10 facts που δεν παίζει να ήξερες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κρίθηκε την προηγούμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, και πλέον οι 21 ευρωβουλευτές, που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι έτοιμοι και έτοιμες να αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

Το Ευρωκοινοβούλιο, είναι ένας από τους βασικότερους και επιδραστικότερους φορείς, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ολόκληρου του πλανήτη, καθώς εκεί λαμβάνονται αποφάσεις για ζητήματα ζωτικής σημασίας για κάθε κράτος-μέλος.

Πόσες πληροφορίες, όμως γνωρίζουμε στα αλήθεια, για αυτό; Παρακάτω, θα δούμε 10 facts, που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε για το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά στον θεσμό αυτό.

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή αλλιώς Κομισιόν), αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι επίσημες έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τρεις: η Ολομέλεια συνεδριάζει στο Στρασβούργο (Γαλλία) για τέσσερις (4) ημέρες κάθε μήνα, οι επιτροπές συνέρχονται στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) και η διοίκηση βρίσκεται στο Λουξεμβούργο.

3. Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι η Roberta Metsola, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο του 2022, με 458 ψήφους, με θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Η θητεία της είναι μειωμένη, καθώς δεν συμπλήρωσε 5ετία, και αυτό διότι η εκλογή της προέκυψε μετά τον θάνατο του προηγούμενου προέδρου, David Sassoli, τον Ιανουάριο του 2022.

4. Είναι η πρώτη γυναίκα σε διάστημα είκοσι χρόνων, που αναλαμβάνει την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η τελευταία γυναίκα πρόεδρος ήταν το 2002, και μόλις η τρίτη στην ιστορία του θεσμού. Παράλληλα, είναι η πρώτη Μαλτέζα πολιτικός, που εκλέγεται σε αυτήν τη θέση, και είναι και η νεότερη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είναι μόλις 43 χρόνων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Πηγή: eppgroup.eu / Ρομπέρτα Μετσόλα

5. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο απευθείας εκλεγμένος νομοθετικός βραχίονας της Ένωσης, καθώς τα μέλη του, οι ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο), εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες της Ένωσης, ώστε να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου, είναι η θέσπιση νόμων που επηρεάζουν καθολικά τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

6. Με τον όρο “άμεση ψηφοφορία”, ουσιαστικά εννοούμε πως το εκλογικό σώμα αποφασίζει αυτοπροσώπως για το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαγορεύεται η παρεμβολή κάθε ενδιάμεσης βούλησης μεταξύ ψηφοφόρων και υποψηφίων. Με άλλα λόγια, ο κάθε πολίτης οφείλει να παρίσταται αυτοπροσώπως στο εκλογικό τμήμα και να ψηφίζει, μόνο για λογαριασμό του ιδίου, με πλήρη συνείδηση και βούληση. Οποιαδήποτε παρέμβαση ψήφου από άλλα πρόσωπα, είναι αιτία ακύρωσης της ψήφου.

7. Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες, όπως συμβαίνει και στο εθνικό κοινοβούλιο, ανάλογα με τα “πιστεύω” και την ιδεολογία τους. Περισσότερα σχετικά με τις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, μπορείτε να βρείτε εδώ.

8. Οι ευρωβουλευτές οργανώνονται, επίσης σε επιτροπές, καθεμία από τις οποίες είναι υπεύθυνη να διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, υπάρχουν επιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, το εμπόριο, τη βιομηχανία, το περιβάλλον και για πολλά ακόμα θέματα, για τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε σε αυτό το λινκ.

9. Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, γίνονται κάθε 5 χρόνια, με τις τελευταίες να διεξάγονται 6-9 Ιουνίου του 2024, για τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Σε κάθε κράτος- μέλος, οι εκλογές ενδέχεται να διεξάγονται διαφορετικές ημέρες. Έτσι, στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές διενεργήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024, ενώ για παράδειγμα στην Ολλανδία διεξήχθησαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

10. Οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, κατανέμονται αναλογικά προς τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Κάθε χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, εκλέγει έναν συγκεκριμένο αριθμό ευρωβουλευτών, ανεξάρτητα από το πόσοι θα ψηφίσουν. Ο αριθμός αυτός, δηλαδή, αφορά στο σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και όχι στο σύνολο των ψηφισάντων. Για την Ελλάδα, αυτός ο αριθμός είναι 21. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας/μία ευρωβουλευτής εκπροσωπεί περίπου 507.000 Έλληνες.

Μοιράσου το:

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Βαλέρια Τριανταφυλλίδου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη,και αυτά τα 23 χρόνια,την αποχωρίστηκα μόνο για τις σπουδές μου. Σπούδασα Νομική στο ΔΠΘ,και πλέον είμαι ασκούμενη δικηγόρος, ενώ ,παράλληλα, φοιτώ στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ “Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας:Δίκαιο και Πολιτική”. Τα ενδιαφέροντα μου είναι πολλά και ποικίλα. Ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό, καθώς υπήρξα αθλήτρια του volley για πάνω από 10 χρόνια,με γοητεύει και με συγκινεί, οτιδήποτε έχει να κάνει με τα πολιτιστικά δρώμενα,αγαπώ τα ταξίδια και τη θάλασσα. Αναζητώ πάντα τρόπους να εξελίσσομαι συνεχώς ,και η δυνατότητα να μπορώ να εκφράζω, όσα με απασχολούν, μέσω του DREAM ON-line, είναι σίγουρα μία ευκαιρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα