικρότερο αδελφό του άλλοτε πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατέβαλε ήδη τα τρία εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει με κανονική μεταγραφή τον Έλληνα διεθνή.
Ο Κυριακόπουλος αγωνίστηκε περισσότερο σαν αριστερό εξτρέμ, αλλά στο τέλος της χρονιάς κλήθηκε να καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ – χωρίς να έχει την ίδια επιτυχία. Επιθετικά ήταν αρκετά καλός, δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του και πηγαίνοντας αρκετά στο ένας εναντίον ενός. Είχε καλό ποσοστό ακρίβειας μεταβιβάσεων, τριπλών και δημιουργίας ευκαιριών. Το μόνο που του έλειψε ήταν το γκολ, καθώς μόνο 2/24 σουτ του βρήκαν τον στόχο (είχε τρεις ασίστ). Αμυντικά τα νούμερά του ήταν άσχημα, με το μόνο θετικό να ήταν τα μπλοκαρισμένα σουτ (είχε 12).
Με τη επισημοποίηση της καταβολής ενός ποσού κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του, οι προσδοκίες αυξάνονται για τον Γιώργο. Ο βασικός στόχος της Μόντσα θα είναι η παραμονή στην κατηγορία, κάτι που εξασφάλισε εύκολα φέτος. Γιατί να μην προσπαθήσει να κάνει μία χρονιά ανάλογη με αυτή της Μπολόνιας, όμως;
*Τα νούμερα και τα στατιστικά των παικτών προήλθαν από το Transfermarkt και FotMob